Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo žemės drebėjimo nukentėjusi Turkija atsisako rengti svarbias JT derybas dėl gamtos

Nuo kelių didelių žemės drebėjimų šiemet nukentėjusi Turkija pareiškė, kad 2024 metais negalės surengti svarbaus Jungtinių Tautų susitikimo dėl biologinės įvairovės, pranešė derybas prižiūrinti institucija.
Žemės drebėjimo sunaikintas Hatajaus miestas
Žemės drebėjimo sunaikintas Hatajaus miestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT Biologinės įvairovės konvencija (BĮK) pranešė, kad Turkijos vyriausybė nusprendė atsisakyti pirmininkauti šalių narių COP16 susitikimui „dėl force majeure aplinkybių, susidariusių dėl 2023-ųjų vasarį įvykusių trijų pražūtingų žemės drebėjimų“.

COP16 konferencijos derybose bus mėginama remtis praėjusiais metais pasiektu istoriniu susitarimu, kuriuo siekiama apsaugoti planetos sausumą, vandenynus ir rūšis nuo taršos, degradacijos ir klimato kaitos.

Šį susitarimą, vadinamą taikos sutartimi su gamta ir panašų į svarbų Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos, pasiekė daugiau kaip 190 šalių, prisidedančių prie JT pastangų dėl biologinės įvairovės.

Šią savaitę savo internetinėje svetainėje paskelbtame laiške BĮK nurodė, kad Turkija apgailestauja dėl sprendimo pasitraukti iš vadovavimo deryboms, kurios šiuo metu planuojamos nuo kitų metų spalio 21-osios iki lapkričio 1-osios.

Organizacija teigė, kad prašys kitų šalių pateikti pasiūlymus dėl pagalbos.

Praėjusių metų susitarimas, įskaitant įsipareigojimus iki 2030-ųjų 30 proc. planetos teritorijos paversti saugoma zona, buvo sudarytas po ketverius metus trukusių painių derybų, kurioms trukdė ir COVID-19 pandemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento