Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nobelio premijos laureatė Olga Tokarczuk pasidalino laišku: piktinasi represijomis prieš LGBT Lenkijoje

Lenkijoje jau kurį laiką nerimsta protestai dėl sulaikytos LGBT aktyvistės Margot, kuriai paskirtas dviejų mėnesių areštas už tai, kad ji esą nuniokojo sunkvežimį su homofobiniais užrašais. Pastarąjį mėnesį vykusiuose mitinguose policija panaudojo jėgą – protestantai tampyti, sulaikyta ne viena dešimtis jų. Tai ir buvo priežastis, kodėl grupė pasaulinių įžymybių išplatino solidarumo ir protesto laišką Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen.
LGBT aktyvistų ir policijos priešprieša
LGBT aktyvistų ir policijos priešprieša / „Scanpix“/AP nuotr.

Šį laišką pasirašė tokie žinomi meno ir kultūros pasaulio žmonės kaip režisierius Pedro Almodovaras, rašytojai Margaret Atwood, Ianas McEwanas, istorikas Timothy Snyderis ir daugybė kitų žinomų rašytojų, režisierių, aktorių, filosofų iš viso pasaulio. Nemažai tarp jų ir lenkų su Nobelio premijos laureate Olga Tokarczuk priešakyje, o taip pat režisierė Agnieszka Holland, teatralas Krzysztofas Warlikowskis, poetas Adamas Zagajewskis ir kiti.

Pasirašiusieji yra iš JAV, Ispanijos, Prancūzijos, Kanados, Australijos, Graikijos, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Belgijos, Slovėnijos ir kt. Lietuvos atstovų šiame sąraše nėra.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Olga Tokarczuk
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Olga Tokarczuk

Laiške teigiama, kad Lenkijoje stiprėja homofobiškos nuotaikos ir dėl to beriami priekaištai valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ (PiS).

„Mes, žemiau pasirašiusieji, išreiškiame savo pasipiktinimą represijomis, nukreiptomis prieš LGBT+ visuomenę Lenkijoje. Solidarizuojamės su aktyvistėmis, aktyvistais ir jų sąjungininkais, su kuriais žiauriai elgiamasi ir jie sulaikomi per protestus, laikomi areštinėse ir bauginami. Mes išreiškiame gilų susirūpinimą dėl demokratijos ateities Lenkijoje, šalyje, turinčioje susižavėjimą keliančią kovos už laisvę ir pasipriešinimo totalitarizmui istoriją.

Penktadienį, 2020 m. rugpjūčio 7 d., Varšuvoje policijos pareigūnai sulaikė 48 žmones – kai kuriais atvejais panaudodami smurtą, po to laikė juos kaltindami dalyvavimu agresyviuose nelegaliuose susirinkimuose. Iš tiesų šie žmonės dalyvavo taikiame proteste, išreikšdami solidarumą su LGBT+ ir Margot, kuri buvo areštuota dėl sunkvežimio su homofobiškais užrašais sugadinimo. Jos grupė taip pat iškėlė vaivorykštės spalvų vėliavas ant Varšuvos paminklų, įskaitant Kristaus figūrą“, – rašoma laiške.

Laiške teigiama, kad tai nebuvo nei „chuliganų“, nei „provokacinės“ akcijos, kaip tvirtina Lenkijos valdantiesiems lojali žiniasklaida, o greičiau desperatiški veiksmai siekiant pasipriešinti žeminančiai, homofobiškai „neapykantos kalbai“.

„Sugadintas furgonas yra viena iš daugelio panašių transporto priemonių, kurios Lenkijoje platina pasipiktinimą keliantį turinį: lygina homoseksualumą su pedofilija, gėjus nurodo kaip ligų šaltinį ir pavojų vaikams. Ankstesni bandymai sulaikyti tokią gerai finansuotą kampaniją legaliomis priemonėmis nepasiekė rezultatų“, – teigiama laiške.

Mes išreiškiame gilų susirūpinimą dėl demokratijos ateities Lenkijoje, šalyje, turinčioje susižavėjimą keliančią kovos už laisvę ir pasipriešinimo totalitarizmui istoriją.

Jame taip pat pabrėžiama, kad tokiai niekinančiai prieš LGBT+ nukreiptai retorikai pagrindą sukūrė pasisakymai prezidento kampanijos metu prieš rinkimus, taip pat politikų ir dalies žiniasklaidos pozicija. Visa tai tai kūrė puolimą prieš „LGBT ideologiją“, kurį lydėjo gana nemažos dalies Lenkijos regionų pasiskelbimai „laisvomis nuo LGBT ideologijos erdvėmis“, esą taip ginant šeimas ir vaikus. O kur dar brutalus išpuolis pernai prieš Lygybės maršo dalyvius Balstogėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jėzaus statula su LGBT vėliava Varšuvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jėzaus statula su LGBT vėliava Varšuvoje

„Homofobinė agresija Lenkijoje auga, nes ją stiprina valdančioji partija, kuri seksualines mažumas pavertė atpirkimo ožiu, nesirūpindama šių piliečių saugumu ir gerove. Margot de facto yra politinių represijų auka, suimta už atsisakymą būti pažeminta.

Raginame Lenkijos vyriausybę nesitaikyti į seksualines mažumas, neremti homofobinę propagandą platinančių organizacijų, taip pat – patraukti atsakomybėn asmenis, stovinčius už neteisėtų ir brutalių suėmimų rugpjūčio 7 dieną.

Raginame Europos Komisiją nedelsiant imtis veiksmų siekiant apginti pagrindines europietiškas vertybes – lygybę, nediskriminavimą, mažumų vertinimą, kurios Lenkijoje paniekintos. LGBT+ žmonių teisės yra žmogaus teisės ir kaip tokios privalo būti saugomos“, – baigiamas laiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius