Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 01 /12:34

Ne pokštas: paviešinti Ivankos Trump ir Baltųjų rūmų elito turtai

Baltieji rūmai pasirinko savotišką laiką svarbiausių Donaldo Trumpo aplinkos žmonių turto paviešinimui. Melagių dieną pasaulis aptarinėja būtent šiuos duomenis.
Ivanka Trump
Ivanka Trump / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Duomenys apie JAV prezidento dukters Ivankos Trump, jos vyro Jaredo Kushnerio, pilkojo Baltūjų rūmų kardinolo Steve'o Bannono ir kitų pareigūnų turtus Jungtinėse valstijos paviešinti penktadienio vakarą. Nuo tada „Reuters“, „The Guardian“ ir kitos pasaulinės žiniasklaidos priemonės lenktyniauja aptarinėdamos paviešintą informaciją. O aptarinėti tikrai yra ką.

Pirmiausiai dėmesio sulaukė Ivanka ir jos vyras. Įvairiais skaičiavimais, poros turtas gali būti vertas net iki 741 mln. dolerių. Pastarąjį skaičių paskelbė viena labiausiai D.Trumpo nemylimų žiniasklaidos priemonių – „The New York Times“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump

„The Associated Press“ skelbia, kad J.Kushneris prieš tapdamas prezidento patarėju pardavė savo dalį net 58 skirtinguose verslo projektuose, vengdamas potencialaus interesų konflikto. O būtent tokią riziką gali kelti Ivankos Trump sprendimas neatsisakyti savo dalies „Trump International Hotel“ viešbutyje Vašingtone – esą tikėtina, kad užsienio delegacijos rinksis būtent šį viešbutį, mėgindamos įsiteikti JAV prezidentui ir jo šeimai ne tik etiketu, bet ir finansine išraiška.

Vienas artimiausių D.Trumpo aplinkos žmonių S.Bannonas taip pat turi kuo pasigirti. Kaip rašo „The Guardian“, jo turto vertė, įvairiais skaičiavimais, siekia tarp 13–56 mln. dolerių. Esą vien jo politinių konsultacijų agentūra „Bannon Strategic Advisors“ gali būti verta iki 25 mln. dolerių. Be to, paviešinti dokumentai rodo, kad S.Bannonas pernai gavo beveik 200 tūkst. dolerių pajamų iš vadovavimo „Breitbart“ – vienai aktyviausių ir aršiausių D.Trumpo rėmėjų JAV žiniasklaidoje. Ši suma – toli gražu ne visų metų finansinė išraiška. Paviešinti skaičiai apima periodą prieš S.Bannonui paliekant „Breitbart“ ir tampant D.Trumpo rinkimų komandos dalimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas ir Kellyanne Conway
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas ir Kellyanne Conway

Dar viena įtakinga Baltųjų rūmų figūra – Kellyanne Conway – vertinama 40 mln. dolerių suma. Didžiąją dalį savo turto ji deklaravo tiesiogine pinigine išraiška – veikiausiai dėl to, kad daugelį vertybinių popierių teko parduoti prieš įsidarbinant prezidento administracijoje, rašo „The Guardian“. Vis dėlto K.Conway išlieka smulkiąja akcininke tokiose kompanijose kaip „Pfizer“ ar „Phillip Morris“, kas jau yra aptarinėjama kaip dar viena rizika interesų konfliktui.

Itin įspūdingai atrodo Gary Cohno, buvusio banko „Goldman Sachs“ prezidento, dabar vadovaujančio Baltūjų rūmų ekonominei politikai, deklaracija. Kaip rašo „Reuters“, jo turtas vertas mažiausiai 230 mln. dolerių, tačiau realus skaičius gali būti daug didesnis. Mat daugelyje eilučių turto vertė nurodyta tik kaip viršijanti vieną milijoną dolerių, o kiek tas milijonas viršytas – jau kitas klausimas.

Pagal ligšiolinius skaičiavimus, D.Trumpo administracija laikoma turtingiausia Baltųjų rūmų komanda Jungtinių Valstijų istorijoje.

Pats D.Trumpas savo turtų ir toliau neatskleidžia, laužydamas keletą dešimtmečių visų JAV prezidentų palaikytą tradiciją. Penktadienio vakarą JAV paviešiniti duomenys – ne išimtis. D.Trumpo ir viceprezidento Mike'o Pence'o deklaracijų tarp jų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas