Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų spaudos antraštės apie karą Ukrainoje: padeda Kijevui ar Maskvai?

Rusijos pajėgų telkimas rodo, kad Rusija invazijos į Ukrainą grėsmė yra reali. Tačiau Vakarų pranešimai apie apokaliptinius scenarijus vertinami nevienareikšmiškai. Portale „New Lines Magazine“ žurnalistai Owenas Matthewsas ir Michaelas Weissas teigia, kad tokia retorika gali būti naudinga pačiai Maskvai. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius laikosi kitos nuomonės – jis gina Vakarų taktiką.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Anot O.Matthewso ir M.Weisso, Kremlius daug metų stengėsi sėkmingai įvykdyti tokį informacinio karo manevrą, kokį vykdo dabar – Rusija pozuoja kaip brandi, rami valstybė, skelbianti savo esą teisėtus reikalavimus dėl saugumo.

„Tuo tarpu Vakarai – ir ypač Vakarų žiniasklaida – yra puolę į isteriją dėl to, kokia pavojinga, nenuspėjama, agresyvi ir mirtį sėjanti Rusija gali būti“, – rašo žurnalistai.

Jų nuomone, kritikos nusipelno tiek apokaliptinius invazijos vaizdus – ant Kijevo kris raketos, į valdžią bus pasodinti sanatorijų Kryme vadovai – piešiantys Vakarų žvalgybininkai, tiek jų pasvarstymus už gryną pinigą priimantys žurnalistai bei jų redaktoriai, kuriems, žinoma, svarbūs reitingai.

Vis dėlto VU TSPMI dėstytojas, daktaras Nerijus Maliukevičius su tokiais priekaištais nesutinka – pasak analitiko, Vakarai kaip tik sumaniai atėmė iš V.Putino iniciatyvą, todėl jis nebegali žaisti pagal savo taisykles.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas

„Taip, visa tai, be jokios abejonės, vyksta reputacijos sąskaita – ir Vakarų šalių, ir žiniasklaidos. Tačiau bent jau jaučiuosi geriau, kai komunikuojama taip, kaip tai daroma dabar – man atrodo, kad taktika teisinga ir geresnė nei būdavo iki šios krizės“, – 15min sakė N.Maliukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas