Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis JK premjeras K. Starmeris ragina imtis atsargumo Izraelio ir Libano pasienyje

Naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) sekmadienį telefonu kalbėjosi su savo kolega iš Izraelio Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu) ir paragino laikytis atsargumo žydų valstybės ir Libano pasienyje. 
SCOTT HEPPELL / AFP
SCOTT HEPPELL / AFP

K. Starmeris Izraelio ministrui pirmininkui pareiškė, kad situacija prie šiaurinės Izraelio sienos kelia didelį susirūpinimą, ir paragino tiek žydų valstybę, tiek Libaną elgtis atsargiai, pranešė jo biuro atstovas spaudai.

Sekmadienį Irano remiamas „Hezbollah“ į Izraelio šiaurinę dalį paleido 20 raketų ir sužeidė vieną žmogų. 

Izraelis ir „Hamas“ sąjungininkė „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi po to, kai spalio 7 dieną palestiniečių grupuotė surengė išpuolį Pietų Izraelyje, kuris savo ruožtu išprovokavo karą Gazos Ruože.

Žydų valstybės pajėgos yra pareiškusios, kad planai pulti Libaną jau patvirtinti, o „Hezbollah“ atsakė, kad prasidėjus karui Izraelis nebus pasigailėtas. 

Atstovas spaudai pridūrė, kad pradėdamas diskusiją apie konfliktą Gazos Ruože, K. Starmeris dar kartą pareiškė užuojautą dėl spalio 7-osios išpuolių aukų.

„Tuomet jis pabrėžė, kad būtina skubiai nutraukti ugnį, grąžinti įkaitus ir nedelsiant padidinti civilius gyventojus pasiekiančios humanitarinės pagalbos kiekį“, – sakė atstovas spaudai. 

Pokalbio metu JK ministras pirmininkas taip pat pabrėžė, kad „svarbu užtikrinti, jog būtų sudarytos ilgalaikės sąlygos dviejų valstybių sprendimui, įskaitant užtikrinimą, kad Palestinos Administracija turėtų finansinių išteklių veiksmingai veikti“.

Skelbiama, kad premjeras telefonu taip pat kalbėjosi su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu).

Karas prasidėjo spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliu Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 153 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas