Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįprasta avarija davė peno Rusijos gerbėjams: istorinį tanką susiejo su karu Ukrainoje

„NATO ir vėl nepasiekė fronto“, – skelbia piktdžiugiškas prierašas prie vaizdo įrašo, kuriame matyti avarija greitkelyje ir ant šono gulintis tankas. Tik šis tankas priklauso ne NATO ir ne į frontą jis važiavo.
Prancūzijoje į avariją pateko Antrojo pasaulinio karo tankas
Prancūzijoje į avariją pateko Antrojo pasaulinio karo laikų tankas / Kadras iš vaizdo įrašo

Vaizdo įrašas paviešintas socialiniame tinkle „Facebook“. Jame užfiksuota didelė avarija greitkelyje, ant skiriamųjų atitvarų pakibęs sumaitotas vilkikas ir nuo jo platformos ant šono nukritęs tankas. Vėliau rodoma, kaip galingi kranai tanką pastato ant vikšrų ir kelia ant kito vilkiko platformos.

Nors lakoniškame prieraše bulgarų kalba nepaaiškinama, į kokį frontą tankas neva buvo gabenamas, daugelis kitų to paties asmens feisbuke publikuotų vaizdo įrašų yra apie karą Ukrainoje. Juose dominuoja Rusijos propagandos naratyvai, šlovinama Rusijos armija, menkinama Ukraina ir ukrainiečiai.

Bent šiek tiek su karine technika susipažinęs žmogus turėtų iš karto suabejoti, kaip vaizdo įraše užfiksuotas tankas gali būti kaip nors susijęs su NATO ir šiuolaikine karyba, nes matomas Antrojo pasaulinio karo laikų amerikiečių vidutinis tankas M4 „Sherman“. Tai masiškiausias visų laikų amerikiečių tankas – 1942–1945 metais buvo pagaminta beveik 50 tūkst. įvairių modifikacijų šio tanko vienetų.

„Scanpix“ nuotr./Monumentu paverstas tankas „Sherman“ Vjelsalme, Belgijoje
„Scanpix“ nuotr./Monumentu paverstas tankas „Sherman“ Vjelsalme, Belgijoje

Jei kam nors pavadinimas „Sherman“ nėra girdėtas, galbūt yra matytas kino filmas „Įniršis“ (Fury) su Bradu Pittu. Aktoriaus vaidinamas herojus ir jo bendražygiai vairuoja būtent „šermanus“.

VIDEO: FURY - Official Trailer

Ne kartą buvo skelbta, kad rusai, pristigę šiuolaikinės karinės technikos, iš sandėlių traukia beviltiškai pasenusius ir seniai nurašytus tankus T-54, T-55 bei T-62 ir siunčia juos į frontą Ukrainoje. Gal ir NATO šalys pristigo modernios karinės technikos ir ukrainiečiams pradėjo siųsti antikvarinius egzempliorius?

Nesudėtinga vaizdo įrašo analizė lengvai leidžia nustatyti tiesą.

Pirmiausia atkreipkime dėmesį į įvykio vietoje stovintį gelbėtojų automobilį. Ant jo šono didelėmis raidėmis užrašyta „Sapeurs pompiers de Vaucluse“, kas išvertus į lietuvių kalbą reikštų Vokliūzo ugniagesiai. Vokliūzas yra departamentas Prancūzijos pietryčiuose, kurio administracinis centras – Avinjonas.

Kadras iš vaizdo įrašo/Vokliūzo ugniagesių automobilis
Kadras iš vaizdo įrašo/Vokliūzo ugniagesių automobilis

Pamėginame patikrinti, kada Vokliūzo departamente nutiko avarija, kurioje dalyvavo ir tankas. Interneto paieškos sistemose nesunkiai randame Prancūzijos žiniasklaidos publikacijų apie šį neeilinį įvykį. Nutiko jis visiškai neseniai, rugsėjo 6-ąją, viename iš pagrindinių Prancūzijos greitkelių A7 tarp Liono ir Marselio, ties Pjolanko miesteliu.

Kaip skelbia prancūziški naujienų portalai, privačiam asmeniui priklausantį Antrojo pasaulinio karo laikų tanką gabenęs vilkikas be aiškios priežasties užvažiavo ant priešpriešinio eismo juostas skiriančių atitvarų ir atsitrenkė į du kitoje pusėje važiavusius automobilius.

Per avariją buvo nesukiai sužaloti aštuoni asmenys, o eismas magistrale tris valandas buvo paralyžiuotas.

Kam priklauso tankas, galime nustatyti pagal borto numerį, matomą tame pačiame vaizdo įraše.

Kadras iš vaizdo įrašo, kuriame aiškiai matyti tanko borto numeris
Kadras iš vaizdo įrašo, kuriame aiškiai matyti tanko borto numeris

Feisbuke randame dar vieną vaizdo įrašą su šiuo tanku, kuriame matyti ir tas pats borto numeris. Įraše įamžinta, kaip į karo istorijos rekonstruktorių ir karinės technikos kolekcionierių renginį atvykęs tankas atbulas važiuoja nuo vilkiko platformos.

O naujausioje tos pačios paskyros „Association Provence 44“ žinutėje pranešama, kad „mūsų draugas Joëlis“ su savo tanku pateko į avariją greitkelyje A7.

Sužinoję tanko savininko vardą, Prancūzijos spaudoje nesunkiai aptinkame ir išsamesnių publikacijų apie jį. Pasirodo, tai yra 66 metų Joëlis Soumille'is, buvęs kariškis. Išėjęs į atsargą pasinėrė į karinės technikos restauravimo ir dalyvavimo su ja įvairiuose renginiuose hobį.

Vienoje publikacijoje teigiama, kad jis savo „Sherman“ įsigijo 2003 metais, kitoje – prieš dešimtmetį. Išpirko iš metalo laužo supirktuvės ir restauravo. J.Soumille'is teigia, kad dabar jo tankas vertas maždaug tiek, kiek geras namas jo regione. Gyvena jis Vokliūzo departamente, tad į avariją pateko netoli namų.

Kiekvienais metais su savo tanku jis dalyvauja maždaug 30–40 renginių, skirtų Antrojo pasaulinio karo istorijai. Šie metai ypatingi, nes sukako lygiai 80 metų nuo Prancūzijos išvadavimo nuo nacistinės Vokietijos okupacijos.

Kiekviename didesniame miestelyje vyksta tam skirti minėjimai, tad karo istorijos rekonstruktoriams galimybių pasireikšti ir pasidemonstruoti netrūksta.

VIDEO: Riding a Sherman M4A1 (76) W

Iš renginio į renginį tankas gabenamas ant vilkiko platformos. Būtent vienos iš tokių kelionių metu ir nutiko avarija.

Beje, straipsnio pradžioje užsiminėme apie filmą „Įniršis“. Jį filmuojant „dalyvavo“ net dešimt tikrų išsaugotų ir veikiančių „šermanų“. Dalis jų – iš muziejų, dalis – iš privačių kolekcijų. Pasak J.Soumille'io, tarp tų dešimties tankų buvo ir jo.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše nufilmuota avarija, į kurią pateko privatus karo technikos kolekcionieriaus Antrojo pasaulinio karo laikų tankas. Šis tankas nėra niekaip susijęs su NATO ir į jokį frontą gabenamas nebuvo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas