Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nigerio chuntos paskirtas ministras pirmininkas apsilankė kaimyniniame Čade

Nigerio chuntos paskirtas ministras pirmininkas antradienį lankėsi kaimyniniame Čade, kur surengė derybas su savo kolega ir prezidentu generolu Mahamatu Idrissu Deby Itnu (Mahamatu Idrisu Debiu Itnu), pranešė Čado vyriausybė ir šalies lyderio biuras. 
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Čadas Nigeris

Socialiniame tinkle „Facebook“ Čado vyriausybė pranešė, kad kariškių paskirtas ministras pirmininkas Ali Mahamanas Lamine Zeine (Ali Mahamanas Laminė Zeinė) atvyko į šalį su darbo vizitu ir perdavė Nigerio chuntos vadovų žinią prezidentui.

Praėjusią savaitę Nigerio išrinktąjį prezidentą Mohamedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą) nuvertę pučistai naujuoju šalies ministru pirmininku paskyrė ekonomiką baigusį A. M. L. Zeine'ą.

Apie šį vizitą nebuvo pranešta iš anksto. 

Ketvirtadienį ir penktadienį Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) kariuomenės vadai rengiasi susitikti Ganoje ir aptarti galimą ginkluotą intervenciją, kurios tikslas – atstatydinti M. Bazoumą.

Čadas ir Nigeris yra neturtingos, su vidaus neramumais susiduriančios šalys, turinčios 1 200 kilometrų ilgio bendrą sieną. 

Praėjus kelioms dienoms po perversmo Nigeryje, M. I. D. Itno apsilankė kaimyninėje šalyje, kad padėtų išspręsti po šių veiksmų kilusią krizę.

ECOWAS įvedė prekybos ir finansines sankcijas Nigeriui po to, kai liepos 26 dieną sukilėlių kariai nuvertė demokratiškai išrinktą šalies prezidentą. Perversmą įvykdę lyderiai nepakluso ECOWAS reikalavimams grąžinti jį į valdžią.

Kiek anksčiau ECOWAS sutarė dėl budinčių pajėgų konstitucinei tvarkai atkurti, tačiau sakė, kad ir toliau siekia diplomatinio krizės sprendimo.

Blokas nutraukė finansinius sandorius, elektros energijos tiekimą ir uždarė sienas su Nigeriu, neturinčiu išėjimo į jūrą, taip užblokuodamas labai reikalingą importą į vieną skurdžiausių pasaulio šalių.

Kariuomenės vadai anksčiau teigė, kad dėl sankcijų žmonėms tapo sunku gauti vaistų, maisto produktų ir elektros energijos, o priemones pavadino „neteisėtomis, nežmoniškomis ir žeminančiomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas