Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja rusų teorija: ar tikrai Vatikanas ragina Ukrainą pasiduoti?

Socialiniame tinkle „TikTok“ plinta vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas paragino „neteisėtą“ Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pasiduoti. Tačiau iš tiesų nieko panašaus neįvyko.
Popiežius Pranciškus ir G. Gansweinas / Stefano Spaziani / picture alliance / Stefano Spaziani
Popiežius Pranciškus ir G. Gansweinas / Stefano Spaziani / picture alliance / Stefano Spaziani

„Tik-Tok“ paskelbtame vaizdo įraše yra toks tekstas rusų kalba:

„Šventojo Sosto valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas atvyko į Kyjivą su asmeniniu prašymu Ukrainos valdžiai ir nelegitimiajam. Jis prašo sustabdyti Ukrainos žmonių žudymą ir kritikuoja Zelenskio veiksmus, kuriais siekiama užgrobti valdžią šalyje, nurodydamas, kad Dievas klaidų neatleidžia.“

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos karys
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos karys

Popiežiaus pozicija

Iš tiesų 2024 m. liepos 19-24 d. Kyjive lankėsi Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas.

Ir tai anaiptol nebuvo pirmas ar paskutinis Romos katalikų bažnyčios aukščiausiosios vadovybės ir Ukrainos valdžios atstovų bendravimo atvejis.

Kaip skelbia leidinys „Vatican news“, popiežius Pranciškus nuolat išreiškia palaikymą Ukrainai.

Jau kitą dieną po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą, popiežius susisiekė su V.Zelenskiu, „išreikšdamas gilų apgailestavimą dėl to, kas vyksta“.

Nepraėjus nė mėnesiui, V.Zelenskis paskambino pontifikui. Pokalbio metu jis kalbėjo apie „sudėtingą padėtį ir Rusijos kariuomenės užblokuotus humanitarinius koridorius“ bei pasveikino „Šventojo Sosto tarpininkavimo vaidmenį siekiant nutraukti žmonių kančias“.

V.Zelenskio ir Pranciškaus pokalbis telefonu taip pat įvyko 2022 m. rugpjūčio 12 d.

2023 m. gruodį popiežius telefonu pasveikino Ukrainos vadovą su Kalėdomis.

„Shutterstock“ nuotr./Vatikanas
„Shutterstock“ nuotr./Vatikanas

Prieštarauja patys sau

Net Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje aprašomi Vatikano ir Ukrainos santykiai nėra piešiami tokiomis niūriomis spalvomis, kaip patiekiama melagienoje.

Štai, pavyzdžiui, kiek anksčiau šiais metais, Šveicarijoje vykstant globalios taikos Ukrainoje suvažiavimui, agentūra TASS, aprašydama P.Parolino dalyvavimą jame, pažymėjo, kad „Vatikano atstovas popiežiaus Pranciškaus vardu išreiškė „artumą Ukrainos žmonėms“ ir priminė pontifiko „nuolatines pastangas“ siekti taikos.

Frazė, kuri galėjo būti netinkamai interpretuojama kaip raginimas pasiduoti, nuskambėjo ne šių metų liepą, o rugpjūtį, susitikimo Šveicarijoje metu.

P.Parolinas tada paragino Rusiją ir Ukrainą užmegzti dialogą tebesitęsiančio karo akivaizdoje ir atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija nedalyvavo Šveicarijos konferencijoje dėl taikos Ukrainoje.

„Taika visada sudaroma kartu“, – sakė jis birželio 19 d., kaip pranešė „Vatican News“.

Vizito metu palaikė Ukrainą

Šventojo Sosto valstybės sekretorius liepos pabaigoje lankėsi Ukrainoje, tai tapo jo pirmuoju vizitu šioje šalyje nuo karo pradžios.

Liepos 20 d., Odesos Romos katalikų katedroje vykusiame susitikime kardinolas kalbėjosi su katedros vyskupu ir kunigais, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atstovais, valdžios atstovais ir miesto katalikų bendruomenės nariais.

Kardinolas sakė norįs „perduoti Šventojo Tėvo Pranciškaus artumą, buvimą ir palaiminimą“, kuris, pasak P.Parolino, „su dideliu dėmesiu, rūpesčiu ir skausmu stebi šalies situaciją“.

Liepos 22 dieną, Vatikano atstovas susitiko su V.Zelenskiu, kuriam perdavė popiežiaus solidarumą ir Šventojo Sosto įsipareigojimą padėti rasti kelią į „teisingą ir ilgalaikę taiką“.

Beje, Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax“, šį susitikimą, taip pat nušvietė be įterptos melagienos apie tariamą raginimą pasiduoti.

Prieštara katalikų doktrinoms

O teiginys, kad P.Parolinas pasakė V. Zelenskiui, jog „Dievas neatleidžia klaidų“, atrodo gana keistai.

Patyrusio katalikų dvasininko, kuris negali nesuvokti atgailos idėjos svarbos Romos katalikų doktrinoje, lūpomis toks teiginys turėtų būti pripažintas ir absurdišku, ir neįtikėtinu.

Popiežius Pranciškus pozuoja su kunigais Vatikane. / Tony Gentile / REUTERS
Popiežius Pranciškus pozuoja su kunigais Vatikane. / Tony Gentile / REUTERS

Būta įtampų

Praėjusių metų rugpjūtį, daugiau nei metams vykstant karui Ukrainoje, popiežius kreipėsi į Rusijos jaunimą ir sulaukė nemažai kritikos, pakartojęs naratyvą, kuris propogandininkų ir net paties Vladimiro Putino nuolat kartojamas rusams, kad pateisintų Ukrainos užpuolimą.

Anuomet popiežius paskelbė vaizdo kreipimąsi į Sankt Peterburge vykusį 10-ąjį Visos Rusijos katalikiškojo jaunimo susirinkimą, per kurį paragino juos laikyti save Rusijos imperijos palikuonimis.

„Nepamirškite (savo) paveldimumo. Jūs esate didžiosios Rusijos įpėdiniai – didžiosios šventųjų, karalių Rusijos, didžiosios Petro I, Jekaterinos II Rusijos, didžiosios Rusijos imperijos, kultūringos – tiek daug kultūros, tiek daug žmogiškumo. Jūs esate didžiosios motinos Rusijos įpėdiniai. Eikite pirmyn.“

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas ir popiežius Pranciškus
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas ir popiežius Pranciškus

Ukraina pareiškė, kad šie komentarai, kuriuos Pranciškus išsakė tiesioginiame vaizdo kreipimesi į Sankt Peterburge susirinkusį katalikišką jaunimą, yra „labai apgailėtini“.

Šių metų kovo pradžioje Ukraina ir jos sąjungininkės sukritikavo popiežių Pranciškų, viename interviu kalbėjusį apie Maskvos sukeltą karą ir sakiusį, kad „stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“.

Visuomeninis Italijos transliuotojas RTS 87 metų pontifiko paklausė apie Ukrainoje vykstančias diskusijas, ar reikia pasiduoti Rusijos invazijai, ar tai tik įteisintų jėgos galią.

„Manau, kad stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“, – pareiškė jis vasario pradžioje duotame interviu.

Kalbėdamas apie karą apskritai, įskaitant „Hamas“ ir Izraelio karą, jis pridūrė: „Derybos niekada nereiškia pasidavimo. Tai drąsa nevesti šalies į savižudybę.“

Daug kas šį jo pareiškimą suprato kaip raginimą Ukrainai pasiduoti, nors Vatikano atstovas Matteo Bruni vėliau pareiškė, kad popiežius Pranciškus neturėjo to omenyje.

123rf.com nuotr./Šv. Petro bazilika Vatikane
123rf.com nuotr./Šv. Petro bazilika Vatikane

15min verdiktas: melas. P.Parolinui priskiriami žodžiai niekada nebuvo jo išsakyti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas