Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:03

„Negaliu atmesti košmariškų scenarijų“: generolas B.Hodgesas mato rizikų Lietuvai dėl D.Trumpo

Donaldo Trumpo pirmoji kadencija ir rinkimų kampanijos metu jo aplinkoje matomi žmonės rodo, kad jo pergalė JAV prezidento rinkimuose padidintų riziką sąjungininkams Europoje. Tai interviu 15min įspėjo buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas atsargos generolas Benas Hodgesas.

Suprasti akimirksniu

  • Benas Hodgesas yra JAV kariuomenės atsargos generolas leitenantas. Jis tarnavo JAV kariuomenėje beveik 40 metų ir užėmė įvairias vadovaujančias pareigas.
  • 2014–2017 metais Hodgesas buvo JAV sausumos pajėgų Europoje vadas. Jis prisidėjo prie Lietuvos ir viso rytinio NATO flango stiprinimo po Krymo aneksijos.
  • Pasitraukęs iš aktyvios tarnybos, Hodgesas tapo gynybos ir saugumo klausimais konsultuojančiu analitiku. Jis dažnai kalba apie saugumo problemas Europoje, NATO svarbą ir JAV karinę politiką
  • Hodgesas tvirtai remia Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, jis nuolat ragina Vakarų valstybes tiekti daugiau ginkluotės bei paramos Ukrainai.

– Generole Hodgesai, ką kiekvieno kandidato, Kamalos Harris ir Donaldo J.Trumpo, laimėjimas reikštų Lietuvai ir platesniam regiono saugumui?

– Tikiuosi, kad viceprezidentė K.Harris bus išrinkta mūsų prezidente.

Aš atidaviau savo balsą vakar. Manau, kad ji yra geriausia kandidatė Jungtinėms Valstijoms dėl savo pozityvios lyderystės, žinios apie vienybę.

Be to, ji yra transatlantinių ryšių, NATO šalininkė. Ji labai aiškiai pasisakė už paramą Ukrainai. Man patinka jos strateginė vizija, taip pat jos pozicija vidaus klausimais.

Neturiu tokio pasitikėjimo D.Trumpu. Iš paskutinio jo prezidentavimo laikotarpio žinome, kokią žalą jis padarė NATO sanglaudai.

Tačiau tikiu demokratija ir turiu pripažinti rinkimų rezultatus. Jei Amerikos žmonės prezidentu išrinks Donaldą Trumpą, jis bus mano prezidentas, o mūsų sąjungininkai turės sugalvoti, kaip elgtis su prezidentu Trumpu, lygiai taip pat, kaip mes turime bendrauti su bet kuriuo išrinktu Lietuvos prezidentu ar vyriausybe.

Tikiuosi, kad taip nenutiks, bet reikia būti realistais, reikia būti pasirengus daryti tai, kas geriausia Lietuvai, bendraujant su bet kuriuo Amerikos prezidentu.

– Kalbėdami apie blogiausius scenarijus, kai kurie žmonės, netgi iš buvusios D.Trumpo aplinkos, sako, kad jis gali pasitraukti iš NATO, išvesti amerikiečių karius iš Europos.

Kiek realūs šie košmariški scenarijai?

– Aš negaliu to atmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas