Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigerijoje per džihadistų ataką JT bazėje apgultyje atsidūrė 25 pagalbos darbuotojai

Šiaurės rytų Nigerijoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) siejami kovotojai užpuolė vieną Jungtinių Tautų bazę ir nusiaubė humanitarinės pagalbos centrą, o apsiaustyje atsidūrė 25 jo darbuotojai, pirmadienį pranešė saugumo ir humanitariniai šaltiniai.
Nigerijos kariai
Nigerijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincijos“ (ISWAP) kovotojų įsiveržė į Dikvos miestą neramioje Borno valstijoje, privertė palikti savo pozicijas bazėje dislokuotus karius ir sudegino humanitarinės pagalbos centrą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis kariuomenėje.

„Turime 25 darbuotojus, besislepiančius bunkeryje, kurį yra apsupę kovotojai. Tačiau kol kas niekas iš personalo nenukentėjo“, – nurodė šaltinis humanitarinės pagalbos tarnybose, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Siekiant padėti atremti puolimą, kariuomenė atsiuntė pastiprinimų, įskaitant kelis naikintuvus ir ginkluotą sraigtasparnį, pažymėjo minėtas karinis šaltinis.

JT antradienį nurodė, kad per šią ataką džihadistai „tiesiogiai taikėsi“ į pagalbos objektus.

„Ataka prasidėjo praeitą naktį ir, nors informacija tebėra gaunama, esu pasipiktinęs sužinojęs, kad kelių pagalbos agentūrų patalpos ir ligoninė, kaip pranešama, buvo padegtos arba apgadintos“, – sakoma JT humanitarinių operacijų Nigerijoje Edwardo Kallono pranešime.

„Ši nuožmi ataka paveiks paramą, teikiamą beveik 100 tūkst. žmonių, kuriems desperatiškai reikalinga humanitarinė pagalba ir apsauga“, – pridūrė jis.

Vyriausybė ir kariuomenė šios atakos kol kas nekomentavo.

Nigerijos ginkluotosios pajėgos jau daugiau nei dešimtmetį stengiasi numalšinti islamistų grupuotės „Boko Haram“ vykdomą sukilimą, nuniokojusį šalies šiaurės rytinę dalį. Konfliktas pareikalavo jau mažiausiai 36 tūkst. žmonių gyvybių, o daugiau nei 2 mln. gyventojų teko palikti savo namus.

Grupuotė ISWAP atsiskyrė nuo „Boko Haram“ 2016 metais ir nuo to laiko tapo didžiausia grėsme regionui: jos kovotojai puldinėja karius ir bazes, taip pat žudo ir grobia keleivius, stabdydami juos savo „kontrolės postuose“.

Smurtas yra išplitęs ir kaimyninius Nigerį, Čadą ir Kamerūną, todėl šios valstybės sudarė karinį aljansą kovotojams neutralizuoti.

Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari šiemet pertvarkė kariuomenės vadovybę, ir šis žingsnis padidino viltis, kad bus pakeista strategija, stengiantis užbaigti 12 metų besitęsiantį konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento