Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neregėtas Izraelis: prieina arabas ir kalba apie vieną meilę, vieną Dievą

Izraelis – multikultūrinė ir multireliginė šalis, apipinta stereotipais. Dažniausias jų – apie atvirą žydų ir arabų priešpriešą. Suprask, tik ir laukia progos vieni kitiems koją pakišti.

Tokį įsivaizdavimą apie Pažadėtąją žemę skatina ir nuolatiniai pranešimai apie neramumus Vakarų krante (vakarinis Jordano upės krantas, kuriame išsidėsčiusi Palestinos autonomija) ar ginčai dėl Jeruzalės Al Aksos mečetės, kuri tapo savotišku „karštuoju religiniu tašku“.

Tačiau bent jau man, su Lietuvos žurnalistų grupe lankantis ir Izraelyje, ir Vakarų krante, jokių išpuolių ar atviros neapykantos pastebėti neteko. Žinoma, tvarką ir ramybę užtikrina nuolat matomi, net ir neuniformuoti, bet ginkluoti Izraelio greitojo reagavimo pajėgų rezervo kariai. Tačiau apie juos 15min.lt dar rašysiu vėliau. Šįkart – apie keistą susitikimą prie centrinės Jafos (Tel Avivo senamiestis) mečetės.

Pasižiūrėkite patys. Tikrai įspūdingi barzdoti vyrukai prieina prie žydų (mus lydėjo automatu ginkluotas Danielius Lupshitzas, šiuo metu esantis visuomeniniu Vilniaus mero patarėju) ir krikščionių (t.y. lietuvių žurnalistų) ir, iškėlę pirštą į dangų, kartoja: „One God, one love“.

Liudo Dapkaus nuotr./15min.lt žurnalistas Žilvinas Pekarskas prie Jaffos mečetės su arabais ir Danielium Lupšicu
Liudo Dapkaus nuotr./15min.lt žurnalistas Žilvinas Pekarskas prie Jafos mečetės su arabais ir Danielium Lupshitzu

Kodėl jie tai daro, kodėl į praeivius kreipiasi Dievo vardu? Galbūt tokiu būdu bando atversti žydus į kitą tikėjimą. Nes ir žydai, ir musulmonai tiki vieną Dievą, nemėgsta stabų, statulų, paveikslų (nepiešia net pranašo Mahometo veido), todėl turi nemažai bendro. D.Lupshitzas tai vadina „faintiuninimu“.

Ir nors mes, Romos katalikai, jiems „svetimi“ (mūsų Dievas – trijuose asmenyse), šie barzdoti ideologai mielai fotografavosi ir filmavosi. Tą akimirką trijų skirtingų religijų atstovai buvome kaip broliai. Neapykantos ar smurto skatinimo – nė kvapo.

P.S. Lietuvos žurnalistų kelionę į Izraelį, tarpininkaujant agentūrai „West Express“, organizavo Izraelio turizmo departamentas.

Straipsnių cikle „Neregėtas Izraelis“ (#NeregėtasIzraelis) supažindinsime su Izraelio lankytinomis vietomis, taip pat su šioje šalyje gyvenančiais išeiviais iš Lietuvos: D.Lupshitzu, dailininku Leo Ray, policininke Ingrida Gibly ir kt. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas