Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

O.Reznikovas pakomentavo Rusijos branduolines grėsmes ir apkaltino vakarus gyvenant dogma „neprovokuoti Rusijos“

Sekmadienį ukrainiečių stačiatikiai švenčia Velykas, tačiau nuotaika nėra pakili – gyventojai raginami vėlai vakare nedalyvauti pamaldose, o daugelis kapinių liks uždarytos dėl nesprogusių minų. Baiminamasi, kad šventinį savaitgalį rusai gali surengti klastingas atakas.
Ukrainos kariai prie Vuhledaro
Ukrainos kariai prie Vuhledaro / „Reuters“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija nuo invazijos prarado daugiau nei 10 000 karinių transporto priemonių, teigia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.
  • V.Zelenskis sako, kad prieš stodama į NATO Ukraina turi gauti veiksmingas saugumo garantijas.
  • Slovjanską penktadienį sukrėtė žiaurus Rusijos įvykdytas smūgis, dėl kurio žuvo 11 žmonių, tarp jų ir dvimetis.
  • Rusijos teigimu, „Wagner“ kovotojai užėmė du rajonus Bachmuto šiauriniame bei pietiniame pakraščiuose.
  • Rusijos pajėgos artėja prie Bilohorivkos, sakė Sjevjerodonecko karinės administracijos vadas.

Svarbiausias šeštadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:15

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

O.Reznikovas pakomentavo Rusijos branduolines grėsmes ir apkaltino vakarus gyvenant dogma „neprovokuoti Rusijos“

23:34

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas Rusijos Federacijos branduolinius grasinimus laiko blefu.

Apie tai jis kalbėjo interviu Ispanijos laikraščiui „La Razon“. Atsakydamas į klausimą, kodėl sąjungininkės šalys nesuteikia Ukrainai visko, ko reikia pasipriešinti Rusijos Federacijai, jis sakė, kad Vakarai jau seniai gyvena dogma „neprovokuoti Rusijos“.

„Ši doktrina tapo realybe 2008 m. per NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Bukarešte. Buvo labai reali galimybė, kad Ukraina ir Gruzija taps naujomis narėmis. Amerikiečiai buvo už tai, kaip ir dauguma europiečių. Būtent Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasipriešino ir įtikino likusius. Paskui prasidėjo invazija į kai kuriuos Gruzijos regionus ir jų okupacija, paskui – apsinuodijimai Solsberyje, sprogimai Čekijoje ir Bulgarijoje, 2014 m. Krymo okupacija, Luhanskas ir Doneckas... Vėl ta pati doktrina: neprovokuoti Rusijos“, – sakė jis.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas Stokholme
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas Stokholme

Kartu ministras sakė, kad Rusijos grasinimus panaudoti branduolinį ginklą laiko blefu.

„Techniniu požiūriu paskutinis branduolinio ginklo bandymas buvo atliktas 1998 m. Kazachstane. Kartoju: 1998 m. Kokia šio branduolinio arsenalo būklė? Kinija ir Indija jau nusiuntė Kremliui aiškų įspėjimą nenaudoti branduolinių ginklų. Tai paskutinė raudona linija pasaulyje. Ir kur jie juos panaudotų? Jūroje, kalnuose, miestuose, pirmoje linijoje?“ – interviu pridūrė O.Reznikovas.

Priminsime, kad 2022 m. rugsėjį Rusijos prezidentas V.Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją. Savo kreipimesi jis sakė, kad jei kils grėsmė Rusijos vientisumui, jie „panaudos visas turimas priemones“, ir pridūrė, kad tai nėra blefas. NATO pareiškė, kad šis grasinimas yra „pavojingas ir neapgalvotas“.

Kovo mėnesį V.Putinas atskleidė, kad Baltarusijoje jie stato specialią taktinių branduolinių ginklų saugyklą. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pareiškė esančios susirūpinusios dėl šio sprendimo.

Savarankiškai pasiskelbęs Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka sakė, kad galėtų sutikti ir su strateginių branduolinių ginklų dislokavimu šalyje.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas mano, kad norėdamas dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje, V.Putinas turi gauti Kinijos leidimą.

Zaporižioje pasigirdo sprogimai

22:40

Zaporožios miesto tarybos sekretorius pranešė, kad 21:23 val. regione paskelbtas oro pavojaus signalas.

Po kelių minučių „Suspilne“, remdamiesi korespondentais, pranešė, kad regiono centre pasigirdo sprogimai.

Zaporižios srities karinės administracijos vadovas paragino gyventojus likti saugiose vietose iki oro pavojaus pabaigos.

21.53 val. paskelbta, kad oro pavojus atšauktas. Pranešimų apie žalą ir aukas kol kas nėra.
 

Ukrainos užsienio reikalų ministras vyksta vizito į Iraką

22:29

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį turi atvykti į Bagdadą savo pirmojo vizito į Iraką nuo tada, kai Rusija įsiveržė į jo šalį, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

D.Kuleba turi surengti derybas su Irako užsienio reikalų ministru Fuadu Huseinu ir ministru pirmininku Mohamedu Shia al Sudani, sakoma sekmadienį paskelbtame ministerijos pranešime.

Jie aptars „dvišalių ryšių stiprinimo, taip pat regioninius ir tarptautinius“ klausimus, sakoma pareiškime, kuriame cituojamas Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahhafas.

D.Kulebos vizitui rengiamasi praėjus mažiau nei savaitei po to, kai M. Sh.al Sudani sulaukė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio skambučio.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

„The Sunday Times“ tyrimas: „Youtube“ propaguoja Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“

22:18

„YouTube“ nedraudžia Rusijos sukarintos privačios grupuotės „Wagner“ reklamos, Jevgenijaus Prigožino samdiniai per šią platformą netgi renka lėšas šaudmenims, rodo „The Sunday Times“ atliktas tyrimas.

Leidinyje skelbiamą tyrimą atlikę žurnalistai „YouTube“ rado visą „Wagner“ samdinių grupuotės grojaraštį, kuriame daugiausia – repo dainų, dešimtys propagandinių vaizdo įrašų, įskaitant tuos, kuriuose yra raginimų prisijungti prie grupuotės, dalyvaujančios ir Rusijos kare su Ukraina.

Taip pat, pasak „The Sunday Times“, esama įrodymų, kad „YouTube“ algoritmas naudojamas prorusiškai dezinformacijai kurstyti. Kai „Wagner“ vaizdo įrašai platformoje baigiasi, žiūrovai nukreipiami į vis smurtingesnius teroristinės grupuotės vaizdo įrašus, rašoma straipsnyje.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Slovjansko atakos aukų skaičius išaugo iki 15-os

21:18

Ukrainos Slovjansko mieste po penktadienio Rusijos raketų smūgio į gyvenamuosius pastatus aukų skaičius pasiekė 15, pranešė Ukrainos pareigūnas.

Per smūgius buvo sužeisti dar 24 žmonės, o anksčiau buvo pranešta, kad sužeista 22 žmonės, sekmadienį „Telegram“ žinutėje pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

P.Kyrylenko sakė, kad gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė penkis žmones, įskaitant 14 metų mergaitę. Buvo rasti 10 aukų kūnai.

Šie smūgiai, per kuriuos žuvo dvejų metų berniukas, yra vieni didžiausių išpuolių Slovjanske nuo metų pradžios.

Pasak Slovjansko mero Vadimo Liacho, penktadienio popietę vietos laiku miestą sudrebino mažiausiai aštuoni sprogimai, nes Rusijos pajėgos į jį taikė raketomis S-300. Per smūgius nukentėjo daugiabučiai, namai, administraciniai pastatai ir mokyklos kiemas.

K.Volkeris: Ukraina jau dabar gali pradėti Krymo deokupaciją

20:31

Jau šiame etape Ukrainai reikia izoliuoti Krymą. Tai teletilto eteryje sakė buvęs JAV valstybės departamento specialusis atstovas Ukrainai Kurtas Volkeris, rašo UNIAN.

Jis pabrėžė, kad Krymas yra labai svarbus būsimam Ukrainos saugumui, nes nekontroliuojant pusiasalio bus labai sunku užtikrinti jūrų saugumą.

K.Volkeris pridūrė, kad dabar nėra reikalo Krymą užgrobti karine jėga.

„Dabar reikia izoliuoti Krymą nuo Rusijos“, – pabrėžė jis. Pasak jo, visų pirma tai galima padaryti vėl smogus Krymo tiltui. „Galbūt, sunaikinti karinę bazę Sevastopolyje. Šie žingsniai labai apsunkins Krymo naudojimą kaip karinės bazės ir izoliuos jį nuo Rusijos paramos. Manau, kad tai gali būti pasiekta. Ukraina tai gali padaryti jau dabar. Per tam tikrą laiką“, – sakė Kurtas Volkeris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas

Paklaustas, kaip į tokį įvykį gali reaguoti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, K.Volkeris atsakė, kad V.Putinas jau dabar meta viską, ką turi, į karą su Ukraina.

„Jis verbuoja naujus rekrūtus. Jis kreipiasi į Turkiją, Iraną, Šiaurės Korėją. Jis tai daro jau dabar. Galimybės, ką dar jis gali padaryti, yra labai ribotos“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris

Pasak jo, žmonės nerimauja dėl to, ar Rusija gali panaudoti branduolinį arba cheminį ginklą. Jis pažymėjo, kad net Rusijos karinės pajėgos yra prieš tokią įvykių raidą, nes žino, kad po to taps dar labiau pažeidžiamos ir sulauks dar didesnio atsako nei dabar.

„Nemanau, kad įvyks eskalacija šia kryptimi. Tikimybė, kad Rusija panaudos branduolinį ginklą, yra gana maža. Nes tai pareikalaus atsako“, – sakė K.Volkeris.

Jis pridūrė, kad net taktiniu lygmeniu Rusija neturi įrangos, kuri apsaugotų jos karius nuo pralaimėjimo ir priminė, kad net Kinija ir Indija perspėjo V.Putiną nenaudoti branduolinių ginklų.

Rusija bando deportuoti ukrainiečių vaikus iš okupuoto Zaporižios regiono

18:57

Rusijos pajėgos bando atimti vaikus iš jų šeimų okupuotoje pietryčių Ukrainoje, siekdamos „įbauginti žmones“, sekmadienį tvirtino Ukrainos kariuomenės atstovas, rašo CNN.

Pareigūno Oleksijaus Dmytraševskio perspėjimas per Ukrainos nacionalinę televiziją patvirtino vietos „Telegram“ grupių teiginius apie situaciją Enerhodare, mieste Zaporižios srityje.

Vartotojai dalijosi nepatikrintais pranešimais apie vaikus, deportuojamus į Rusijos okupuotą Krymą, kaip transportą naudojant Zaporižios atominės elektrinės autobusus. 

Ką žinome apie šeimų atskyrimą Ukrainoje: Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) praėjusį mėnesį išdavė Rusijos pareigūnės Marijos Lvovos-Belovos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl įtariamos ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją schemos.

Ukrainos prezidento kanceliarija neseniai apskaičiavo, kad bendras prievarta iš namų išvežtų ukrainiečių vaikų skaičius siekia mažiausiai 20 000. Kijevas teigė, kad jau tiriama tūkstančiai atvejų.

Pirmadienį Ukrainos pietinės Chersono srities valdžios institucijos pranešė, kad dar 24 vaikai, išvežti į Rusijos teritoriją, grįžo namo. Kiti neseniai grįžo pas tėvus Charkivo ir Zaporižios srityse.

Slovjanske iš pastato nuolaužų ištrauktas negyvos moters kūnas

18:46

Iš po penkiaaukščio pastato, kurį Rusija atakavo balandžio 14 d. , griuvėsių ištrauktas negyvos moters kūnas. Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos duomenimis, bendras kruvino Donecko srities miesto apšaudymo aukų skaičius išaugo iki 13. 

„Iš po griuvėsių ištrauktas žuvusios moters kūnas. Šiuo metu išardytos 153 tonos sugriautų pastato konstrukcijų, darbai tęsiami. Iš viso įvykio vietoje iš griuvėsių ištraukti 7 žmonės, 2 žmonės išgelbėti. Iš viso dėl balandžio 14 d. vykusio Slovjansko miesto apšaudymo nukentėjo 35 žmonės, iš jų 13 žmonių žuvo, 22 buvo sužeisti“, – sakė gelbėtojai.

Pažymima, kad, remiantis Nacionalinės policijos informacija, po griuvėsiais gali būti dar 2 žmonės.

Anksčiau šiandien iš po griuvėsių Rusijos smūgio vietoje buvo ištrauktas žuvusio vyro kūnas.

Nutekinti dokumentai: rusai prarado didžiulius kiekius sausumos technikos, bet ukrainiečių silpnoji vieta – ore

17:56

Rusijos sausumos pajėgos šalyje artėja prie išsekimo, o pastiprinimo yra nedaug. Ukrainos priešlėktuvinė gynyba yra beveik išnaudota, todėl bet koks kontrpuolimas yra pažeidžiamas dėl Rusijos oro erdvės pranašumo. Jungtinės Valstijos nesitiki, kad karas baigsis šiais metais, rašo nutekintus dokumentus peržvelgusi CNN.

CNN peržiūrėti 53 nutekinti dokumentai apžvelgia pajėgumus ir pažeidžiamumą, kaip juos įvertino JAV gynybos departamentas pirmąjį šių metų ketvirtį.

Trumpalaikiai vertinimai iš esmės yra rizikingi: keičiasi aplinkybės, ištekliai ir ketinimai.

Tačiau dokumentai patvirtina, kad Ukrainos pajėgos ruošiasi puolimui, o Rusija deda daug pastangų, kad išlaikytų tai, ką jau turi, ir siekia, kad aviacija nuslopintų bet kokias Ukrainos atakas.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Per stačiatikių Velykas namo sugrįžo dešimtys rusų nelaisvėje laikytų ukrainiečių

17:18

Daugiau kaip 100 ukrainiečių karo belaisvių buvo paleisti per didelius mainus su Rusija, sekmadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas, stačiatikiams ukrainiečiams antrą kartą minint šią šventę nuo tada, kai Maskva praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto karą.

Nors dėl pavojaus saugumui šventė vyko santūriai, o komendanto valanda neleido tikintiesiems dalyvauti įprastose visą naktį vykstančiose pamaldose, Ukrainos valdžios institucijos ir paprasti žmonės dalijosi vilties žinutėmis, susiedami Jėzaus prisikėlimo istoriją su taikos ir Ukrainos pergalės troškimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per stačiatikių Velykas namo sugrįžo dešimtys rusų nelaisvėje laikytų ukrainiečių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per stačiatikių Velykas namo sugrįžo dešimtys rusų nelaisvėje laikytų ukrainiečių

Dešimtys šeimų turėjo ypatingų priežasčių džiaugtis, nes prezidento patarėjas Andrijus Jermakas paskelbė, kad 130 karių, jūreivių, pasieniečių ir kitų Maskvos paimtų į nelaisvę asmenų grįžo namo po „didelio velykinio apsikeitimo belaisviais“.

Daugiau skaitykite čia.

Sociologas papasakojo, ką reikia daryti iš karto pasibaigus karui Ukrainoje

16:39

Sociologas, sociologinės bendrovės „Taikomųjų tyrimų centras“ direktorius Jurijus Ščedrinas įsitikinęs, kad pirmasis dalykas, kurį Ukraina turėtų padaryti pasibaigus karui, yra gyventojų surašymas.

Kaip jis teigė teletilto eteryje, nėra tikslios statistikos, kiek apskritai Ukrainoje yra žmonių. Jos nebuvo net prieš karą. Pasak jo, buvo sutarta dėl skaičiaus – 38 milijonai, tačiau nėra tiksliai žinoma, kiek jis tikslus.

„Dabar visai neaišku, kiek žmonių. Neaišku, kiek žmonių išvyko, kiek liko, kur jie yra, kas jie yra“, – sako sociologas.

A.Ščedrinas pridūrė, kad ekonomikos plėtrai neužtenka pradėti nuo apytikslių skaičių (esą šalyje buvo 38 milijonai, bet kol kas liko 30 milijonų).

„Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti pasibaigus karui, yra gyventojų surašymas. Turime suprasti, kas liko, kokie tai žmonės, koks jų išsilavinimas, specialybė, religija, kalba ir t. t.“, – apibendrino socialinės įmonės direktorius.

Rusai Mariupolyje dešimtis gyvenamųjų daugiaaukščių sulygino su žeme

16:24

Rusai toliau naikina laikinai okupuotą Mariupolį , kurį patys  ir subombardavo. Miesto Primorsko rajone okupantai dykuma pavertė teritoriją, kurioje buvo 29 daugiaaukščiai namai, rašo UNIAN.

„Čia buvo 29 daugiaaukščiai pastatai. Dabar tai tiesiog dykuma. Čionykščiai namai. Primorsko rajonas. Mariupolis. 2023 m. balandžio mėn. Rusijos pasaulis“, – savo „Telegram“ kanale pranešė Mariupolio mero patarėjas Piotras Andriuščenka.

Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje vietoj gyvenamųjų pastatų matyti griuvėsiai. Rusai nugriovė daugiaaukščius pastatus.

 

Britų ekspertai: Ukrainos kontrpuolimas bus sunkus, bet pralaužti Rusijos gynybą įmanoma

15:50

Ukrainos kontrpuolimo užduotį apsunkina tai, kad Ukraina neturi oro pranašumo, kuriuo galėtų pridengti vakarietiškus tankus nuo priešo, rašo naujienų portalas „Unian“, remdamasis Jungtinės Karalystės dienraščiu „Financial Times“.

Rusijos aviacija gali „sutraiškyti Ukrainos specialiąją inžinerinę įrangą“, mano britų dienraščio kalbintas buvęs Didžiosios Britanijos karališkojo inžinerijos korpuso karininkas Nickas Gunnellas.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

O.Reznikovas: karo pradžioje vykdami į Minską derėtis su Rusija nesitikėjome grįžti namo

15:09

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas prisipažino, kad pirmosiomis karo dienomis, kuomet reikėjo vykti į Minską derėtis su Rusija, Ukrainos delegacijos nariai net nebuvo tikri, kad tikrai grįš namo. 

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas

Kaip ministras sakė interviu ispaniškam leidiniui „Larazon“, derybos jam buvo blogiausia diena ir kartu sunkiausias sprendimas, rašo UNIAN.

„Buvo labai sunku pasakyti „taip“ prezidentui, kai jis manęs paprašė, nes jaučiau gilią neapykantą (rusams – UNIAN). O aš, kaip derybininkas, žinau, kad ši emocija yra nenaudinga. Buvo baisu paspausti ranką priešui. Buvo keturi susitikimai, trys Baltarusijoje ir vienas Turkijoje. Pasakysiu jums, kad per pirmuosius tris nesijautėme visiškai saugūs ir net abejojome, ar grįšime namo“, – sakė ministras.

Brazilijos prezidentas skatina tarpininkauti dėl Rusijos karo Ukrainoje užbaigimo

14:50

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva sekmadienį pareiškė, kad su Kinijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) kolegomis aptarė bendrą tarpininkavimą dėl Rusijos invazijos į Ukrainą nutraukimo.

Jis taip pat apkaltino Jungtines Valstijas ir Europą karo vilkinimu.

Trečiajai savo kadencijai sugrįžęs 77-erių L.I.Lula da Silva, kuris baigė oficialų vizitą į Kiniją ir JAE, sakė, kad šios ir kitos šalys turėtų prisijungti prie „politinio Didžiojo dvidešimtuko“ ir pabandyti nutraukti karą.

Kairiųjų veteranas, kuris sulaukė kaltinimų, kad yra pernelyg malonus Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu, taip pat pažymėjo, kad karą sukėlė dviejų šalių sprendimai.

„Prezidentas Putinas nesiima jokių iniciatyvų karui sustabdyti. (Ukrainos prezidentas Volodymyras) Zelenskis nesiima jokių iniciatyvų karui sustabdyti“, – per oficialų vertėją Abu Dabyje žurnalistams sakė L. I. Lula da Silva.

„Europa ir JAV ir toliau prisideda prie karo tęsimo. Taigi jos turi susėsti prie stalo ir pasakyti: „Užteks“, – kalbėjo brazilas.

Viešėdamas Kinijoje jis apkaltino Vašingtoną karo skatinimu tiekiant Ukrainai ginklus.

Brazilijos vadovas taip pat pasisakė prieš dolerio dominavimą pasaulinėje prekyboje ir paragino sukurti naują valiutą BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos – tarpusavio sandoriams.

Kruvina Rusijos ataka Slovjanskui: išaugo žuvusiųjų skaičius

12:50

Iš po griuvėsių Rusijos smūgio vietoje Slovjanske ištrauktas dar vieno žuvusio vyro kūnas.

Apie tai praneša Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba. „Dar vienas mirusio vyro kūnas buvo ištrauktas vykdant paieškas. Darbai tęsiami“, – sakoma pranešime.

Dėl to žuvusiųjų skaičius išaugo iki 12. Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba pridūrė, kad po griuvėsiais dar gali būti likę trys žmonės.

Kaip jau buvo pranešta, penktadienį Rusija raketomis atakavo Slovjanską Donecko srityje. Į miestą paleido mažiausiai septynias raketas S-300. Šešios pataikė į gyvenamąjį sektorių, dar viena – į kraštovaizdžio parko teritoriją.

Priešai pataikė į tris penkiaaukščius namus: vienas namas iš dalies sugriautas, o dviejuose kilo gaisras. 

„Situacija pietuose pasikeitė“: Ukrainos ginkluotosios pajėgos papasakojo apie rusų taktiką

12:23

Pietų Ukrainoje Rusijos okupantai padidino spaudimą civiliams gyventojams fronto linijoje ir deokupuotose teritorijose bei atnaujino smūgius raketomis S-300 antžeminiams taikiniams, rašo UNIAN.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė „Pietūs“. Kaip pažymima, pastaroji diena pasižymi padidėjusia įtampa ir suintensyvėjusiu priešo apšaudymu.

„Patvirtindami savo teroristinį pobūdį, okupantai sustiprino ugnį ir psichologinį spaudimą fronto linijos ir deokupuotų teritorijų civiliams gyventojams. Kartu su artilerijos apšaudymu dešiniojo kranto Chersono srityje priešas tęsė valdomų bombų naudojimo taktiką“, – sakoma pranešime.

Kariuomenės duomenimis, apie 70 smūgių buvo nukreipta į socialinės infrastruktūros objektus, gyvenamąsias vietoves ir žemės ūkio paskirties žemę. Pažeistos elektros linijos, mokyklos, gyvenamieji pastatai, automobiliai, tarp jų ir policijos.

„Žuvo dvi civilės moterys – motina ir dukra. Dar viena moteris buvo sužeista, o 18-metis vaikinas buvo sužeistas, kai bandė išardyti lauke rastą nežinomą įrenginį“, – teigė vadovybė.

Užpuolikai taip pat tris kartus atakavo Berislavo regioną iš lėktuvų, naudodami valdomas bombas ir antiradarines raketas. Smūgiai buvo suduoti pramonės infrastruktūrai ir žemės ūkio paskirties žemei.

Vadovybė pridūrė, kad užpuolikai atnaujino priešlėktuvinių raketų sistemų S-300 naudojimo prieš antžeminius taikinius praktiką. Visų pirma iš tolimų pasienio ruožų kairiajame krante buvo atakuojamas Mykolajivo srities Baštanskio rajonas.

Keliose Gorochovskajos ir Snigirevskajos bendruomenių gyvenvietėse buvo apgadintas vaikų darželio ir klubo pastatas, gyvenamieji namai, švietimo įstaiga ir privati įmonė. „Žuvo du aštuoniolikmečiai vaikinai. Snigirevkos mieste apgadintos dvi švietimo įstaigos, ligoninė, kultūros centras ir gyvenamieji pastatai...“, – dalijosi kariškiai.

Kaip anksčiau jau buvo pranešta, per pastarąją parą priešas surengė 70 atakų Chersono srityje, iš sunkiosios artilerijos, bepiločių orlaivių ir aviacijos paleido 419 šovinių.

Taip pat Velykų naktį Mykolajivo srities Snigirevo bendruomenė buvo apšaudyta priešo raketomis. Iš pradžių buvo pranešta, kad vienoje iš bendruomenės gyvenviečių dėl apšaudymo žuvo du paaugliai, gimę 2005 m. . Buvo apgadinti gyvenamieji namai, švietimo įstaigos, ligoninė ir privati įmonė.

Vėliau Mykolajivo srities prokuratūra pranešė, kad rusų smūgio į Snigirevką aukomis tapo 18 metų mergina ir 17 metų vaikinas.

Rusija patyrė rimtų nuostolių Chersono regione

11:28

Chersono srityje Ukrainos gynybos pajėgos sunaikino 13 okupantų ginkluotės ir technikos vienetų.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė. Pažymima, kad Ukrainos aviacija sudavė du smūgius priešo gyvosios jėgos ir technikos koncentracijai Kachovkos ir Skadovskio rajonuose.

„Vykdydami ugnies užduotis raketiniai ir artilerijos daliniai sumažino priešo kariuomenės skaičių 10 raketininkų ir 13 ginklų bei technikos, įskaitant du bepiločius žvalgybos lėktuvus, keturis artilerijos pabūklus, tanką T-72 ir dar šešias šarvuotas transporto priemones“, – sakoma pranešime.

Taip pat buvo sunaikintas dar vienas priešo stebėjimo postas salose.

Prognozė: skrydžiai virš Ukrainos greičiausiai liks apriboti iki 2029 m.

10:32

Europos saugios oro navigacijos organizacijos (Eurokontrolė) pranešime teigiama, kad skrydžiai virš Ukrainos greičiausiai liks apriboti iki 2029 m, rašo euractiv.com

Savo 2023–2029 m. prognozėje Eurokontrolė numatė, kad dėl tebesitęsiančių karinių veiksmų Ukrainoje iki 2029 m. skrydžių nukreipimo maršrutai išliks tokie patys.

Numatomi reikšmingi skrydžių apribojimai Moldovos, Rusijos ir Baltarusijos oro erdvėje, taip pat mažės skrydžių virš Lenkijos, rašo euractiv.com

Ukraina uždarė oro erdvę civiliniams orlaiviams 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos invazija. Netrukus po to Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga, taikydamos sankcijas dėl invazijos, uždarė savo oro erdvę Rusijos ir Baltarusijos oro transporto bendrovėms.

Tačiau Eurokontrolės skaičiai rodo, kad apribojimai paveikė ne tik tiesiogiai į karą įsitraukusių šalių, bet ir visų kaimyninių valstybių eismą.

Daugiau skaitykite čia.

Gelbėjimo darbai Slovjanske: po griuvėsiais ieškoma dar 4 žmonių

10:17

Slovjanske po penktadienio vakarą įvykdytos masinės Rusijos atakos toliau tęsiami gelbėjimo darbai priešo smūgio vietoje, po griuvėsiais gali būti dar keturi žmonės.

Tai praneša Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

„Nuo 8.00 val. ryto tęsiasi gelbėjimo darbai apšaudymo metu sugriauto 5 aukštų namo vietoje. Nacionalinės policijos duomenimis, po griuvėsiais gali būti dar keturi žmonės“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad šiuo metu jau išardytos 107 tonos sugriautų pastato konstrukcijų, darbai tęsiami.

„Du žmonės buvo išgelbėti, šešių žmonių kūnai iškelti iš sugriauto penkiaaukščio pastato griuvėsių...“, – primena Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Kaip jau buvo pranešta, balandžio 14 d. Rusija raketomis apšaudė Slovjanską Donecko srityje. Į miestą paleido mažiausiai septynias raketas S-300. Šešios pataikė į gyvenamąjį sektorių, dar viena – į kraštovaizdžio parko teritoriją.

Priešai pataikė į tris penkiaaukščius namus: vienas namas buvo iš dalies sugriautas, o dviejuose kilo gaisras.

Naujausiais duomenimis, žinoma apie 11 žuvusiųjų ir 23 sužeistus žmones.

Per rusų ataką Mykolajivo srityje žuvo du paaugliai

09:52 Atnaujinta 11:26

Sekmadienio naktį Rusija raketomis apšaudė Mykolajivo sritį, apie tai pranešė srities karinės administracijos viršininkas Vitalijus Kimas.

„2.20 val. nakties Snigirevskajos bendruomenė buvo apšaudyta priešo raketomis. Buvo panaudotos priešlėktuvinės raketų sistemos S-300. Vienoje iš bendruomenės gyvenviečių dėl apšaudymo žuvo 17-metis vaikinas ir 18-metė mergina“, – sakė jis.

Pareigūnas pridūrė, kad dėl priešo atakos buvo apgadinta švietimo įstaiga, gyvenamieji pastatai ir privati įmonė.

Preliminariais duomenimis, užpuolikai į civilius gyventojus paleido apie 10 raketų S-300. Pažymima, kad šiuo metu įvykio vietoje dirba prokurorai, SBU ir policijos tyrėjai, kriminalistai ir sprogmenų ekspertai iš Vyriausiosios nacionalinės policijos valdybos regione.

„Nėra nieko švento“: naktį Rusija atakavo Zaporižios regioną, apgadinta šventykla

08:38

Ukrainiečių stačiatikiams švenčiant Velykas, Kristaus Prisikėlimo naktį Rusijos okupantai surengė masinį Zaporižios srities puolimą. Nukentėjo keli miestai, praneša UNIAN.

Pasak Zaporižios srities karinės administracijos vadovo Jurijaus Malaško, okupantams nėra nieko švento.

„Kamyševache buvo apgadinta vietinė bažnyčia, kurioje, laimei, pamaldos nevyko. Šalia esantys pastatai taip pat buvo sugriauti. Regioniniame centre priešas pateko į žaliąją zoną. Šiuo metu nustatomi sprogimo bangos padarytos žalos padariniai. Specialistai nedelsdami ėmėsi darbo“, – sakė A.Malaško.

Jis pridūrė, kad priešas ir toliau puola Zaporižios regioną, todėl paragino pasirūpinti savimi ir savo artimaisiais.

Velykų grėsmė

Šiemet Ukraina vėl švenčia Velykas visiško karo su Rusija kontekste. Policija sustiprino saugumo priemones, ypač vietose, kur renkasi tikintieji, taip pat įsteigė specialius laikinus stebėjimo centrus, kad užkirstų kelią nusikaltimams.

Velykų komendanto valanda nebus atšaukta. Tikintieji galės prisijungti prie naktį vykstančių renginių internetu.

Be to, Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministerija paragino deokupuotų teritorijų gyventojus per Velykų šventes atsisakyti tradicinio kapinių lankymo dėl minų pavojaus.

Paskutinis atnaujinimas 2023-04-16 08:38

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas