Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
07 06 /16:41

Naujasis JK premjeras sako esąs nepasirengęs tęsti migrantų deportavimo į Ruandą plano

Naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas leiboristas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) šeštadienį pareiškė nesąs pasirengęs tęsti ankstesnės konservatorių vyriausybės prieštaringai vertinamo migrantų deportavimo į Ruandą plano.
Claudia Greco / AP
Claudia Greco / AP

„Ruandos schema buvo mirusi ir palaidota dar prieš jai prasidedant... Nesu pasirengęs tęsti gudrybių, kurios neveikia kaip atgrasymo priemonė“, – pareiškė jis žurnalistams per savo pirmąją spaudos konferenciją.

Buvęs ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) šiuo planu siekė „sustabdyti valtis“ – atgrasyti migrantus nuo plaukimo mažais laiveliais per Lamanšo sąsiaurį į JK, ir balandžio pabaigoje planas po kelis mėnesius trukusių ginčų parlamente tapo įstatymu, nepaisant teisių grupių pasipriešinimo ir teismų sprendimų.

Tačiau leiboristai pareiškė, kad atsisakys plano išvežti į Ruandą žmones, kurie mažais laiveliais per Lamanšą atplaukė iš šiaurės Prancūzijos.

Jungtinei Karalystei 2020 metais išstojus iš Europos Sąjungos, daugiausia dėl pažado „susigrąžinti šalies sienų kontrolę“, imigracija šalyje tapo vis svarbesniu politiniu klausimu.

K. Starmeris anksčiau sakė, kad ši R. Sunako politika nėra nei atgrasanti, nei ekonomiškai naudinga.

Jis yra pažadėjęs spręsti problemą kitame lygmenyje ir visų pirma siekti sutriuškinti žmonių kontrabandininkų gaujas.

Jis yra sakęs, kad pagrindinė šios politikos dalis bus nauja „elitinė“ Sienų saugumo vadavietė, kurią sudarys imigracijos ir teisėsaugos specialistai, taip pat vidaus žvalgybos tarnyba MI5.

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerija anksčiau skelbė, kad Ruanda „iš principo“ sutiko priimti 5,7 tūkst. migrantų, jau esančių JK.

Migrantų, kurie į JK atvyko nuo 2022 metų sausio iki praėjusių metų birželio, prieglobsčio prašymų galima nepriimti, o juos pačius galima perkelti į Ruandą, nurodė ministerija.

Per minėtą pusantrų metų periodą palaikiais laiveliais kirtę Lamanšą atplaukė daugiau kaip 57 tūkst. žmonių, rodo oficiali statistika.

Šis skaičius iliustruoja, kokio masto nelegalią migraciją norima pažaboti, taip pat ginčijamo vyriausybės plano siųsti migrantus į Ruandą ribas.

Pagal schemą, kuri JK mokesčių mokėtojams būtų atsiėjusi šimtus milijonų svarų (eurų), deportuojamų migrantų prieglobsčio prašymus būtų nagrinėjęs Kigalis.

Jei prašymas būtų patenkintas, migrantas būtų galėjęs likti Ruandoje.

13 mln. gyventojų turinti Ruanda prisistato kaip viena stabiliausių Afrikos valstybių ir sulaukia pagyrų dėl modernios infrastruktūros, tačiau teisių gynimo grupės kaltina jos prezidentą veteraną Paulį Kagame (Polį Kagamę), kad jis valdo tvyrant baimės atmosferai, slopina kitokias nuomones ir žodžio laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams