Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LGBTQ+ bendruomenę remiančią bažnyčią prarijo liepsnos: tai nebuvo Dievo pirštas

JAV neseniai kilęs bažnyčios gaisras jau apaugo nepagrįstais gandais. Pasak kai kurių internautų, tai buvo Dievo bausmė už anksčiau pareikštą paramą LGBTQ+ bendruomenei. Iš tikrųjų statiniui buvo jau apie 160 metų, be to, jis buvo dengtas mediena, dėl to vos įsiplieskus ugniai greitai nieko nebeliko.
Bažnyčia JAV mieste sudegė greičiausiai trenkus žaibui ir dėl to, kad buvo medinė, o ne dėl paramos LGBTQ+ bendruomenei
Bažnyčia JAV mieste sudegė greičiausiai trenkus žaibui ir dėl to, kad buvo medinė, o ne dėl paramos LGBTQ+ bendruomenei / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Susiejo su LGBTQ+ mėnesiu

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame įamžinta deganti bažnyčia. Ekrane matyti paaiškinimas „Bažnyčios bokštas sugriuvo, kai žaibo smūgis sukėlė gaisrą“.

Internautas pridėjo ir savo paaiškinimą: „Masačusetse, JAV, bažnyčia liepsnoja po to, kai į ją trenkė žaibas, kai buvo pranešta, kad ji švenčia „pride“ mėnesį.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bažnyčia JAV mieste sudegė greičiausiai trenkus žaibui ir dėl to, kad buvo medinė, o ne dėl paramos LGBTQ+ bendruomenei
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Bažnyčia JAV mieste sudegė greičiausiai trenkus žaibui ir dėl to, kad buvo medinė, o ne dėl paramos LGBTQ+ bendruomenei

Įrašu aktyviai dalijasi ir socialinių tinklų vartotojai iš kitų šalių (čia, čia).

„Į LGBTQ+ bažnyčią trenkė žaibas ir ji sudegė iki pamatų“, – rašoma šalia įrašo.

„Bažnyčią Masačiusetse ištinka Sodomos ir Gomoros likimas kelios valandos po „Pride“ mėnesio šventimo“, – rašoma kitame įraše.

Gaisrą sukėlė žaibas

Vaizdo įraše matyti Spenserio pirmoji kongregacijos bažnyčia, esanti Masačiusetso valstijoje. Joje, žiniasklaidos teigimu, ugnis įsiplieskė birželio 2 d.

Istorinę bažnyčią sunaikino gaisras, kuris greičiausiai kilo į jos bokštą trenkus žaibui. Bažnyčia pagrindinėje gatvėje stovėjo 280 metų.

Prasidėjus perkūnijai ji greitai užsiliepsnojo. Pasak tyrėjų, gaisras kilo bokšte, kuris paskui nugriuvo ant likusios bažnyčios dalies. Ugniagesiams pavyko laiku atsitraukti prieš bokštui nugriūnant.

Spenserio priešgaisrinės ir avarinės tarnybos „Facebook“ puslapyje paskelbtas įrašas, kuriame dėkojama visiems, prisidėjusiems prie šio gaisro sulaikymo. Jame ir kituose įrašuose matomos ir nuotraukos iš įvykio vietos.

Pranešimų apie gaisrą galima rasti ir pačios bažnyčios paskyroje „Facebook“.

Joje taip pat esama įrašų, kuriuose išreiškiamas palaikymas LGBTQ+. Praėjusių metų birželį, kuris laikomas LGBTQ+ pasididžiavimo mėnesiu, bažnyčia savo paskyroje ne kartą dalijosi nuotraukomis, kuriose išreiškė savo paramą šiai bendruomenei (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia).

Dar prieš internete pasirodant įrašams, kad gaisras buvo sukeltas kokių nors aukštesniųjų jėgų, bažnyčios vadovas kunigas Bruce’as McLeodas pareiškė nemanantis, kad ši nelaimė įvyko dėl Dievo rankos: „Nemanau, kad tai yra Dievo veiksmas.

Šią sąvoką vartoja draudikai. Asmeniškai aš Dievą suprantu taip, kad Dievas to nedaro. Dalykai vyksta. Ir Dievas yra čia, kai viskas nutinka, kad padėtų mums surinkti visas dalis. Štai ką aš matau. Mačiau tai ir kitose vietose, kur buvo kitokių krizių.“

Pats kunigas, gyvenantis maždaug už pusvalandžio kelio nuo bažnyčios, vos išgirdęs naujieną, nuskubėjo jos link. Dvasininkas atvyko praėjus vos penkioms minutėms po bokšto griūties.

„Manęs tai nenustebino, nes ji (bažnyčia – red. past.) buvo lengvai užsidegantis objektas. Tai buvo 150 metų senumo mediena. Ji buvo išdžiūvusi, su daug oro, vietų patekti deguoniui ir vietų, kur viskas gali degti.

Aš tai jau seniai žinau apie šias bažnyčias. Kai jos (liepsnos – red. past.) įsiplieskia, tiesiog pasitraukite, nes tai vyks labai greitai.“

Internete pasirodę teiginiai, kad šis pastatas buvo sunaikintas „aukštesniųjų jėgų“, neparemti jokiais įrodymais, dėl to negalima jų priimti kaip tiesos. Akivaizdu, jog bažnyčia buvo sena ir pastatyta iš medžio, dėl to jai užsidegti nebuvo sunku, kaip teigia ir jos kunigas.

Degė ne pirmą kartą

Pirmoji bažnyčia dabartinės vietoje buvo pastatyta dar 1743 m. ant turtingo pirklio dovanotos žemės. Pats Spenserio miestas buvo įkurtas tik po dešimties metų, o bažnyčia tuo metu buvo vadinama Antrąja Lesterio bažnyčia. Tuo metu ji buvo tik kiek prašmatnesnė nei paprastas tvartas.

1772 m. buvo pastatytas didesnis bažnyčios pastatas. Bokštas su varpu buvo pridėtas 1802 m. Dar po kelių dešimčių metų atsirado zakristijos pastatas, kuris buvo naudojamas ir kaip mokykla. Vėliau jis buvo nugriautas ir vietoj jo pastatyta mokykla, o šiuo metu ten yra įsikūrusi senjorų buveinė.

1838 m. bažnyčia buvo perstatyta iš vidaus ir išorės, tačiau 1862 m. pastatas buvo sunaikintas gaisro. Dabartinė bažnyčia buvo atstatyta praėjus metams po gaisro. Ji čia išbuvo apie 160 metų, iki sudegė praėjusią savaitę.

Išvada – trūksta konteksto: socialiniuose tinkluose plintantys teiginiai, neva Spenserio (Masačiusetso valstija, JAV) bažnyčia sudegė, nes joje buvo reiškiama parama LGBTQ+ bendruomenei, neparemti jokiais įrodymais. Statinys greičiausiai užsiliepsnojo į jo bokštą trenkus žaibui. Bažnyčia buvo pastatyta prieš maždaug 160 metų iš medžio, dėl to neatlaikė gaisro. Šią versiją išsakė ir jos vadovas kunigas B.McLeodas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas