Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 19 /15:55

Laukuose prie Rygos oro uosto avariniu būdu nusileido lėktuvas, sužeistas lietuvis

Iš radiolokatorių ekranų dingo maždaug už 4 km nuo Rygos oro uosto buvęs nedidelis „Pilatus“ lėktuvas, pranešė Civilinės aviacijos agentūra (CAA).
Lėktuvo avarija Latvijoje
Lėktuvo avarija Latvijoje / CAA nuotr.
Temos: 2 Latvija Aviacija

Pilotas buvo pranešęs apie technines problemas ir tūpė avariniu būdu, nurodė CAA. Gelbėjimo tarnybos išvyko į įvykio vietą.

Paaiškėjo, kad pilotas nutupdė lėktuvą laukuose.

Sužeistas lietuvis

Pilotas pranešė apie technines problemas ir atliko avarinį nusileidimą, naujienų portalui Delfi.lv sakė Civilinės aviacijos agentūros (CAA) atstovas spaudai Aivis Vincevas. Jis teigė, kad lėktuve buvo du žmonės, iš kurių vienas, Lietuvos pilietis, buvo sužeistas ir nuvežtas į ligoninę.

Rygos oro uostas pranešė, kad dėl avarijos sustabdė kilimo ir tūpimo tako veiklą, kuri vėliau buvo atnaujinta.

CAA pažymėjo, kad pilotas yra Latvijos pilietis, o sužeistas keleivis – Lietuvos pilietis. Lėktuvas Limbažiuose atliko šuolio su parašiutu manevrą ir dėl techninių priežasčių leidosi į atsarginį aerodromą Rygoje. Keleivis buvo nuvežtas į ligoninę.

Ketino šokti parašiutu, bet sutrukdė blogas oras

Aivis Vincevas, Civilinės aviacijos agentūros atstovas spaudai, vėliau 15min atskleidė, kad Lietuvos pilietis skrido šiuo lėktuvu, kadangi ketino iššokti su parašiutu, tačiau tam sutrukdė blogos oro sąlygos.

„Jis nusprendė pasilikti lėktuve, kadangi oro sąlygos buvo nekokios. Jie abu tada nusprendė grįžti į oro uostą, iš kurio pakilo“, – pasakojo A.Vincevas.

Jo teigimu, pilotas ketino nutupdyti lėktuvą poroje aerodromų, nutolusiuose į šiaurę nuo Rygos, iki tol, kol skrido Rygos oro uosto link. Galiausiai pasiekti pagrindinį Latvijos oro uostą pritrūko degalų.

„Pirmiausia, jis negalėjo nusileisti Limbažių aerodrome, iš kur jis pakilo. Jis skraidė aplink Limbažius, tačiau oro sąlygos neleido nusileisti. Po to pilotas priėmė sprendimą avariniu būdu leistis Cėsio aerodrome, tačiau ir tai nepavyko. Galiausiai jis nusprendė leistis Rygos aerodrome, kurio nepasiekė, nes neliko degalų“, – kalbėjo agentūros atstovas.

Buvo daugiau parašiutininkų

CAA direktorius Maris Gorodcovas Latvijos radijui sakė, kad lėktuvas buvo naudojamas parašiutininkų iššokimui Limbažiuose, tačiau vėliau oro sąlygos labai pablogėjo – matomumas sumažėjo tiek, kad pilotas nebegalėjo matyti tūpimo tako ir žemės.

Dėl to Latvijos skrydžių valdymo institucijos LGS buvo paprašyta nukreipti lėktuvą į Rygos oro uostą, kur kilimo ir tūpimo takas yra apšviestas ir kur skrydžių kontrolieriai gali padėti esant blogam matomumui.

Tačiau lėktuvas oro uosto nepasiekė ir avariniu būdu nusileido likus keliems kilometrams iki jo, pievoje Rygos priemiestyje Imantoje.

„Tai buvo ne techninė problema, o pablogėjusios oro sąlygos. Matomumas buvo toks, kad nesimatė toliau nei 200 metrų. Taip pat galėjo būti laikinas apledėjimas“, – teigė CAA direktorius.

Anksčiau CAA skelbė, kad pilotas buvo pranešęs apie technines problemas ir tūpė avariniu būdu.

M.Gorodcovas taip pat pažymėjo, kad dauguma parašiutininkų sugebėjo iššokti iš lėktuvo.

CAA direktorius pabrėžė, kad atsakingos tarnybos pradėjo paieškos ir gelbėjimo operaciją tą pačią akimirką, kai lėktuvas dingo iš LGS radiolokatorių ekranų.

„Jei lėktuvas dingsta iš ekranų, tai automatiškai nereiškia, kad jis nukrito. Siųstuvas gali būti išjungtas arba neveikti, o lėktuvas ruošiasi tūpti, todėl saugumo sumetimais buvo priimtas sprendimas sustabdyti oro uosto veiklą“, – pridūrė M.Gorodcovas.

Pilotas nenukentėjo, duoda parodymus

„Piloto sprendimas nedelsiant susisiekti su oro uosto dispečeriu ir prašyti pagalbos buvo teisingas“, – sakė Civilinės aviacijos agentūros direktorius Maris Gorodcovas.

Keleivis buvo nugabentas į medicinos įstaigą. Pilotas nenukentėjo ir šiuo metu duoda parodymus bei paaiškinimus.

Portalo Delfi.lv duomenimis, avarinį nusileidimą patyrė bendrovei „Skydive Latvia“ priklausantis orlaivis „Pilatus“.

Daugiau detalių apie lėktuvo avariją skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius