Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas skandalas: Vokietijos politikas naudojo A.Lukašenkos politinius kalinius kaip pigią darbo jėgą savo svogūnų ūkyje Baltarusijoje

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narys Saksonijos žemės parlamente Jörgas Dornau naudojo politinius kalinius darbui savo svogūnų ūkyje Baltarusijoje, antradienį pranešė vienas Baltarusijos naujienų portalas.
Vokietijos politikas Jörgas Dornau ir svogūnų ūkis
Vokietijos politikas Jörgas Dornau ir svogūnų ūkis / BNS/Saksonijos parlamento nuotr.

Pasak nepriklausomo vietos leidinio Reform.news, J.Dornau sudarė sutartį su vietiniu Įstatymų pažeidėjų izoliavimo centru dėl baltarusių, nuteistų už politinius nusižengimus, įdarbinimo savo žemės ūkio bendrovėje „Zybulka-Bel“.

Po 2020 m. prezidento rinkimų, kurie buvo pripažinti nesąžiningais, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sustiprino politines represijas ir ėmėsi masinio susidorojimo su kitaminčiais, o oponentus uždarė į kalėjimus.

Vienas iš J.Dornau ūkyje dirbančių darbininkų leidiniui pasakojo, kad svogūnus rūšiuoja už maždaug 5 eurus per dieną. Jis 2024 m. vasarį buvo sulaikytas už tai, kad paspaudė „like“ ant įrašo socialinėje žiniasklaidoje.

Vyras pasakojo apie sunkias darbo sąlygas: pusryčiai duodami 7 val. ryto, o iki darbo dienos pabaigos 20 val. vakaro negauna nei maisto, nei vandens.

„Mus nuvedė į pastogę, – sakė jis. – Tai buvo siaubingas rūsys, žmonės buvo apsirengę įvairiausiais drabužiais, todėl mums šalo rankos ir kojos.“

Svogūnai, pažymėjo jis, „buvo skanūs“.

Pasak jo, darbą prižiūrėjo brigadininkas, kuris spręsdavo, ar sulaikytajam bus sumokėta. Pasak kalinio, darbas nebuvo priverstinis, o uždirbti pinigai turėjo būti skirti sulaikymo centro išlaikymui.

Tekste teigiama, kad J.Dornau bent kartą apsilankė savo svogūnų ūkyje, jog asmeniškai pamatytų savo darbuotojus.

„Aš jį net mačiau. Aukštas, pliktelėjęs vyras, – sakė nuteistasis, apibūdindamas jį taip, kad jis atitinka J.Dornau fizinius bruožus. – Kartą jis atvažiavo savo automobiliu su vokiškais registracijos numeriais. Jis atėjo į pastogę, kurioje kartu su samdytais darbininkais rinkome svogūnus.“

Antradienį J.Dornau neatsakė į kelis „Politico“ prašymus pakomentuoti situaciją.

Nuo 2019 m. jis atstovauja kraštutinių dešiniųjų populistinei AfD partijai Saksonijos parlamente, esančiame Rytų Vokietijoje, ir buvo tikrinamas dėl savo verslo sandorių Baltarusijoje, Rusijai palankioje diktatūroje, kurią geležiniu kumščiu valdo A.Lukašenka.

Praėjusį mėnesį Saksonijos parlamentas J.Dornau nurodė sumokėti 20 862 eurų baudą už tai, kad jis neatskleidė savo dalyvavimo bendrovėje „Zybulka-Bel“. Įmonė Baltarusijoje buvo įregistruota 2020 m. spalį, net kai šalį krėtė prodemokratiniai protestai.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 300 politinių kalinių.

Šaliai daugelį metų Europos Sąjunga taikė įvairias sankcijas, paskutinį kartą – rugpjūčio mėn. dėl nuolatinių vidaus represijų ir žmogaus teisių pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas