Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 30 /15:26

Nigerio chunta: šalyje gresia neišvengiama karinė intervencija

Nigerio chunta sekmadienį pareiškė, kad Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija ECOWAS gali surengti neišvengiamą karinę intervenciją sostinėje Niamėjuje, regioniniam blokui turėjus surengti neeilinį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl Sahelio valstybėje įvykdyto perversmo.
Nigeris
Nigeris / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nigeris

Nigerio išrinktąjį lyderį Mohamedą Bazoumą jau keturias dienas laiko kariškiai, o galingos prezidento gvardijos vadas generolas Abdourahamane Tiani pasiskelbė šalies vadovu.

Po paskutinio neramiame Sahelio regione įvykusio perversmo buvusi kolonijinė valdovė Prancūzija ir Europos Sąjunga sustabdė bendradarbiavimą su Nigeriu saugumo srityje ir finansinę pagalbą šiai šaliai.

ECOWAS aukščiausiojo lygio susitikimas dėl Nigerio turėjo vykti Nigerijos sostinėje Abudžoje, gali būti įvestos sankcijos.

Šeštadienio vakarą per nacionalinę televiziją perskaitytame pareiškime Nigerio chuntos narys pulkininkas majoras Amadou Abdramane teigė, kad susitikimo tikslas yra "patvirtinti agresijos prieš Nigerį planą, neišvengiamos karinės intervencijos Niamėjuje forma".

Jis pridūrė, kad šie veiksmai bus vykdomi bendradarbiaujant su Afrikos šalimis, kurios nėra regioninės organizacijos narės, ir tam tikromis Vakarų valstybėmis.

Sekmadienį prie Prancūzijos ambasados Niamėjuje susirinko tūkstančiai už chuntą pasisakančių protestuotojų, o kai kurie iš jų bandė patekti į pastatą, matė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Paryžius pasmerkė šį incidentą ir pareikalavo, kad vietos valdžios institucijos apsaugotų pastatą.

„Pagal Vienos konvenciją Nigerio pajėgos privalo užtikrinti mūsų diplomatinių misijų ir konsulatų saugumą“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija ir pasmerkė bet kokį smurtą prieš šalies diplomatines misijas.

„Raginame juos nedelsiant įvykdyti šį įsipareigojimą“, – sakoma pareiškime.

Kai kurie demonstrantai nuplėšė lentelę su užrašu „Prancūzijos ambasada Nigeryje“ ir ją pakeitė Nigerio bei Rusijos vėliavomis, o kiti šaukė „tegyvuoja Rusija“, „tegyvuoja Putinas“.

ECOWAS turi įgaliojimus taikyti sankcijas Nigeriui, kuris yra viena iš 15 šio bloko narių.

Atsakas į pablogėjusią padėtį

Praėjusiais metais jo lyderiai susitarė sukurti regionines saugumo pajėgas, kurios kovotų su džihadistais ir užkirstų kelią kariniams perversmams.

Kol kas neaišku, kaip šios pajėgos veiks ir koks bus jų finansavimas, o ECOWAS gynybos ministrai sprendimus turėtų priimti vėliau šiais metais.

Penktadienį Nigerijos prezidentas ir ECOWAS pirmininkas Bola Tinubu pareiškė, kad Vakarų Afrikos blokas ir tarptautinė bendruomenė „padarys viską, kad apgintų demokratiją ir užtikrintų, jog demokratinis valdymas ir toliau tvirtai įsitvirtintų regione“.

Prieš sekmadienio susirinkimą su B.Tinubu kalbėjosi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, išreiškęs gilų susirūpinimą dėl padėties Nigeryje bei pabrėžęs savo paramą nuolatinėms prezidento pastangoms atkurti konstitucinę tvarką.

Į susitikimą pakviestas Čado vadovas Mahamatas Idrissas Deby Itno, kurio šalis nėra ECOWAS narė, bet ribojasi su Nigeriu, sekmadienį atvyko į Abudžą.

Nuo 2020 metų kariniai perversmai įvyko Nigerio kaimyninėse šalyse Malyje ir Burkina Fase. Juos paskatino pyktis dėl nepavykusių bandymų numalšinti džihadistų išpuolių, susijusių su grupuotėmis „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Qaeda“.

A.Tiani teigė, kad pučas Nigeryje buvo atsakas į saugumo padėties pablogėjimą, susijusį su džihadistų atakomis, korupciją ir ekonomines problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas