Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėto vizito į Kyjivą atvykęs A.Blinkenas aptarė karinės pagalbos Ukrainai klausimus

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį atvyko iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, Jungtinėms Valstijoms pristačius beveik 2,7 mlrd. dolerių (eurų) vertės naują karinę paramą Ukrainai ir kaimyninėms šalims.
Gabrielius Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai jau antra A.Blinkeno iš anksto neskelbta kelionė į Kyjivą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

„Sekretorius labai norėjo atvykti į šią kelionę dabar, nes tai labai svarbus momentas Ukrainai“, – sakė viena A.Blinkeną lydinti aukšto rango JAV pareigūnė.

Ji atkreipė dėmesį į Ukrainos kontrpuolimą praėjus beveik septyniems mėnesiams nuo invazijos pradžios, o prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paskelbė, kad Kyjivas atkovojo kelias Charkivo srities gyvenvietes.

„Visa saugumo pagalba stengiamasi padėti užtikrinti, kad Ukraina sėkmingai vykdytų atsakomąjį puolimą“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjusi pareigūnė.

„Jei taip ir bus, manau, kad tai labai svarbu, kalbant apie tai, kaip karas juda į priekį“, – teigė ji.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, ketvirtadienį Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje surengęs naują derybų dėl karinės pagalbos Kyjivui ratą, gyrė ukrainiečių „įrodomą sėkmę mūšio lauke“.

Prasidedant deryboms su sąjungininkėmis, L.Austinas sakė, kad Jungtinės Valstijos Ukrainai nusiųs karinės įrangos dar už 675 mln. dolerių (682,8 mln. eurų).

Pasak JAV gynybos sekretoriaus, paketas apims 105 mm kalibro haubicas, tikslaus nutaikymo salvinės ugnies sistemų GMLRS raketas ir artilerijos šaudmenis.

Be to, A.Blinkenas patvirtino, kad bus skiriami 2 mlrd. dolerių (eurų) užsienio kariniam finansavimui – programai, pagal kurią Jungtinės Valstijos siūlo paskolas ar dotacijas kitoms valstybėms JAV gaminamiems ginklams pirkti.

Pusė naujojo 2 mlrd. dolerių paketo atiteks Ukrainai, o likusi dalis – 18 kitų šalių, kurioms pavojų gali kelti Rusija, sakė kitas Valstybės departamento pareigūnas.

Tarp patvirtintų gavėjų yra Moldova ir Sakartvelas, kurios abi turi Rusijos remiamus separatistinius regionus, taip pat Baltijos šalys bei Bosnija ir Hercegovina, kur yra išaugusi įtampa dėl Rusijos remiamų šalies serbų lyderių.

A.Blinkeno kelionė įvyko po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas nuvylė ukrainiečius, aiškiai pasakęs, kad nepaskelbs Rusijos terorizmą remiančia valstybe, o tokią poziciją taip pat remia daugelis JAV įstatymų leidėjų.

JAV priskiriama „terorizmą remiančios valstybės“ etiketė nulemia plačias pasekmes, tad daugelis bendrovių ir bankų nenori rizikuoti užsitraukti teisinius amerikiečių prokurorų veiksmus.

J.Bideno administracija tvirtina, kad Rusija neatitinka teisinio apibrėžimo ir kad JAV jau skelbia sankcijas, kurios turi panašų poveikį.

Valstybės departamento pareigūnai sakė, kad A.Blinkenas taip pat norėjo apsilankyti Ukrainoje, kad tiesiogiai pasikalbėtų su šios šalies vadovybe prieš šį mėnesį įvyksiančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kurioje Jungtinės Valstijos ir jų Vakarų partneriai sieks solidarumo prieš Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas