Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Der Spiegel“: V.Putinas palaiminimo karo veiksmams prašo ne iš generolų, o iš šamanų

Rugsėjo pradžioje įvykęs Rusijos prezidento vizitas Mongolijoje sukėlė pasipiktinimą tarptautinėje bendruomenėje, nes Ulan Batoras atsisakė suimti Vladimirą Putiną pagal išduotą arešto orderį. Vokiečių leidinio „Der Spiegel“ žurnalistas Mikhalas Zygaras atkreipė dėmesį, kad į Mongoliją Kremliaus vadovas vyko ne bendradarbiavimo klausimais, o prašyti šamanų patarimo. Ir tai – ne pirmas kartas, kai jis į juos kreipiasi.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Straipsnyje primenama, kad V.Putino bičiulystė su šamanais nėra naujiena. Dar 2009 m. Rusijos gynybos ministerijos išplatintose nuotraukose prezidentas užfiksuotas pusnuogis tolimojoje Rusijoje medžiojantis, plaukiojantis bei jodinėjantis žirgais.

Pažymėtina, kad prieš vizitą Mongolijoje V.Putinas viešėjo Rusijos Tuvos regione, iš kurio kilęs buvęs gynybos ministras Sergėjus Šoigu. Ši sritis garsėja stipriomis šamaniškomis tradicijomis. Tačiau oficiali V.Putino vizito priežastimi įvardinta pamoka vietos mokykloje patriotizmo tema.

Anot pranešimų, Mongolijoje V.Putinas turėjo dalyvauti iškilmėse, skirtose Mongolijos ir Sovietų Sąjungos konflikto su Japonija 85-osioms metinėms paminėti.

Vladimiras Putinas jau seniai garsėja ypatingu požiūriu į misticizmą. Ir jis akivaizdžiai derina savo domėjimąsi ortodoksine mistika su pagoniškomis tradicijomis.

Nors Rusijos prezidento viešnagės metu tarptautinėje žiniasklaidoje netilo svarstymai, ar nuo rusų dujų ir elektros energijos priklausoma Mongolija išdrįs suimti V.Putiną, kaip to reikalauja jos ratifikuotas Romos statutas, „Der Spiegel“ pažymėjo, kad Maskvoje tuo tarpu ramybės nedavė kitas klausimas: „Kodėl V.Putinas apskritai vyko į Mongoliją? Ar tikrai šiuo metu Ulan Batoras yra toks svarbus užsienio politikos partneris?“.

Lankėsi pas šamanus?

Kremliui artimi šaltiniai su vokiečių žurnalistu pasidalijo savo versija: jis lankėsi pas šamanus.

Jų teigimu, per pastaruosius dešimt metų tai jau trečiasis autoritarinio Rusijos vadovo vizitas į Mongoliją, tuo tarpu Tuvoje jis jau lankėsi nesuskaičiuojamą daugybę kartų.

„Vladimiras Putinas jau seniai garsėja ypatingu požiūriu į misticizmą. Ir jis akivaizdžiai derina savo domėjimąsi ortodoksine mistika su pagoniškomis tradicijomis“, – rašo „Der Spiegel“.

Stopkadras/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Stopkadras/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Žurnalistas taip pat atkreipė dėmesį, kad prieš kelerius metus vienoje iš savo viešų kalbų V.Putinas padarė labai keistą gestą: bandydamas pajuokauti, jis užsiminė apie velnią ir instinktyviai persižegnojo.

„Tai gana įprastas judesys – XVIII a. rusui. Šiais laikais Rusijoje niekas taip nedaro. XX amžius ir komunistų valdžia sunaikino visus anksčiau egzistavusius stačiatikių prietarus.“

Pasak Kremliui artimo šaltinio, su kuriuo palaiko ryšį straipsnio autorius, yra tik vienas paaiškinimas, kodėl V.Putinas turi tokį įprotį.

Jis esą daug laiko praleidžia su vadinamaisiais vyresniaisiais iš Valaamo vienuolyno, kuriuos viduramžių Rusijoje ypač gerbė stačiatikių mistikai. Tačiau šiandienos vyresnieji turi mažai ką bendro su „šventaisiais tėvais“, anksčiau rezidavusiais vienuolynuose.

M.Zygaras nurodė, kad ši tradicija žlugo. XX a., kai bolševikai sušaudė visus tikruosius vyresniuosius, kad jie negalėtų perduoti šventų žinių ateities kartoms. O pats Valaamo vienuolynas tuo metu buvo tapęs Antrojo pasaulinio karo veteranų stovykla. Naujoji vyresniųjų karta Rusijoje atsirado maždaug tuo metu, kai žlugo Sovietų Sąjunga.

Bažnyčia Sovietų Sąjungoje visada buvo labai glaudžiai susijusi su Valstybės saugumo komitetu (KGB). Tvirtinama, kad dalis šventųjų tėvų pasirodė esą buvę sovietų slaptųjų tarnybų agentai.

Pasak „Der Spiegel“ pašnekovų, artimų Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovybei, bažnyčia Sovietų Sąjungoje visada buvo labai glaudžiai susijusi su Valstybės saugumo komitetu (KGB). Tvirtinama, kad dalis šventųjų tėvų pasirodė esą buvę sovietų slaptųjų tarnybų agentai.

„Naujoji vyresniųjų karta, žinoma, uoliai mėgdžioja visus šventumo požymius ir kopijuoja praėjusių amžių eremitų manieras – taip pat ir įprotį peržegnoti burną, vos paminėjus velnią. Jie taip pat sukūrė naujus mistinius ritualus, kuriuos atlieka (ar bent jau apsimeta atliekantys karjeros sumetimais) daugelis Rusijos politinio elito narių.“

Pamaldumas ir V.Putinas

Nors dar prieš 35 metus pagal komunistų partijos taisykles visi Rusijos politinio elito nariai buvo ateistai, vėliau jie staiga tapo tikinčiaisiais ir išpažino labai skirtingas religijas.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Straipsnio autorius išskyrė, kad šioje vietoje ypatingas vaidmuo atiteko S.Šoigu, kuris paskutinius dvylika metų užėmė šalies gynybos ministro pareigas. Tvirtinama, kad tai S.Šoigu supažindino V.Putiną su šamanistine tradicija ir jos išpažinėjais.

V.Putinas ir S.Šoigu dažnai kartu keliaudavo dešimtajame dešimtmetyje, kai jis buvo asmeninis prezidento kelionių organizatorius ir rengdavo jam išskirtines išvykas į sunkiai prieinamus Rusijos regionus.

Teigiama, kad tokių kelionių metu S.Šoigu ir V.Putinas dalyvavo šamanistiniuose ritualuose. Tai esą žavėjo Rusijos prezidentą ne mažiau nei stačiatikių mistika.

Daug kam gali būti ryškiai įsirėžusi į atmintį jų bendra kelionė į Tuvą 2009 m., kurios metu V.Putinas jodinėjo ant žirgo nuoga krūtine ir plaukė kalnų upe it būtų besvoris. Jiedu kartu atostogavo Tuvoje ir 2017 m., 2018 m. ir 2021 m. – ir tai tik oficiali Kremliaus spaudos tarnybos informacija.

Teigiama, kad tokių kelionių metu S.Šoigu ir V.Putinas dalyvavo šamanistiniuose ritualuose. Tai esą žavėjo Rusijos prezidentą ne mažiau nei stačiatikių mistika.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Išpranašavo sėkmingą karą

S.Šoigu esą pasiūlė V.Putinui išsimaudyti jauno elnio ragų kraujyje, kad atjaunėtų. Pagal tradiciją, kol ragai suakmenėja, jie būna minkšti ir pilni kraujo, tad tokius ragus galima nupjauti ir paruošti vonią iš jų nuoviro, kuris neva turi stebuklingų savybių. Nepriklausoma Rusijos naujienų svetainė „Projekt“ 2017 m. publikuotame tyrime atvirtino, kad V.Putinas ne kartą maudėsi tokioje vonioje.

„Der Spiegel“ pastebėjo, kad gandai apie šamaniškus ritualus, kuriuose dalyvauja V.Putinas, pastaraisiais metais tapo gana populiarūs.

Pavyzdžiui, labai prieštaringos reputacijos politologas Valerijus Solovėjus 2022 m. tikino, kad prieš Rusijos puolimą Ukrainoje buvo surengta pagoniška ceremonija, kurią šamanai surengė V.Putinui jo rezidencijoje Sočyje. Jie esą paaukojo erelį ir išpranašavo karinės operacijos sėkmę.

Žurnalisto šaltinis taip pat nurodė, kad prieš pradėdamas plataus masto invaziją į Ukrainą, V.Putinas daug konsultavosi su įvairiais mistikais ir visi jie užtikrino jį dėl karinės pergalės.

Žlugus Sovietų Sąjungai, Azijos regionuose – Rusijoje ir Mongolijoje – šamanizmas patyrė naują pakilimą. Kaip ir bažnyčios vyresnieji, daugelis naujai atsivertusių šamanų yra glaudžiai susiję su valdžia, todėl jie gali sakyti ne tai, ką jiems šnabžda dvasios, o tai, ką nori išgirsti pareigūnai ar valstybių vadovai.

Tai tikriausiai daugiausia susiję su tuo, kad žmonės nemato galimybių daryti įtaką įvykiams savo šalyje. Maskvoje populiariausi žodžiai yra beviltiškumas ir susitaikymas. Racionalumui lieka vis mažiau vietos.

Dar vienas gandas, šiuo metu sklandantis Maskvoje, yra tas, kad V.Putinui esą reikia šamanų palaiminimo, norint panaudoti branduolinį ginklą, tačiau to negalėjo patirtinti nė vienas iš šaltinių.

Nepaisant to, tikėtina, kad V.Putino susitikimas su šamanais Mongolijoje vis tik įvyko, rašo „Der Spiegel“.

Užkalbėtojai tapo madingi

Pasak straipsnio autoriaus, visa tai tik rodo, kaip vystosi Rusijos visuomenė: daugelis Rusijos elito narių vis labiau žavisi nežemiškomis jėgomis.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Sėkmingi verslininkai, „Forbes“ sąrašo pirmajame dešimtuke esantys žmonės, dažnai nepriima sprendimų prieš tai nepasitarę su vadinamais žiniuoniais. Nurodoma, kad per pastaruosius penkerius metus labai išaugo paranormalių reiškinių konsultantų populiarumas.

„Tai tikriausiai daugiausia susiję su tuo, kad žmonės nemato galimybių daryti įtaką įvykiams savo šalyje. Maskvoje populiariausi žodžiai yra beviltiškumas ir susitaikymas. Racionalumui lieka vis mažiau vietos, o iracionalūs veiksniai vaidina vis didesnį vaidmenį“, – reziumavo straipsnio autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas