Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujausia apklausa atskleidė, kad K.Harris jau išsiveržė prieš D.Trumpą

Po to, kai sekmadienį iš prezidento rinkimų kampanijos pasitraukė šalies vadovas Joe Bidenas ir perdavė estafetę savo viceprezidentei Kamalai Harris, ji įgijo nežymią dviejų procentinių punktų persvarą prieš respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą, antradienį atskleidė „Reuters“ paskelbtos apklausos rezultatai.
Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
Kamala Harris ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“ nuotr.

Palyginti su praėjusios savaitės apklausos duomenimis, prieš visišką kampanijos posūkį – pareiškimą apie pasitraukimą iš varžybų dėl prezidento posto – J.Bidenas nežymiai, dviem procentiniais punktais, atsiliko nuo D.Trumpo.

Naujoji „Reuters“ ir „Ipsos“ apklausa buvo atlikta po Respublikonų nacionalinio suvažiavimo, kuriame D.Trumpas oficialiai priėmė nominaciją, ir po J.Bideno pranešimo sekmadienį, kad jis pasitraukia iš lenktynių ir remia K.Harris.

K.Harris, kurios kampanijos atstovai tvirtina, kad ji užsitikrino demokratų kandidato vardą, nacionalinėje apklausoje pirmavo prieš D.Trumpą 44 proc. prieš 42 proc., t.y. skirtumas neviršijo 3 procentinių punktų paklaidos.

Liepos 15-16 d. atliktos apklausos metu viceprezidentės ir buvusio prezidento rodikliai buvo lygūs – 44 proc., o liepos 1-2 d. apklausos metu D.Trumpas pirmavo vienu procentiniu punktu.

Nors apklausos visos šalies mastu rodo svarbius amerikiečių paramos politiniams kandidatams signalus, kelios konkurencingos valstijos paprastai pakreipia pusiausvyrą JAV Rinkiminėje kolegijoje, kuri galiausiai nusprendžia, kas laimės prezidento rinkimus.

D.Trumpo kampanijos apklausų organizatorius sumenkino bet kokius apklausų duomenis, rodančius, kad K.Harris parama padidėjo, teigdamas, kad jos populiarumas greičiausiai laikinai išaugo dėl to, kad žiniasklaida plačiai nušvietė jos naująją kandidatūrą.

„Šis pakilimas greičiausiai pradės ryškėti artimiausiomis dienomis ir truks kurį laiką“, – teigė apklausų organizatorius Tony Fabrizio D.Trumpo kampanijos žurnalistams išplatintame pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Kandidatai dažnai tikisi pakilimo po to, kai oficialiai priima savo partijos nominaciją per televizijos transliuojamus suvažiavimus, tokius kaip tas, kuriame praeitą savaitę dalyvavo D.Trumpas, tačiau apklausa tokios tendencijos nepatvirtino.

Naujausios „Reuters“ ir „Ipsos“ apklausos respondentai taip pat pasidalijo kandidatų vertinimais.

Apie 56 proc. registruotų rinkėjų pritarė teiginiui, kad 59 metų K.Harris yra „psichologiškai aštri ir geba susidoroti su iššūkiais“, o apie 78 metų D.Trumpą tą patį teigė 49 proc. rinkėjų. J.Bideną taip įvertino tik 22 proc. rinkėjų.

81 m. J.Bidenas baigė savo perrinkimo kampaniją po garsiai nuaidėjusių debatų su D.Trumpu, kuriuose jis dažnai mikčiojo ir nesugebėjo agresyviai atremti D.Trumpo išpuolių.

Apie 80 proc. demokratų rinkėjų teigė, kad vertina J.Bideną palankiai, o 91 proc. rinkėjų tą patį sakė apie K.Harris. Trys ketvirtadaliai demokratų rinkėjų teigė sutinkantys su teiginiu, kad partija ir rinkėjai dabar turėtų palaikyti K.Harris, ir tik ketvirtadalis mano, kad dėl partijos nominacijos turėtų varžytis keli kandidatai.

„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Apklausos dalyviams pateikus hipotetinį balsavimo biuletenį, į kurį buvo įtrauktas nepriklausomas kandidatas į prezidentus Robertas F. Kennedy jaunesnysis, K.Harris pirmavo prieš D.Trumpą 42 proc. prieš 38 proc. R.F.Kennedy jaunesnįjį apklausoje palaikė 8 proc. rinkėjų.

Apklausoje, kuri buvo atlikta internetu, dalyvavo 1 241 suaugęs JAV gyventojas visoje šalyje, įskaitant 1 018 registruotų rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi