Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nauja V.Putino idėja – sukurti alternatyvą NATO

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia suburti draugiškų valstybių, istoriškai susijusių su Sovietų Sąjunga, koaliciją, kuri būtų alternatyva Vakarams ir dabartinei pasaulio tvarkai. JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertų nuomone, tokią koaliciją jis bandytų pateikti kaip realią alternatyvą NATO.
Vladimiras Putinas ir To Lamas
Vladimiras Putinas ir To Lamas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Birželio 19 d. prieš valstybinį vizitą Vietname V.Putinas Vietnamo valstybiniame laikraštyje „Nhân Dân“ paskelbė straipsnį, kuriame iš esmės pakartojo tas pačias informacines eilutes kaip ir birželio 18 d. straipsnyje Šiaurės Korėjos valstybiniame laikraštyje „Rodong Sinmun“. V.Putinas priminė istorinę atmintį apie Sovietų Sąjungos paramą Vietnamui per Vietnamo karą, kurį jis apibūdino kaip „didvyrišką kovą prieš svetimšalius įsibrovėlius“, ir pažymėjo, kad šiemet sukanka 30 metų nuo Rusijos ir Vietnamo draugiškų santykių pagrindinių principų sutarties pasirašymo.

V.Putinas gyrė Vietnamą už tai, kad jis vykdo „nepriklausomą užsienio politiką“ ir remia pasaulio tvarką, pagrįstą „tautų lygybės ir nesikišimo į vidaus reikalus principais“, taip pakartodamas savo pagyrimus Šiaurės Korėjai.

V.Putinas taip pat teigė, kad Vietnamas, kaip ir Šiaurės Korėja, neva pritaria Rusijos požiūriui į naujos „lygiateisės ir nedalomos Eurazijos saugumo sistemos“ formavimą, nors Vietnamas, kaip ir didžioji Pietryčių Azijos dalis, paprastai neįtraukiamas į politines Eurazijos koncepcijas.

Rusijos vadovas 2024 m. gegužės mėn. vizito Kinijoje metu padėjo informacinį pagrindą šiai Eurazijos saugumo struktūrai, o birželio 14 d. kalboje, kurioje teigė, kad „euroatlantinė saugumo sistema“ žlunga ir kad Vakarų „saugumo ir klestėjimo Europoje schemos neveikia“, pasiūlė ją sukurti.

Pasak ISW analitikų, tikėtina, kad V.Putinas siekia pasinaudoti istorine teigiamų santykių su Sovietų Sąjunga atmintimi ir ankstesne pagalba kitoms valstybėms, kad sudarytų šalių koaliciją, kurią V.Putinas galėtų bandyti pozicionuoti kaip realią alternatyvą NATO ir sustiprinti Kremliaus vykdomas informacines operacijas. Tokia propaganda bandoma melagingai vaizduoti Vakarų šalis kaip vieninteles Ukrainos rėmėjas, o likęs pasaulis neva palaiko Rusiją.

V.Putinas ieško paramos pasaulyje

Pasak laikraščio „The Wall Street Journal“, V.Putinas apsupo save Jungtinių Valstijų priešais. Rusijos karinis bendradarbiavimas su Iranu, Šiaurės Korėja ir Kinija išsiplėtė iki dalijimosi jautriomis technologijomis, galinčiomis kelti grėsmę JAV ir jų sąjungininkėms dar ilgai po to, kai baigsis karas Ukrainoje.

Birželio 19 d. pranešta, kad Rusija ir Šiaurės Korėja pasirašė šalių partnerystės sutartį.

Leidinys „Time“ V.Putino vizitą į Šiaurės Korėją pavadino desperacijos žingsniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius