Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13 /13:28

Norvegija 15 Rusijos ambasados darbuotojų paskelbė nepageidaujamais asmenimis

Norvegija 15 Rusijos ambasadoje Osle dirbančių žvalgybos pareigūnų paskelbė personae non gratae, ketvirtadienį skelbiama Užsienio reikalų ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.
Protestas prie Rusijos ambasados Osle
Protestas prie Rusijos ambasados Osle / „AFP“/„Scanpix“

„Šie 15 žvalgybos pareigūnų vykdė veiklą, nesuderinamą su jų diplomatiniu statusu“, – priduriama pranešime.

Toks Norvegijos vyriausybės sprendimas priimtas atsižvelgiant į pasikeitusią saugumo padėtį Europoje, dėl kurios padidėjo žvalgybos grėsmė iš Rusijos.

„Tai svarbus žingsnis kovojant su Rusijos žvalgybine veikla Norvegijoje ir mažinant jos mastą, taip apsaugant mūsų nacionalinius interesus“, – sakė šalies užsienio reikalų ministrė Anniken Huitfeldt.

Ketvirtadienį Norvegijos vyriausybė nusprendė paskelbti personae non gratae 15 Rusijos žvalgybos pareigūnų, dirbusių Norvegijoje su diplomatine priedanga. Šie asmenys nedelsiant turi išvykti iš Norvegijos.

Pranešime pažymėta, kad kitiems žvalgybos pareigūnams, norintiems atvykti į Norvegiją, vizos nebus išduodamos.

„Rusija šiuo metu kelia didžiausią žvalgybos grėsmę Norvegijai. Į tai žiūrime labai rimtai ir dabar įgyvendiname priemones, skirtas kovoti su Rusijos žvalgybos veikla mūsų šalyje. Neleisime Rusijos žvalgybos pareigūnams veikti Norvegijoje su diplomatine priedanga, – sakė ministrė.

Šių žvalgybos pareigūnų veikla ilgą laiką buvo stebima.

Norvegija nėra vienintelė šalis, kuri imasi veiksmų, kad pažabotų slaptą Rusijos žvalgybos veiklą. Daugelis Europos šalių neseniai sumažino Rusijos žvalgybos pareigūnų, veikiančių su diplomatine priedanga, skaičių ir sugriežtino vizų išdavimo Rusijos žvalgybos pareigūnams taisykles.

“Norėčiau pabrėžti, kad Norvegija siekia palaikyti normalius diplomatinius santykius su Rusija ir kad Rusijos diplomatai yra laukiami Norvegijoje. Veiksmai, kurių šiandien ėmėmės, yra skirti nepageidaujamai žvalgybos veiklai mažinti.

Norime, kad Rusija ir toliau turėtų veikiančią diplomatinę misiją Norvegijoje, tačiau nesutiksime, kad diplomatinėmis misijomis būtų piktnaudžiaujama siekiant vykdyti slaptą žvalgybos veiklą, – pareiškė A.Huitfeldt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas