Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„New York Times“: rusų generolas S.Surovikinas žinojo apie „Wagner“ planus sukilti Rusijoje

Pasak JAV pareigūnų, informuotų apie amerikiečių žvalgybos informaciją šiuo klausimu, vienas iš Rusijos generolų iš anksto žinojo apie Jevgenijaus Prigožino planus sukilti prieš Rusijos karinę vadovybę, todėl kyla klausimų, kokią paramą samdinių lyderis turėjo aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.
Sergejus Surovikinas
Sergejus Surovikinas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

JAV pareigūnai sakė bandantys išsiaiškinti, ar generolas Sergejus Surovikinas, buvęs vyriausiasis Rusijos vadas Ukrainoje, padėjo suplanuoti J.Prigožino veiksmus praėjusį savaitgalį, kurie kėlė didžiausią grėsmę prezidentui Vladimirui Putinui per 23 jo valdymo metus.

Pasak analitikų, generolas S.Surovikinas yra gerbiamas karinis lyderis, padėjęs sustiprinti gynybą visose mūšio linijose po praėjusių metų Ukrainos kontrpuolimo.

Sausio 11 d. Rusijos ginkluotųjų pajėgų Ukrainoje vadu buvo paskirtas Valerijus Gerasimovas, o buvęs pajėgų vadas S.Surovikinas pavestas jo tiesioginei atsakomybei, tačiau jis išlaikė įtaką vadovaujant karo operacijoms ir išlieka populiarus tarp karių.

Amerikiečių pareigūnų teigimu, esama ženklų, jog kiti Rusijos generolai taip pat galėjo palaikyti J.Prigožino bandymą jėga pakeisti Gynybos ministerijos vadovybę. Dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai teigė, kad J.Prigožinas nebūtų pradėjęs savo sukilimo, jei nebūtų tikėjęs, kad jam į pagalbą ateis kiti, užimantys vadovaujančias pareigas.

Jei generolas S.Surovikinas dalyvavo praėjusio savaitgalio įvykiuose, tai būtų naujausias ženklas, kad nuo pat V.Putino karo Ukrainoje pradžios Rusijos karinėje vadovybėje vyksta nesutarimai, ir tai galėtų reikšti platesnį skilimą tarp V.Prigožino šalininkų ir dviejų vyresniųjų V.Putino karinių patarėjų: gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir generalinio štabo viršininko generolo Valerijaus Gerasimovo.

Pasak pareigūnų, V.Putinas dabar turi nuspręsti, ar jis mano, kad generolas S.Surovikinas padėjo J.Prigožinui, ir kaip jis turėtų reaguoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas