Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neberenka žodžių: ar tikrai slovakų ministras pasiuntė prorusiškąįį Viktorą Orbaną?

Vakarietiškos valstybės diplomatui ne itin derantis palinkėjimas, kuriuo lygiai prieš metus Rusijos kreiserį „Moskva“ pasiuntė Ukrainos pasienietis, – tikrai Slovakijos užsienio reikalų ministro Rastislavo Kačero pasakyta frazė ar internautų kūryba? Aukštas pareigūnas iš tiesų pasiuntė ant trijų raidžių „Putino kolaborantus“ ir visus, kurie nori Ukrainos sunaikinimo, turėdamas omeny ir Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną.
Slovakijos ministras Rastislavas Kačeras pritariančiuosius Rusijos veiksmams pasiuntė rusišku keiksmažodžiu
Slovakijos ministras Rastislavas Kačeras pritariančiuosius Rusijos veiksmams pasiuntė rusišku keiksmažodžiu / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Pasidalijo ir Lenkijos eksministras

Pastarąsias porą dienų socialiniuose tinkluose buvo aktyviai dalijamasi fraze slovakų kalba, kurios autorystė priskirta R.Kačerui.

„(Rusijos prezidento Vladimiro) Putino kolaborantams ir ypač mūsiškiams Karpatų baseine bei Felvideke (Aukštutinė Vengrija, pažodžiui vengriškai – „aukštutinės žemės“, taip vadinama sritis, kuri anksčiau buvo Vengrijos Karalystės šiaurinė dalis, o dabar daugiausia priklauso dabartinei Slovakijai – red. past.), visiems, kurie nori taikos Ukrainos sunaikinimo kaina, turiu tik vieną žinią: Иди нахуй! (rus. „Eik n…!“)“

Ji patraukė ir Lietuvos gyventojų dėmesį.

Internetus, manau, šiandien laimi Slovakijos diplomatijos vadovas Rastislavas Kačeras, beveik diplomatiškai nurodęs eigos kryptį Vengrijos premjerui V.Orbanui. Diplomatija keičiasi kartu su diplomatine retorika“, – pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas, savo paskyroje pasidalijęs ne tik cituotu sakiniu, bet ir traukinyje sėdinčio bei kompiuteriu dirbančio vyro nuotrauka.

Taip pat skaitykite: Atakos išvakarėse – nemandagi žinutė rusų kreiseriui, bet tai buvo sutapimas.

Fotografijoje išties įamžintas Slovakijos užsienio ir Europos reikalų ministras R.Kačeras.

„Google“ pagal jo pavardę ir pacituotą rusišką palinkėjimą randa ne vieną straipsnį, daugiausia – slovakiškų ir čekiškų, kuriuose pacituota minėta frazė.

Vienu straipsniu su palinkėjimu prorusišką politiką įgyvendinančiam Vengrijos vyriausybės vadovui „Twitter“ pasidalijo buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis.

Jo įrašą per trečiadienį peržiūrėjo daugiau nei 16 tūkst. internautų.

Kitos šio socialinio tinklo vartotojos iš Kyjivo Marios Drutskos įrašas, kuriame paviešinta ta pati nuotrauka iš traukinio ir esą R.Kačero paskelbto teksto kopija, peržiūrėtas daugiau nei 110 tūkst. kartų.

Daugiau nei 500 tūkst. kartų šis koliažas peržiūrėtas susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale „Ukraine Now“.

Išliejo emocijas

Paties R.Kačero paskyroje „Twitter“ jokio panašaus įrašo pastarosiomis dienomis nebuvo. Ne tik cituotą frazę, bet ir ilgesnį komentarą kontekstui suprasti galima rasti jo privačioje paskyroje „Facebook“.

Įrašą, kurį baigė rusiška necenzūrine fraze, ministras paskelbė pirmadienio vakarą, kaip nurodė ten pat, važiuodamas traukiniu iš Briuselio į Londoną. Belgijos sostinėje R.Kačeras su kolegomis iš kitų šalių dalyvavo Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos posėdyje.

Jame buvo laukiama ir Ukrainos diplomatijos vadovo Dmytro Kulebos, bet šis paskutinę minutę atsiprašė neprisijungsiąs dėl JAV prezidento Joe Bideno vizito Kyjive.

Jau po posėdžio ministras, neslėpdamas sarkazmo, raštu išdėstė savo mintis apie aukščiausiuose Europos Sąjungoje (ES) politikos ešelonuose atsirandančius V.Putino rėmėjus.

„Taigi prieš metus kalbėjome, kaip pasirašius Bendradarbiavimo gynybos srityje sutartį mus užplūs amerikiečių kariai, sudarėme išdavikų, kurie mus pardavė JAV, sąrašus ir nekentėme visų, kuriuos „išgąsdino Rusijos agresija“. Juk: „Kaip tik šiandien paaiškėjo, kad karas Ukrainoje yra viena milžiniška apgaulė, amerikiečių sugalvota supykdyti ir išgąsdinti Europą.“

Po metų nejaučiu džiaugsmo, kad nesu paranojikas. Man taip pat nereikia sakyti: „Mes taip sakėme.“ Su apgailestavimu ir pykčiu žiūriu į nuotraukas iš apgautos Ukrainos. Žiaurus nužudymas, išprievartavimas, sunaikinimas. Siaubas tiesioginiame eteryje“, – rašė R.Kačeras.

Taip pat skaitykite: Lionelis Messi nepasiuntė Volodymyro Zelenskio paskui laivą: nuotrauką kažkas pakeitė.

Užsienio reikalų tarybos posėdyje, jo žodžiais, buvo justi stipri vienybė remiant Ukrainos laisvę ir nepriklausomybę. Nepaisant to, skambėjo ir priešiškas balsas.

„Tik vienas nerimauja ir kliedi, kad tai – ne mūsų konfliktas, o ginklų tiekimas ir parama Ukrainai tik prailgina karą. Ir jie yra taikos, o ne karo pusėje.

Savaitgalį Karpatų pranašas riaumojo, kad tai – ne mūsų karas. Tai – „tik karinis konfliktas tarp dviejų slavų valstybių“. Turėjome juos palikti ramybėje, izoliuoti. Tad tegul rusai greitai išžudo ukrainiečius. Tegul jie nesijaudina. Kaip šlykštu. Kaip apgailėtina. Kaip nekrikščioniška. Šv. Martynas iš Turo (gimęs dabartinėje Vengrijoje) būtų apsiverkęs iš gėdos dėl tokių krikščionių.

Vienu požiūriu sutinku su šiais Rusijos agresorių kolaborantais iš Karpatų. Ginklų tiekimas Ukrainai pratęsia konfliktą ir vilkina taiką. Didžiausia ginklų tiekėja Ukrainai yra Rusija. Iš pradžių tiekė žaliuosius žmogeliukus. Jie nebuvo rusai, jei ir buvo, tai tik atostogavo Ukrainoje.

Jau metus ji atvirai puola ir mėto ginklus į Ukrainą. Net su kareiviais. Tą akimirką, kai rusai nustos tiekti ginklus Ukrainai ir krausis daiktus namo, kiti nustos kariškai remti Kyjivą ir bus taika. Paprasta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys prie Vuhledaro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys prie Vuhledaro

RuSSai žudo, naikina ir plėšia savo kaimyną. Nes jis leido sau egzistuoti. Nes jis norėjo būti padoraus ir klestinčio pasaulio dalimi. Nes jis norėjo būti ten, kur esame mes.“

Po to R.Kačeras sukritikavo ne tik V.Orbano, bet ir buvusio Slovakijos premjero Roberto Fico, kuris dar pernai pavasarį ragino nutraukti paramą Ukrainai, veiksmus.

„Esame išsivysčiusio pasaulio dalis. Nenoriu, kad „darytume kaip Orbanas“. Taip pat ikrai kad nebūtume V.Putino pusėje. Tai būtų mūsų pralaimėjimas.

V.Putino kolaborantams ir ypač mūsiškiams Karpatų baseine bei Felvideke, visiems, kurie nori taikos Ukrainos sunaikinimo kaina, turiu tik vieną žinią: Иди нахуй!“ – taip ministras, beje, 2013–2018 m. buvęs ambasadoriumi Vengrijoje ir stipriai remiantis ginklų tiekimą Ukrainai, užbaigė netrumpą įrašą.

Pasiūlė psichiatro pagalbą

Beje, vengrai jau spėjo sureaguoti į R.Kačerio komentarus. Vyriausybės atstovas Tamasas Menczeris ministrą pavadino provokatoriumi. Parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Zsoltas Nemethas savo ruožtu patarė diplomatui, kurį pažįsta dar nuo ambasadoriavimo laikų, „nedelsiant kreiptis į psichiatrą“.

Nuo pat Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Slovakija teikia pastarajai karinę ir humanitarinę pagalbą. Prie porą savaičių pranešta, kad valdžia gali pradėti derybas su Europos Komisija dėl naikintuvų „MiG-29“ siuntimo.

Kaimyninės Vengrijos premjeras savo ruožtu ne kartą skelbė pareiškimus, atitinkančius Rusijos propagandą. Pavyzdžiui, kad Ukraina niekada nelaimės karo, nes Rusijos kariuomenė turinti asimetrinį pranašumą, kad karas gali būti baigtas tik taikos derybomis, kad Europa „netiesiogiai kariauja su Rusija“

„AFP“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
„AFP“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas

V.Orbanas neseniai aiškino, jog Rusijos tikslas – paversti Ukrainą griuvėsiais, kad Vakarai negalėtų į ją pretenduoti „kaip į prizą“, jog Rusijos prezidentas negali sau leisti pralaimėti ar leisti Ukrainai prisijungti prie NATO.

Be to, jis pagrasino vetuoti Europos Sąjungos antirusiškų sankcijų, kurios turi būti atnaujinamos kas šešis mėnesius, pratęsimą.

R.Kačeras jo pareiškimus ir sprendimus įvertino fraze, nuskambėjusia lygiai prieš metus – pirmą Rusijos invazijos dieną. Šis incidentas tapo vienu labiausiai aptarinėjamų karo įvykių.

Tuomet prie nedidelės Gyvačių salos, esančios už maždaug 300 km nuo Krymo, netoli sienos su Rumunija, kreiseriu „Moskva“ priartėję Rusijos kariai pareikalavo joje esančius Ukrainos pasieniečius sudėti ginklus.

Taip pat skaitykite: Meteorologinės karo mįslės: kokia audra pasiuntė kreiserį „Moskva“ į dugną?

Su laivu radijo ryšiu bendravęs pasienietis ne tik atsisakė, bet ir necenzūrine rusų kalba pasiuntė užpuolikus velniop: „Rusų karini laive, eik n…!“

15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai
15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito