Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo potvynių Ukrainoje išgelbėtos katės ir šunys ieško naujų namų

Kyjivo gyvūnų prieglaudoje, priimančioje augintinius, išgelbėtus nuo niokojančio potvynio Pietų Ukrainoje, savanorį džiaugsmingai pasitinka nedidelis šuo susivėlusiu kailiu ir paduoda jam leteną.
Potvynis Chersono regione
Potvynis Chersono regione / „Scanpix“/AP nuotr.

Daugiau nei šimtas kačių ir šunų pateko į šią prieglaudą parodų centro paviljone po to, kai juos išgelbėjo savanoriai Chersono srityje, kur praėjusią savaitę Kachovkos užtvankos griūtis sukėlė didžiulius potvynius.

Kai kurie jų jau rado naujus namus, o kiti dar tik laukia susitikimo su savo šeimininkais, kurie buvo surasti per socialinius tinklus.

Savanoriai, išvydę, kokioje sudėtingoje situacijoje po užtvankos griūties atsidūrė naminiai gyvūnai, išvyko jų gelbėti. Gyvūnus laikinai priėmė Kyjivo centras, nes turi didelius ir, ypač šunims, tinkamus aptvarus.

„Per savaitę nuo tada, kai pradėjome dirbti, jau priėmėme daugiau kaip 100 gyvūnų“, – sakė gyvūnų globos centro direktorė Iryna Podvoiska.

„Reikia pagalbos“

„Kadangi tragedija yra didelio masto, pagalbos reikia daugeliui gyvūnų. Ir mes galime suteikti pagalbą, nes turime patirties ir vietos“, – sakė ji.

I.Podvoiska sakė, kad beveik visi prieglaudoje esantys gyvūnai jau rado šeimininkus, todėl ketvirtadienį į prieglaudą nuolat plūdo žmonės, norintys juos pasiimti.

„Vien vakar radome namus 26 gyvūnams“, – sakė ji.

Centras gyvūnus atiduoda tik juos paskiepijęs, sterilizavęs ir paženklinęs mikroschemomis. Savanoriai sako, kad dauguma atvežamų gyvūnų nėra paženklinti.

Kartais jie atsisako grąžinti šunis ankstesniems šeimininkams, net jei jie randami, pavyzdžiui, gavus nuotraukas, kuriose matyti, kad šuo buvo laikomas pririštas lauke.

Jaunavedžiai Sandra ir Jurijus atvyko pasiimti savo pirmojo šuns – Elzaso aviganės. Pastaroji gulėjo ant nugaros ir leido Jurijui ją glostyti. Ji taip pat pakluso komandai „sėsk“.

Sandra pasakojo, kad ji su vyru yra savanoriai, dirbantys su vaikais iš karo draskomų teritorijų, ir ketino nuvežti pagalbos paketus į Chersoną, bet nespėjo laiku.

„Pagalvojome, kodėl gi ne, turime padėti“, – sakė ji.

„Pasirodė, kad mūsų savanoriška veikla Chersone yra šuo“, – pridūrė moteris.

Pora pirmą kartą šunį gyvai pamatė prieš dieną ir sakė, kad apie aviganės istoriją žinojo nedaug.

„Ji tokia didelė ir gera. Mes dirbame su vaikais ir norėtume, kad ji būtų tarsi terapinis gyvūnas, – sakė Sandra. – Ji taip pat labai aktyvi, o mes su Jurijumi taip pat esame energingi, todėl mums reikia tokio šuns.“

Jie sakė, kad planuoja kalytę pavadinti anglišku Greisi vardu, nes ji yra tarsi palaiminimas.

„Pasiruošęs išvykti į namus“

Vyresnio amžiaus pora pasiėmė rusvą katiną, kuris po kastracijos tebebuvo vangus ir nešiojo specialią apykaklę.

Švarioje prieglaudoje įrengti modernūs aptvarai su garso izoliacija ir šviesa, kurią galima išjungti, kad gyvūnai galėtų miegoti.

Trys kačiukai, kurie buvo išgelbėti visi kartu, snaudė. Greičiausiai jie gyveno lauke.

Kitame aptvare du šunys gulėjo vienas šalia kito. Savanoriai prie jų pastatė dubenėlius su maistu, bet vienas jų atsisakė ėsti.

Šunų elgsenos specialistė Aljaska Varijeva sakė, kad tai labiausiai traumuoti gyvūnai prieglaudoje. Jie atvyko kartu, tačiau atrodė, kad neturi jokios bendravimo su žmonėmis patirties.

„Jie gyveno be žmonių, jie tarsi laukiniai gyvūnai“, – sakė ji.

Ji pasilenkė pakalbinti mažą šunelį. Pastarasis iškišo leteną pro narvo grotas ir pasisveikino.

Pasak jos, šis maždaug ketverių metų amžiaus šuo yra labiausiai socializuotas centre ir nėra agresyvus.

„Jis pasiruošęs išvykti į namus, visiškai pasiruošęs, ir jam jų reikia“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas