Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 25 /00:58

Nuotoliniai žudikai: atskleistos rusų, kurie taikosi į civilius taikinius Ukrainoje, pavardės

Atlikdami Rusijos raketų nutaikymą, karo inžinieriai, tarp kurių yra ir perspektyvių programuotojų, tampa pagrindiniais anoniminiais veikėjais, leidžiančiais Vladimirui Putinui kariauti agresyvų karą. Tačiau tyrėjams pavyko sužinoti šių nuotolinių žudikų pavardes.
Grupinė Vyriausiojo skaičiavimo centro darbuotojų nuotrauka. Pirmas iš dešinės – Igoris Bagniukas
Grupinė Vyriausiojo skaičiavimo centro darbuotojų nuotrauka. Pirmas iš dešinės – Igoris Bagniukas / „Belingcat“ nuotr.

Rusija „didelio tikslumo“ raketomis atakuoja Ukrainos gyvenamuosius rajonus ir civilinę infrastruktūrą. Tokie okupantų išpuoliai buvo surengti spalio 10 d., kai žuvo 20 civilių gyventojų ir 108 buvo sužeisti; kitą dieną buvo suduota dar apie 30 raketų smūgių Ukrainos miestams; liepos 14 d. raketa „Kalibr“ Vinycioje nužudė 27 civilius gyventojus; birželio 26 d. kelios valdomos raketos pataikė į gyvenamąjį rajoną Kyjive.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas Kyjivas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Apšaudytas Kyjivas

Tyrimų žurnalistams iš „The lnsider“, „Bellingcat“ ir „Der Spiegel“ pavyko išsiaiškinti, kas šiomis raketomis taikosi į civilius objektus. Tai slaptas Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo skaičiavimo centro (VSC) padalinys, kuris nustato didelio tikslumo raketų skrydžio užduotis.

Tyrėjai, išsamiai išnagrinėję skambučius, sugretinamus su Ukrainos apšaudymais, identifikavo 30 Rusijos karo inžinierių, daugiausia jaunų vyrų ir moterų, turinčių informacinių technologijų ir net kompiuterinių žaidimų kūrimo patirties. Žurnalistai nustatė šių slaptų karo specialistų pavardes ir pareigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numuštos rusų raketos liekanos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numuštos rusų raketos liekanos

„Bellingcat“ tyrėjai kreipėsi į kiekvieną identifikuotą slapto VSC padalinio narį, siūlydami patvirtinti arba paneigti išsiaiškintą informaciją ir pateikdami sąrašą klausimų, įskaitant klausimus apie tai, kas parenka taikinius ir ar civiliai gyventojai nukentėjo dėl skaičiavimo klaidos, ar į juos buvo taikytasi tyčia.

Vienas aukšto rango pareigūnas, su kuriuo telefonu susisiekė tyrimų partnerio „The Insider“ žurnalistas, padėjo ragelį, kai tik sužinojo, su kuo kalba. Visi kiti kariniai inžinieriai, išskyrus du, neatsakė į skambučius ir tekstines žinutes arba aiškiai neigė dirbantys Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, arba neigė net žinantys, kas yra VSC, nors daugeliui jų buvo parodytos nuotraukos, kuriose jie pozuoja vilkėdami karinę uniformą su VSC skiriamaisiais ženklais.

Vienas iš inžinierių neneigė savo priklausomybės šiam padaliniui, tačiau nurodė, kad negali saugiai atsakyti į tyrėjų pateiktus klausimus, ir padėkojo žurnalistų komandai už tai, kad įspėjo juos apie būsimą publikaciją.

Kitas narys, su anonimiškumo sąlyga, pasidalijo su tyrėjais tam tikra kontekstine informacija apie tai, kaip grupei buvo pavesta rankiniu būdu programuoti sudėtingas Rusijos didelio tikslumo sparnuotųjų raketų skrydžio trajektorijas, ir keliomis jų vado papulkininkio Igorio Bagniuko nuotraukomis. Šis asmuo taip pat pateikė grupines nuotraukas, kuriose VSC skaičiavimo grupė pozuoja prie Gynybos ministerijos pastato Maskvoje.

Raketų taikytojai iš VSC: kas jie tokie?

Atviruose šaltiniuose beveik nėra informacijos apie Vyriausiąjį skaičiavimo centrą. Tyrėjams pavyko išsiaiškinti, kad visi raketininkai, patekę į tarnybą VSC, yra užregistruojami kaip gyvenantys ir dirbantys adresu Znamenkos gatvė 19 Maskvoje. Tai yra oficialus Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo adresas.

Kariniuose leidiniuose VSC funkcijos apibūdinamos kaip „IT paslaugų teikimas“ ir „Rusijos ginkluotųjų pajėgų automatizavimas“. Tyrėjai išsiaiškino, kad tarp centro darbuotojų yra ne tik kariškiai, bet ir žmonės, turintys civilinio darbo patirties – įmonių IT specialistai ar net kompiuterinių žaidimų kūrėjai.

Žurnalistai ištyrė centro vadovo generolo majoro Roberto Baranovo telefoninių pokalbių metaduomenis. Paaiškėjo, kad kiekvieną kartą prieš paleidžiant sparnuotąsias raketas nuo 2022 m. vasario 24 d. iki balandžio pabaigos jis sulaukdavo skambučio iš vieno konkretaus numerio, kuris priklauso papulkininkiui Igoriui Bagniukui, registruotam tuo pačiu adresu, kaip ir kiti nustatyti VSC pareigūnai – Znamenkos g. 19.

Tuomet buvo ištirti Bagniuko skambučių metaduomenys – paaiškėjo, kad jis intensyviai bendravo su daugiau nei 20 VSC karinių inžinierių ir informatikų. Taip „The lnsider“, „Bellingcat“ ir „Der Spiegel“ tyrėjai rekonstravo 33 karinių inžinierių komandą, pavaldžią papulkininkiui I.Bagniukui.

„Be to, analizuodami šiuos duomenis, galėjome susieti daugelį atskirų sparnuotųjų raketų smūgių su konkrečiais VSC skyriais ir nustatyti ryšį tarp raketų tipo ir konkretaus VSC personalo“, – pažymėjo žurnalistai.

„Belingcat“ nuotr./Vyriausiojo skaičiavimo centro struktūra
„Belingcat“ nuotr./Vyriausiojo skaičiavimo centro struktūra

Kaip paaiškėjo, tyrėjų nustatytą VSC padalinį sudaro trys grupės, kurių kiekviena programuoja vieno konkretaus tipo didelio tikslumo raketų skrydžio trajektorijas:

  • 3M-14 („Kalibr“, jūrinio bazavimo raketos) – majoras Ivanas Popovas, majoras Matvejus Liubavinas, leitenantė Jekaterina Čugunova, kapitonas Sergejus Iljinas, kapitonas Jurijus Nikonovas, vyresnysis leitenantas Dmitrijus Tichonovas;
  • 9M728, dar žinomas kaip R-500, operatyvinės-taktinės raketų sistemos „Iskander“ (antžeminio bazavimo raketos) – majoras Pavelas Obuchovas, kapitonė Elvira Obuchova, majoras Nikita Poplavskis, kapitonas Viktoras Jaskelainenas, leitenantas Aleksandras Grigorianas, leitenantas Vladimiras Petrovas;
  • Ch-101 (oro bazavimo raketos) – kapitonas Artiomas Černovas, kapitonas Aleksejus Betechtinas, majoras Andrejus Ivaniutinas, majoras Nikita Poplavskis.

Ir galiausiai, VSC vadovas generolas Robertas Baranovas, taikinių programavimo skyriaus papulkininkis Igoris Bagniukas ir papulkininkis Antonas Timašinovas.

Raketų taikytojai neigia, kad yra susiję su VSC

„The Insider“ bandė susisiekti su raketų taikytojais, pasinaudodamas gautose sąskaitose nurodytais telefono numeriais. Visi jie prisipažino, kad telefonų numeriai priklauso jiems, tačiau kategoriškai neigė, kad jie dirba VSC ir yra kaip nors susiję su Ukrainos apšaudymu.

Kapitonas Sergejus Iljinas save vadino santechniku, leitenantas Artiomas Vedenovas teigė dirbantis kiaulių fermoje, kapitonas Jurijus Nikonovas – autobuso vairuotoju, majoras Ivanas Popovas sakė, kad tik mokosi programuoti „Python“, o leitenantė Jekaterina Čugunova sakė turinti gėlių parduotuvėlę.

Tačiau kai „The lnsider“ žurnalistai kai kuriems taikytojams parodė nuotrauką, kurioje jie stovi su karine uniforma ir skaičiavimo centro skiriamaisiais ženklais, jie liko visiškai sutrikę.

Vis dėlto vienas iš inžinierių sutiko pasidalyti su tyrėjais, su anonimiškumo sąlyga, tam tikra kontekstine informacija ir keliomis VSC maršrutų apskaičiavimo statinio, stovinčio priešais Rusijos gynybos ministerijos pastatą Maskvoje, nuotraukomis.

Patirties sėmėsi Sirijoje

Igoris Bagniukas, tiesiogiai vadovaujantis raketų taikytojams, gimė 1982 m. Rygoje. 2004 m. baigė Strateginės paskirties raketinių pajėgų akademijos Serpuchovo filialą, kuriame specializavosi Rusijos raketų informacinių sistemų srityje. I.Bagniukas tarnavo kariniame dalinyje 29692 (2027-asis aviacinės technikos sandėlys) netoli Vladimiro, kol kažkuriuo metu, ne vėliau kaip 2010 m., buvo perkeltas į Maskvą tarnauti VSC.

Iš vieno VSC darbuotojo gautoje jo nuotraukoje matomi medaliai rodo, kad I.Bagniukas apdovanotas medaliu už dalyvavimą kovinėse operacijose Sirijoje. Šis medalis Rusijos kariams įteikiamas nuo 2015 m. (Rusija ne kartą naudojo valdomas raketas Sirijoje, pavyzdžiui, 2016 m. smogdama Alepui).

„Belingcat“ nuotr./Igoris Bagniukas
„Belingcat“ nuotr./Igoris Bagniukas

Tyrėjai nustatė, kad I.Bagniukas nėra vienintelis VSC karininkas, pasižymėjęs Sirijoje. Pavyzdžiui, Kremliaus paskelbtoje Vladimiro Putino ir Basharo al Assado susitikimo Rusijos karinėje vadavietėje Damaske, Sirijoje, nuotraukoje, darytoje 2021 m. sausį, matyti majoras Andrejus Ivaniutinas, VSC padalinio narys, su kuriuo I.Bagniukas palaikė aktyvius ryšius karo Ukrainoje metu.

Majoras Andrejus Ivaniutinas (viršuje kairėje)
Majoras Andrejus Ivaniutinas (viršuje kairėje)

Tyrėjai atkūrė skambučių ir raketų taikymo į Ukrainos miestus chronologiją

Spalio 10 dienos masinio raketų smūgio Ukrainai išvakarėse I.Bagniukas ir jo pavaldiniai intensyviai bendravo telefonais nuo spalio 2 d. iki spalio 9 d. Paskutinę dieną jis 11 kartų skambino inžinieriams taikytojams. Ką tai rodo? Kad šie smūgiai buvo planuojami mažiausiai savaitę ir negalėjo būti paskatinti 2022 m. spalio 8 d. Krymo tilto sprogdinimo.

„Spalio 9 d., prieš pat raketų smūgius, I.Bagniukas iš eilės skambino trims VSC komandos inžinieriams, kurių kiekvienas specializuojasi vieno iš trijų tipų sparnuotųjų raketų srityje“, – pabrėžia tyrėjai.

I.Bagniukas 15.17 val. paskambino kapitonui Aleksejui Michailovui, paskui majorui Matvejui Liubavinui. Be to, pastarajam po 15 val. skambinta į fiksuoto ryšio telefoną, o šis sekmadienį po 15 val. buvo darbe.

Žurnalistai išsiaiškino, kad po beveik dviejų valandų pertraukos, 17.10 val. I.Bagniukui paskambino vienas iš VSC vado pavaduotojų pulkininkas Jevgenijus Kapšukas. Iškart po pokalbio su savo viršininku papulkininkis I.Bagniukas paskambino vyresniajai leitenantei Olgai Česnokovai, pogrupio, kurio specializacija – iš oro paleidžiamos sparnuotosios raketos Ch-101, narei. Du kartus iš eilės (17.16 val. ir 17.17 val.) I.Bagniukas paskambino O.Česnokovai, o 17.20 val. perskambino savo viršininkui pulkininkui J.Kapšukui.

„Taigi tarp 15.17 val. ir 17:17 pulkininkas I.Bagniukas susisiekė su pareigūnais iš kiekvieno padalinio, besispecializuojančio trijų tipų raketose, kurios kitos dienos rytą turėjo būti paleistos į taikinius Ukrainoje“, – pabrėžė tyrėjai.

Paaiškėjo, kad po to I.Bagniukas iš savo namų Maskvos priemiestyje nuvažiavo į savo darbo kabinetą Znamenkos g. 19, esantį Generalinio štabo būstinėje. Metaduomenys rodo, kad jis ten išbuvo iki vėlyvo vakaro. 21.15 val. jis paskutinį kartą paskambino SVC viršininkui generolui R.Baranovui, o po to išvyko namo. Spalio 10 d. 5.30 val. ryto I.Bagniukas grįžo į savo darbo vietą. Buvo likusi lygiai valanda iki masinės raketų atakos prieš Ukrainą pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas