Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keturi etapai: Vokietija sumodeliavo galimą Rusijos karą su NATO

Vokietijos vyriausybė Bundestago ataskaitoje dėl „civilinės saugos rizikos analizės“ aprašė vieną iš galimų neįvardyto agresoriaus ir NATO konflikto scenarijų, pagrįstą Rusijos karo prieš Ukrainą pamokomis. Šį dokumentą turi ir aprašė Ukrainos leidinys „Evrojepska pravda“ („Europos tiesa“) ir Vokietijos leidinys „Bild“.
Į Lietuvą pratyboms atvyko dalis Vokietijos priskirtos brigados karių su technika.
Į Lietuvą pratyboms atvyko dalis Vokietijos priskirtos brigados karių su technika. / Ievos Budzeikaitės / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Dokumente teigiama, kad Rusijos karas prieš Ukrainą patvirtino, jog šiuolaikinėse karinėse operacijose derinamos klasikinės ir nekonvencinės operacijos, pastarosios apima kibernetines atakas, dezinformacijos kampanijas ir sabotažą.

„Agresoriaus puolimas – hibridinis ir (arba) naudojant visą šiuolaikinių ginkluotųjų pajėgų arsenalą visais aspektais (sausumos, oro ir (arba) kosmoso, jūrų, kibernetinių ir informacinių) NATO teritorijoje ... Taigi, tai tikėtinas scenarijus“, – teigiama ataskaitoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kovinio šaudymo pratybos Pabradėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kovinio šaudymo pratybos Pabradėje

Keturi agresijos etapai

Toliau autoriai pateikia vieną iš tokios atakos scenarijų, pabrėždami, kad tai tik vienas iš galimų scenarijų, nenurodydami, kokie kiti įvykiai numatomi. Pagal šį scenarijų konfliktas suskirstytas į keturis etapus.

I etapas įvairiu intensyvumu tęsiasi kelerius metus ir apima hibridinę agresoriaus veikimą: šnipinėjimą, kibernetinius išpuolius, sabotažą ir išpuolius prieš gyvybiškai svarbius ir gynybai svarbius objektus bei ypatingos svarbos infrastruktūrą. Pagrindinis šio etapo bruožas yra tas, kad hibridinė veikla vyksta slaptai ir jos neįmanoma iš karto susieti su agresoriumi.

II etapas trunka kelis mėnesius ir apima agresoriaus pajėgų dislokavimą prie rytinių NATO sienų – ir NATO pajėgų dislokavimą siekiant atgrasyti. Hibridinė veikla tęsiasi, tačiau tampa intensyvesnė ir mažiau slepiama.

III etape, kuris truks mažiausiai vienerius metus, numatoma atvira karinė agresija prieš NATO teritoriją – atrankiniai išpuoliai įprastinėmis ir nekonvencinėmis priemonėmis, įskaitant ir prieš taikinius Vokietijos teritorijoje, taip pat tikėtini kosminių palydovų trikdžiai.

Galiausiai modeliuojama, kad IV etapo metu agresoriaus pajėgos prasiverš pro NATO gynybos linijas į Vokietijos teritoriją. Taip pat numatomas visavertis ginkluotas susidūrimas kosmose. Scenarijuje numatyta, kad etapas baigsis „susitarimu dėl ugnies nutraukimo ne anksčiau kaip po kelių mėnesių“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Generolo Silvestro Žukausko poligone „Griffin Storm“ svečių diena
Lukas Balandis / BNS nuotr./Generolo Silvestro Žukausko poligone „Griffin Storm“ svečių diena

Rengia gynybos koncepciją

Savo ataskaitoje Vokietijos vyriausybė siūlo šį scenarijų naudoti kaip pagrindą kuriant civilinės gynybos koncepciją, o atitinkamos agentūros gali juo remtis toliau modeliuodamos "dalinius scenarijus", kad gynyba būtų veiksmingesnė.

Anksčiau buvo pranešta, kad pirmą kartą nuo Šaltojo karo pabaigos Bundesveras rengia naują išsamų operatyvinį gynybos planą, kuriame atsižvelgiama į Rusijos agresijos prieš Ukrainą pamokas. Vokietijos gynybos planas pažymėtas žyma "visiškai slaptai", jis turėtų būti parengtas iki kovo pabaigos.

Tuo pat metu pastarosiomis savaitėmis kelios Europos NATO šalys jau įspėjo apie Rusijos agresijos pavojų artimiausioje ateityje. Pavyzdžiui, Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius sausį pareiškė, kad Aljansas turėtų pasirengti Rusijos puolimui prieš NATO šalį per 5-8 metus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Borisas Pistorius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Borisas Pistorius

Brigada Lietuvoje

Reaguodama į augančią Rusijos grėsmę Vokietija rengiasi Lietuvoje dislokuoti savo pajėgų brigadą.

Vokietija žada savo brigadą Lietuvoje dislokuoti iki 2027 metų ir tai daro reaguodama į Rusijos invaziją Ukrainoje. Ruošiantis priimti brigadą, šiuo metu tūkstančiams vokiečių karių ir jų šeimų ieškoma infrastruktūros.

Iš viso į Lietuvą persikels apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių.

Sąjungininkai didina savo pajėgas ir Estijoje bei Latvijoje. Lenkija sparčiai stiprina savo kariuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas