Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Newsweek“ atskleidė, kaip apginkluoti Ukrainai perduoti naikintuvai F-16

Manoma, kad pirmieji naikintuvai F-16 jau yra Ukrainos rankose, o JAV, kaip pranešama, siunčia įvairius amerikiečių gamybos ginklus, įskaitant raketas AIM-9X, kurios bus naudojamos kartu su greitaisiais reaktyviniais lėktuvais, kurių Kyjivas jau seniai prašė.
Naikintuvai F-16
Naikintuvai F-16 / „AP“/„Scanpix“

Raketos AIM-9X, dar žinomos kaip „Sidewinders“, yra JAV gynybos milžinės „Raytheon“ gaminami trumpojo nuotolio „oras-oras“ ginklai. Jos gali būti paleidžiamos iš orlaivių ir antžeminių sistemų ir yra suderinamos su daugybe reaktyvinių lėktuvų, įskaitant F-16, F-22 ir F-35, skelbia leidinys „Newsweek“.

Tarp kitų F-16 raketų pakete esančių raketų yra „oras-žemė“ AGM-88 HARM ir daugiau ilgesnio nuotolio „Joint Direct Attack Munition“ (JDAM) komplektų versijų, kurios nevaldomas bombas paverčia tiksliaisiais ginklais, anksčiau šią savaitę pranešė „The Wall Street Journal“. Į paketą taip pat bus įtraukta daugiau pažangių vidutinio nuotolio raketų „oras-oras“.

Atsakydamas į „Newsweek“ prašymą pakomentuoti, Pentagonas teigė, kad „dėl jų naudojimo kreiptųsi į Ukrainos kariuomenę, nes tai yra šios šalies sprendimas“. Tačiau atstovas spaudai atkreipė dėmesį į naują karinės pagalbos paketą, kurį pirmadienį pristatė Gynybos departamentas ir kuriame numatyta 200 mln. JAV dolerių „suteikti Ukrainai pagrindinius pajėgumus“, įskaitant oro gynybos raketas perėmėjas ir prieštankinius ginklus.

Šią savaitę Pentagonas taip pat paskelbė apie 1,5 mlrd. JAV dolerių finansavimą ilgalaikiams Ukrainos poreikiams. Į šį reikšmingą paketą įtraukta amunicija, skirta Nacionalinei pažangiajai raketų „žemė-oras“ sistemai, dar vadinamai NASAMS, kita „trumpojo ir vidutinio nuotolio oro gynybos amunicija“ ir nepatikslinta „tikslioji oro amunicija“.

Iš NASAMS gali būti paleidžiamos AIM-9X raketos, užtikrinančios trumpojo nuotolio oro gynybos pajėgumus.

Suteikia pranašumą tam tikrose srityse

AIM-9X ir pažangios vidutinio nuotolio raketos „oras-oras“ suteiks Ukrainos F-16 pranašumą bet kokiose trumpojo nuotolio kovose, kuriose naujai padovanoti lėktuvai gali susidurti su Rusijos taktiniais reaktyviniais lėktuvais, teigė Jacobas Parakilas, RAND analitinio centro Europos padalinio gynybos ir saugumo tyrimų vadovas.

Tačiau Ukrainoje tokio pobūdžio kovos retai matomos, nes tiek Kyjivas, tiek Maskva savo lėktuvus laiko toli už fronto linijos ir toli nuo kitų šalių tolimojo nuotolio antžeminių raketų, sakė pašnekovas.

„Tikėtina, kad AIM-9X bus naudingos atakuojant Rusijos sparnuotąsias raketas ir dronus, nukreiptus į Ukrainos miestus ir svarbią nacionalinę infrastruktūrą, o tai papildys Ukrainos gynybą nuo šių nuolatinių grėsmių“, – pridūrė J.Parakilas.

Rusija raketomis ir dronais nuolat smogia Ukrainos gyvenvietėms ir svarbiausiai infrastruktūrai, o Kyjivas ne kartą kreipėsi į Vakarų rėmėjus, prašydamas daugiau oro gynybos sistemų ir raketų perėmėjų.

Vakarų dovanoti naikintuvai F-16 taip pat padės Ukrainai palaikyti oro gynybą, sakė Kyjivo pareigūnai.

Atvyko naikintuvai iš Nyderlandų

Žiniasklaidos pranešimuose trečiadienį teigiama, kad pirmieji „Lockheed Martin“ pagaminti naikintuvai atvyko į Ukrainą po ilgus mėnesius trukusio pristatymo terminų vėlavimo ir miglotų kalbų apie tai, kada jie pakils į Ukrainos dangų.

Jungtinės Karalystės laikraštis „The Telegraph“ trečiadienį pranešė, kad Ukraina iki šiol naudojo F-16 tik kaip oro gynybos priemones.

Kaip skelbia „Newsweek“, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, atrodo, patvirtino pirmosios naikintuvų partijos pristatymą, nors iš Ukrainos nebuvo gauta jokių oficialių komentarų.

Šešis lėktuvus Ukrainai pristatė Nyderlandai, o netrukus jais paseks ir Danija, pranešė Londono laikraštis „The Times“. Danijos gynybos ministerija, gavusi „Newsweek“ užklausą, atsisakė pateikti komentarus.

Nyderlandai, dalyvaudami tarptautinėje koalicijoje su Danija, Norvegija ir Belgija, kuri siekia aprūpinti Kyjivą moderniais naikintuvais, pažadėjo Ukrainai iš viso pristatyti 24 naikintuvus F-16. Ukraina gaus 19 daniškų F-16.

Pareigūnai ir ekspertai šiuos lėktuvus apibūdino kaip paramą Ukrainai, bet ne kaip situaciją keičiančius ginklus dėl pastaraisiais mėnesiais vis didėjančių, bet nuolatinių Rusijos laimėjimų rytiniame fronte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi