Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuomonė iš Londono: artėjančią žiemą gripas gali būti didesnė problema nei COVID-19

Gripas artėjančią žiemą Jungtinėje Karalystėje gali tapti didesne problema nei COVID-19, nors čia jau plinta užkrečiamesnė koronaviruso atmaina Delta, pareiškė aukšto rango vyriausybės patarėjas vakcinavimo klausimais. Esą kadangi gripo atvejų praėjusią žiemą buvo labai mažai, visuomenės atsparumas būtent šiam virusui beveik neabejotinai smarkiai sumažėjo, skelbia „The Guardian“.
Londone – nerimas dėl agresyvesnio gripo artėjantį rudenį
Londone – nerimas dėl agresyvesnio gripo artėjantį rudenį / „Scanpix“ nuotr.

Bendrojo vakcinacijos ir imunizacijos komiteto pirmininko pavaduotojas, profesorius Anthony Harndenas pridūrė, esą šiuo metu analizuojama tikimybė, kad rudenį kartu su vakcinomis nuo koronaviruso žmonėms reikės skirti ir vakcinas nuo gripo.

„Norėčiau pabrėžti, kad gripas potencialiai gali būti didesnė problema nei COVID-19 šią žiemą“, – teigė profesorius.

„Kelerius pastaruosius metus gripo paplitimas buvo labai, labai mažas – karantino metu gripo iš esmės nebuvo. O mes žinome, kad tokiais atvejais imunitetas šiam virusui nusmunka – tai vėliau virsta nauja banga. Todėl gripas gali tapti svarbiu veiksniu artėjančią žiemą“, – pridūrė A.Harndenas.

Jis taip pasisakė per diskusiją, kaip planuoti dabar vykstančias vakcinacijas nuo COVID-19, kad būtų pasiruošta – jei prireiks – skiepyti gyventojus papildomomis dozėmis per galimą naują pandeminę bangą žiemą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinėje Karalystėje skiepijama nuo koronaviruso
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinėje Karalystėje skiepijama nuo koronaviruso

Šalyje nemažai diskusijų sukėlė dviejų mokslininkų, Chriso Hopsono ir Martino Marshallo, perspėjimas, esą „turėsime su COVID-19 gyventi ilgą laiką ir įrengti tvirtus gynybinius barjerus“.

Toks pareiškimas savyje paslėpė visą krūvelę klausimų: kiek laikosi imunitetas gavus abi vakcinos nuo koronaviruso dozes? Jei reikės papildomo skiepijimo, ar bus įmanoma rinktis kitą vakciną? Ar naujos dozės bus modifikuotos atsižvelgiant į atmainų plitimą? Ar apskritai saugu derinti skiepijimą nuo koronaviruso ir nuo gripo?

„Negalėsime pradėti revakcinacimo kampanijos, kol neatsakysime į šiuos klausimus, – teigė Ch.Hopsonas ir M.Marshallas. – Mokslas padės nuspręsti, kas ką ir kada gaus. Tačiau ruduo jau netoli, tad sprendimų reikės greitai.

Reikia nustatyti, kokią vakcinavimo kampaniją įsivaizduojame endemiškomis sąlygomis, kai jau negyvensime krizės režimu. Ar užteks slaugytojų ir šeimos gydytojų? Ar reiks specialiai paruošti personalą?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas