Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujasis Prancūzijos premjeras sako vyriausybę suformuosiantis kitą savaitę

Prancūzija kitą savaitę turės naują vyriausybę, trečiadienį pareiškė neseniai paskirtas konservatyvių pažiūrų ministras pirmininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), kuris išklausė kandidatus vadovauti ministerijoms.
Naujasis Prancūzijos premjeras sako vyriausybę suformuosiantis kitą savaitę / FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
Naujasis Prancūzijos premjeras sako vyriausybę suformuosiantis kitą savaitę / FRANCOIS NASCIMBENI / AFP

„Veiksime metodiškai ir rimtai“, – Reimse šalies rytuose žurnalistams sakė M. Barnier.

Po liepą įvykusių į politinę sumaištį įvėlusių pirmalaikių parlamento rinkimų politinė scena Prancūzijoje pasidalijo į tris dideles stovyklas, tačiau M. Barnier teigė „klausęsis visų“.

„Kitą savaitę ketiname paskirti vyriausybę“, – sakė jis.

Vėliau trečiadienį jo paties dešinioji Respublikonų partija (LR) paskelbė esanti pasirengusi prisijungti prie jo vyriausybės. Per liepą vykusius rinkimus 577 vietų Nacionalinėje asamblėjoje partijai liko tik 47 mandatai.

Praėjusią savaitę prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) paskyrė M. Barnier, kuris anksčiau dirbo aplinkos, užsienio reikalų ir žemės ūkio ministru ir buvo Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis derybininkas dėl „Brexito“, kompromisiniu vyriausybės vadovu.

Po sprendimo paleisti Nacionalinę asamblėją E. Macronas, nebeturėdamas net darbinės daugumos parlamente, vasarą ilgas savaites delsė išsirinkti premjerą, nes bandė surasti žmogų, kuris iš karto neatkristų po balsavimo dėl nepasitikėjimo.

Rūmai gana vienodai pasiskirstę tarp E. Macrono centristų šalininkų, kurie šiuo metu yra susivieniję su M. Barnier konservatorių partija, kairiųjų NFP aljanso ir kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ (RN).

Po to, kai liepą vykusiame balsavime NFP lyderiai gavo daugiausia vietų, bet nesurinko daugumos, jie pažadėjo balsuoti dėl nepasitikėjimo bet kuria vyriausybe, kuriai jie nevadovaus.

Pageidavimų sąrašai

E. Macronas stengėsi rasti tokį kandidatą kaip M. Barnier, kuris iš karto nesukeltų RN nepasitenkinimo.

Po to, kai M. Barnier pareiškė, kad yra pasirengęs dirbti su kairiųjų ir dešiniųjų politikais, Paryžiuje ėmė sklisti gandai, kas galėtų pretenduoti į svarbiausius ministrų portfelius.

„Kol kas atrodo, kad linksniuojamos pavardės tėra pageidavimų gauti ministro portfelį sąrašai“, – trečiadienį rašė leidinio „Politico“ prancūzų redakcija.

Žinomas socialistas, Sent Ueno miesto meras Karimas Bouamrane'as (Karimas Buamranas) teigė, kad atsisakė kvietimo tapti ministru.

„Turime dešiniųjų pažiūrų ministrą pirmininką, kuriam pritarė RN, prižiūrimą ministrą pirmininką“, – sakė K. Bouamrane'as radijui „Franceinfo“.

Spalio 1 dieną nustatytas terminas pateikti 2025-ųjų vyriausybės biudžeto projektą, todėl M. Barnier bus spaudžiamas imtis veiksmų, o jis ir jo naujoji komanda turės būti pasirengę aršiai kovai dėl mokesčių ir išlaidų.

Tiek NFP, tiek RN prieš liepos rinkimus pažadėjo atšaukti praėjusių metų nepopuliarią pensijų reformą, pagal kurią oficialus pensinis amžius nuo 62 metų padidintas iki 64 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?