Sportas gyvai

Rusai šaudė 2018 m. Baltojoje jūroje, bet internautai laivą „perkėlė“ netoli Floridos

Socialinius tinklus supurtė rusiškų tarpžemyninių balistinių raketų salvė iš atominio povandeninio laivo prie JAV krantų. Na, bent jau klastotės kūrėjai ir platintojai tikėjosi, kad toks kvapą užgniaužiantis vaizdas turėtų supurtyti ir priversti suabejoti, ar verta toliau remti Ukrainą.
Balistinių raketų „Bulava“ salvė
Balistinių raketų „Bulava“ salvė / Kadras iš vaizdo įrašo

Praėjusį trečiadienį, birželio 12 dieną, vizito į komunistinę Kubą atplaukė Rusijos atominis povandeninis laivas „Kazan“, fregata „Admiral Gorškov“ ir du pagalbiniai laivai – tanklaivis „Akademik Pašin“ ir gelbėjimo vilkikas „Nikolai Čiker“.

Jie į Havaną atplaukė netrukus po to, kai tarp Maskvos ir Vašingtono eilinį kartą sustiprėjo įtampa, JAV prezidentui Joe Bidenui davus leidimą ukrainiečiams atakuoti tam tikrus taikinius Rusijoje amerikietiškais ginklais.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rusijos fregata „Admiral Gorškov“ įplaukia į Havanos uostą 2024 m. birželio 12 d.
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rusijos fregata „Admiral Gorškov“ įplaukia į Havanos uostą 2024 m. birželio 12 d.

Ilgametės buvusios Sovietų Sąjungos, o po to - Rusijos sąjungininkės Kubos sostinė Havana nuo Floridos valstijos krantų yra nutolusi mažiau nei per pusantro šimto kilometrų.

Moderniais ginklais ginkluotų Rusijos karo laivų vizitas į ją daugelio apžvalgininkų buvo įvertintas kaip provokuojantis Maskvos mėginimas pademonstruoti savo jėgą.

Rusijos karo laivų vizitas Kuboje tuoj pat sukėlė melagienų bangą įvairiuose socialiniuose tinkluose. Birželio 12-ąją įvairiose „Instagram“, „Facebook“ ir „X“ paskyrose pasirodė vienas ir tas pats vaizdo įrašas.

Jame matyti, kaip lydimos kurtinančio griausmo iš vandens viena po kitos į dangų kyla keturios raketos. Toliau rodomi vaizdai iš povandeninio laivo, bėgiojantys jūreiviai, skambančios komandos rusų kalba, vėl kylančių raketų vaizdas, nufilmuotas iš kito netoliese esančio laivo.

Kadras iš vaizdo įrašo/Balistinės raketos startas iš povandeninio laivo
Kadras iš vaizdo įrašo/Balistinės raketos startas iš povandeninio laivo

Vaizdo įrašai, nepriklausomai nuo socialinių tinklų platformos, lydimi teksto, tarsi nukopijuoto nuo vieno šaltinio: „Rusija vykdo jūrines pratybas su atominiais povandeniniais laivais vos už 66 mylių nuo Floridos kranto.“

Kai kurie vaizdo įrašo platintojai dar šį tą prideda nuo savęs, bet jų reiškiama mintis yra ta pati – rusus išprovokavo amerikiečių parama Ukrainai. Štai „X“ vartotojas @TheOfficerTatum ironizuoja: „Visas tas finansavimas Ukrainai, vietoje raginimo siekti taikos, tikrai atsiperka.“

„Instagram“ vartotojas d0_n0t_c0mply2.1 tarsi antrina jam: „Minia [sakanti] „siųskime daugiau mokesčių dolerių Ukrainai“ dabar tikrai yra nuščiuvusi.“

Vaizdo įrašo variacijos per tradiciškai prorusišką propagandą lietuvių kalba transliuojančius profilius pasiekė ir lietuvišką interneto segmentą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos atominis povandeninis laivas „Kazan“ Havanos uoste. 2024 m. birželio 14 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos atominis povandeninis laivas „Kazan“ Havanos uoste. 2024 m. birželio 14 d.

Tačiau šis vaizdo įrašas neturi nieko bendro nei su Amerikos pakrante, nei su 2024 m. birželio rusų laivų vizitu Kuboje ir net su konkrečiu povandeniniu laivu „Kazan“. Vaizdo įraše užfiksuotas rusų balistinės raketos „Bulava“ bandymas, vykęs 2018 m. gegužės 22-ąją.

Tądien keturių branduolinius užtaisus galinčių nešti raketų „Bulava“ salvę iš Baltosios jūros akvatorijos paleido „Borei“ klasės atominis povandeninis laivas „Jurij Dolgorukij“. Raketos perskriejo visą Rusijos teritoriją ir, kaip teigiama, pataikė į taikinius Kuros poligone Kamčiatkoje.

Po dienos Rusijos gynybos ministerija, girdamasi pavykusiu bandymu, išplatino jo vaizdo įrašą, kurį tuo metu, pranešdamos šią žinią, publikavo įvairios žiniasklaidos priemonės ir naujienų agentūros.

VIDEO: Russian Ministry of Defense released a VIDEO of nuclear submarine test-fired of 4 ballistic missiles

Dabar jį vėl prisiminė ir panaudojo melagienų kūrėjai. Negana to, kad melagienai panaudotas kitoje vietoje ir kitu metu vykdytas raketų bandymo įrašas, Kuboje apsilankęs povandeninis laivas „Kazan“ ir negalėtų tokių raketų, kokios matomos vaizdo įraše, gabenti ir iššauti.

Balistinės raketos „Bulava“ ir „Borei“ klasės povandeniniai laivai yra, tiesiogine tų žodžių prasme, sukurti vieni kitiems. Tai tarsi vientisas neišardomas ginkluotės kompleksas.

Vienas „Borei“ klasės povandeninis laivas gali gabenti 16 tokių strateginių raketų, o kiekviena raketa gali turėti nuo 6 iki 10 atskirai nusitaikančių kovinių branduolinių galvučių.

Šiuo metu Rusija jau yra pastačiusi 8 „Borei“ ir modifikuotos „Borei-A“ klasės atominius povandeninius laivus. Septyni iš jų priimti į rikiuotę. Iš viso planuojama pastatyti 12 tokių laivų.

Atominis povandeninis laivas „Kazan“ priklauso „Jasen“ klasės povandeniniams laivams. Šie yra ginkluoti ne balistinėmis, o taktinėmis sparnuotosiomis raketomis „Oniks“, „Cirkon“ arba „Kalibr“. Tiesa, bent teoriškai šios raketos taip pat gali būti ginkluotos termobranduolinėmis kovinėmis galvutėmis. Rusija planuoja pastatyti 10 tokių laivų, o 4 iš jų jau yra kovinėje rikiuotėje.

Atominis povandeninis laivas anaiptol nereiškia, kad jis būtinai turi gabenti branduolinius užtaisus. Čia kalba eina apie laivo variklio tipą – tiek „Borei“, tiek „Jasen“ klasių povandeniniai laivai varomi vienodais suspausto vandens tipo branduoliniais reaktoriais OK-650V.

Su Rusijos laivų vizitu Kuboje susijusi dar viena panašaus tipo melagiena, skleista socialiniuose tinkluose.

„Svarbi naujiena: dėl Rusijos karo laivų Majamyje išskleidžiamas JAV karo laivynas“ – su tokiu užrašu platintas trumpas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip virš paplūdimyje karštą dieną besiilsinčių žmonių galvų praskrenda įvairaus tipo sraigtasparniai ir lėktuvai.

Vaizdo įrašo garso takeliui pasirinkta dramatiška muzika, o vaizdų seka sumontuota taip, kad atrodo, jog karinę techniką virš galvų matantys žmonės atrodo gerokai nustebę. Minėto užrašo gale esantys skaičiai 6/12 turėtų reikšti būtent birželio 12 dieną, kai Rusijos laivai pasiekė Havaną.

Iš tiesų šis vaizdo įrašas neturi nieko bendro su Rusijos laivų atplaukimu į Kubą. Jame užfiksuoti kasmetinės Pietų Floridoje vykstančios aviacijos ir kitokios karinės technikos šventės „Hyundai Air & Sea Show“ momentai. Šiemet ši šventė Majamio paplūdimyje vyko gegužės 25-ąją ir 26-ąją, tai yra, trimis savaitėmis anksčiau nei Rusijos laivų vizitas.

VIDEO: Epic HYUNDAI Air & Sea Show Miami Beach 2024

Akylesni Majamio gyventojai akimirksniu patys perkando šią melagieną. Tiesą sakant, būnant vietoje tai ir nebuvo sunku padaryti, nes čia kelias dienas iš eilės siautė audra, smarkiai pylė lietus ir kilo užtvindymo pavojus.

„Čia jau kelias dienas lyja... kaip Pietų paplūdimys gali šiandien atrodyti toks saulėtas? Mes dabar užtvindyti. Meras dėl potvynių paskelbė nepaprastąją padėtį“, – vaizdo įrašo autentiškumą iš karto kvestionavo vienas „Instagram“ vartotojas, pamatęs klastotę.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Reakcija į melagieną
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Reakcija į melagieną

Kad faktiniai birželio 12-osios orai Majamyje neatintinka to, kas įraše norima pateikti kaip birželio 12-osios vaizdus, taip pat galima pasitikrinti istorinių orų įrašų svetainėje.

15min verdiktas: melas. Abu vaizdo įrašai, kuriuose neva pavaizduotos Rusijos atominio povandeninio laivo pratybos prie JAV krantų ir JAV karinė reakcija į netoliese esančius Rusijos laivus yra klastotės. Abiem atvejais panaudoti ankstesnių įvykių vaizdai, neturintys nieko bendro su aprašoma situacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius