Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Niutauno mokyklos vėl dirba, bet – ne žudynes mačiusiems pradinukams

Dauguma Niutauno vaikų antradienį sugrįžo į mokyklas po praėjusios savaitės žudynių, tačiau tos pradinės mokyklos, kurioje jos įvyko, moksleiviai liko namie, nes jų mokykla vis dar laikoma nusikaltimo vieta, kurioje vykdomas tyrimas.
Paminklinė lenta Niutaune
Paminklinė lenta Niutaune / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus keturioms dienoms po to, kai 20-metis Adamas Lanza nušovė savo motiną, o tada, Sandi Huko pradinėje mokykloje, – 20 pirmaklasių ir šešis suaugusiuosius, debatuose dėl laisvų Amerikos ginklų įstatymų buvo padarytas naujas statymas – prezidentas Barackas Obama pareiškė paramą naujam įstatymo projektui, kuriuo būtų uždrausti koviniai puolimo ginklai.

Pagrindinis per penktadienio žudynes A.Lanzos naudotas ginklas buvo karinės klasės pusiau automatinis šautuvas „Bushmaster“ – kaip tik toks, koks būtų uždraustas, jeigu B.Obamos remiamą įstatymo projektą patvirtintų Kongresas. Tačiau toks Kongreso sprendimas toli gražu nėra garantuotas.

Pamokų pradžia vėlavo iki dviejų valandų, prie mokyklų buvo sustiprintas saugumas.

Tuo tarpu Niutaune šiu metu esama labiau neatidėliotinų rūpesčių ir geltoni mokykliniai autobusai po uždelstos mokslo savaitės pradžios išvažiavo į dulksnos drėkinamas gatves.

Tai tik mažas žingsnelis grįžtant prie normalaus gyvenimo šiame miestelyje, kuris iki penktadienio žudynių garsėjo mažu nusikalstamumu ir stipriu bendruomeniškumo jausmu.

Pamokų pradžia vėlavo iki dviejų valandų, prie mokyklų buvo sustiprintas saugumas.

Į Holio pradinę mokyklą sūnelį atlydėję tėvai apkabino policininką prie įėjimo.

„Jis labai džiaugėsi, kad vėl susitiks su draugais“, – kalbėdama apie savo vaiką sakė viena motina, kuri nenorėjo skelbti savo pavardės. Tačiau tėvas sakė negalintis apibūdinti savo jausmų tokią dieną, kuri turėjo būti įprasta mokyklos darbo diena.

„Nėra žodžių. Tik ašaros“, – ištarė jis.

Kita mokykla, Hedomidau pradinė, dėl kažkokios grėsmės buvo uždaryta, pranešė „ABC News“. Pranešime nurodoma, kad policininkai siuntė atgal pirmai pamokų dienai po tragedijos atvykstančius tėvus ir vaikus.

Policija konkrečiai tos grėsmės neapibūdina ir sako, kad ši mokykla, esanti už kelių kilometrų nuo Sandi Huko pradinės, uždaroma imantis „atsargumo priemonių“.

Sandi Huko mokyklos mokiniai liko namuose.

Billas Hartas iš Niutauno švietimo tarybos „Twitter“ parašė, kad mokyklos atidarymo „data nepaskirta“, ir pridūrė: „(Padėtį) vertiname kasdien“.

Slogią nuotaiką tragedijos ištiktame vaizdingame Naujosios Anglijos miestelyje atspindi ir tai, kad prie visų mokyklinių autobusų priekinių grotelių buvo pririšti žali ir balti – Sandi Huko mokyklos spalvų – kaspinai.

JAV žiniasklaida pranešė, kad Niutauno mokyklų inspektorė Janet Robinson nusiuntė laišką Sandi Huko mokyklos pradinukų tėvams, kuriame kviečia apsilankyti buvusioje Čolk Hol mokykloje kaimyniniame Monro ir praneša, kad ten sausio mėnesį prasidės pamokos Sandi Huko mokiniams.

„Mums reikia rūpintis mūsų mokytojų ir mokinių poreikiu jaustis patogiai po šios traumos, šioje naujoje vietoje“, – sakoma laiške, kurį cituoja „Fox News“ ir CNN.

Slogią nuotaiką tragedijos ištiktame vaizdingame Naujosios Anglijos miestelyje atspindi ir tai, kad prie visų mokyklinių autobusų priekinių grotelių buvo pririšti žali ir balti – Sandi Huko mokyklos spalvų – kaspinai.

„Kaspinus per naktį rankomis surišo kompanijos savininkai ir darbuotojai“, – sakė Joan Baumgart iš „All-Star Transportation“, kuri Niutaune turi 50 mokyklinių autobusų.

Laidotuvės, kurios prasidėjo pirmadienį, paskutiniu atsisveikinimu su dviem berniukais, tęsis visą savaitę. Antradienį buvo palaidoti mergaitė ir berniukas. Trečiadienį turi būti palaidoti mergaitė, berniukas ir vienas iš nušautų mokytojų.

Šaliai dar neatsigavus po žudynių Niutaune, nervai buvo gerokai patampyti vakarinėje Jutos valstijoje, kur vienas 11-metis berniukas buvo apkaltintas mirtinai pavojingo ginklo laikymu – už tai, kad atsinešė į mokyklą šaunamąjį ginklą. Pats 11-metis tvirtino, kad rūpinosi, kaip apsiginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas