Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Nobelio taikos premijos laureatui H.Kissingeriui melagingai priskyrė frazę apie žmonių naikinimą skiepais

Pandemijos meto melagienose figūruoja net kone 100 metų sulaukęs Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris. Jam priskirta frazė, kad geriausia gyventojų pertekliaus atsikratyti juos vakcinuojant užkrėstais medikamentais. Tačiau vienas garsiausių XX a. pabaigos JAV politikos veikėjų taip nesakė.
Henry Kissingeris
Henry Kissingeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išskaitė slaptame dokumente?

Jau ne vienerius metus socialiniuose tinkluose dalijamasi teiginiais, klaidingai priskiriamais H.Kissingeriui.

Viena „Facebook“ vartotoja dar praėjusiais metais paskelbė įrašą: „Henris Kisindžeris savo 1974 metų pranešime pasakė: „Geriausias būdas atsikratyti gyventojų pertekliaus yra gyventojų vakcinavimas užkrėstais medikamentais.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Henry Kissinger patikėjo ir pasidalijo beveik tūkstantis žmonių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Henry Kissinger patikėjo ir pasidalijo beveik tūkstantis žmonių

Analogišką frazę kitas „Facebook“ vartotojas savo paskyroje paskelbė dar 2013 metais.

Ar vėlesnis įrašas yra ankstesnio kopija, neaišku. Nei viename, nei kitame nenurodytas citatos šaltinis. Interneto duomenų bazėse nepavyko rasti H.Kissingerio kalbos, pranešimo ar straipsnio, kuriame būtų tokia frazė.

Kai kurie „Facebook“ vartotojai, taip pat nurodę 1974-uosius, minėjo Žmonių skaičiaus mažinimo dokumentą (angl. Depopulation Paper). Dokumento tokiu pavadinimu rasti nepavyko.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Henry Kissinger internete „kabo“ nuo 2013 metų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Henry Kissinger internete „kabo“ nuo 2013 metų

Greičiausiai čia turimas omeny 1974 metų gruodį parengtas nacionalinio saugumo tyrimo memorandumas „Pasaulio gyventojų skaičiaus augimo pasekmės JAV saugumui ir interesams užsienyje (Kissingerio ataskaita)“.

123 puslapių ilgio dokumentas buvo slaptas, Baltieji rūmai jį išslaptino tik praėjus ketvirčiui amžiaus.

Šiame dokumente nekalbama apie vakcinavimą, juoba užkrėstais medikamentais. Gyventojų skaičiaus augimą siūloma reguliuoti kontracepcija, švietimu ir pan.

1969–1975 m. H.Kissingeris patarinėjo JAV prezidentams Richardui Nixonui ir Geraldui Fordui nacionalinio saugumo klausimais.

1973-iaisiais tapo ir valstybės sekretoriumi, šias pareigas ėjo beveik pusketvirtų metų.

Per ilgą politiko ir diplomato karjerą H.Kissingeris ėjo įvairias kitas svarbias pareigas, parašė ne vieną knygą ir straipsnį apie politikos mokslą, tarptautinius santykius.

1973-aisiais tariamai buvo pasakyta cituota frazė.

Jis kartu su Vietnamo diplomatu, politiku, generolu ir revoliucionieriumi Le Duc Tho gavo Nobelio taikos premiją už pastangas taikiai užbaigti Vietnamo karą (pastarasis apdovanojimo atsisakė).

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas ir Henry Kissingeris 1974 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas ir Henry Kissingeris 1974 metais

H.Kissingeris gimė ne JAV – Vokietijos žydų šeimoje gimęs paauglys į šią šalį atvyko būdamas 15-os, kada į valdžią atėjo Adolfas Hitleris.

Kaip žinoma, jo vadovavimo metais naciai vykdė įvairius eksperimentus su žmonėmis.

Todėl būtų sunku tikėti, kad tokios patirties vaikystėje turėjęs ir prestižinę premiją už taikos siekimą gavęs žmogus būtų kalbėjęs apie žmonių skaičiaus reguliavimą žiauriais metodais.

„Kalbėjo“ neegzistuojančiai tarybai

Kur kas aktyviau socialiniuose tinkluose, ypač tarp angliškai kalbančiųjų, buvo dalijamasi kita H.Kissingeriui priskirta citata, kurioje buvo labiau išplėtota prievartinio vakcinavimo idėja (gali būti, kad anksčiau minėtoji yra šios santrauka).

Su pandemija jos nereikėtų sieti, nes citata „Facebook“ buvo pasirodžiusi jau 2019 metų pavasarį ir vasarą (čia, čia, čia ir čia).

Tačiau ji itin „išpopuliarėjo“ praėjusiais metais, paskelbus pandemiją dėl COVID-19 ir ėmus kalbėti apie skiepus nuo šios ligos (įrašus galima rasti čia, čia, čia).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19

H.Kissingeris tariamai pasakęs:

„Kai banda priima privalomą prievartinį vakcinavimą, žaidimas baigtas! Jie priims bet ką – prievartinį kraujo perpylimą ar organų donorystę – dėl „didesnio gėrio“. Galime genetiškai modifikuoti vaikus ar juos sterilizuoti – dėl „didesnio gėrio“. Kontroliuok avių mintis – kontroliuosi bandą. Vakcinų kūrėjai gauna milijonus, o daugelis iš jūsų, šiandien esančių čia, esate investuotojai. Tai didžiulis win-win (situacija, kai visos suinteresuotos pusės laimi – red. past.)! Naikiname bandą, o banda moka mums už naikinimo paslaugas. O dabar – kas pietums, a?“

Teiginiai, kad vakcinos galėtų sureguliuoti populiacijos augimą, esą nuskambėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Eugenijos tarybos renginyje 2009 metų vasario 25 dieną.

H.Kissingerio atstovai patikino, kad jis nieko panašaus nesakęs, – socialiniuose tinkluose platinamas citatas jie įvertino kaip sufabrikuotas.

„Neturime jokios panašios kalbos įrašų“, – nurodyta ir PSO atsakyme.

Dar daugiau – tokia taryba, kuri rūpintųsi eugenikos (mokslo, analizuojančio, kaip genetikos pagalba pagerinti žmonių biologines savybes ir kontroliuoti žmonių populiaciją) klausimais, visai neegzistuoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacijos simbolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacijos simbolis

Visos pastarųjų metų H.Kissingerio kalbos skelbiamos oficialiame tinklalapyje.

Remiantis čia skelbiama informacija, 2009-aisiais jis kalbėjo du kartus, taip pat – Miuncheno saugumo konferencijoje, nė sykio – PSO renginiuose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius