Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nustatyta, kad rugsėjo 11 d. Kopenhagoje sulaikytas teroristas su bomba – vienakojis Čečėnijos boksininkas

Rugsėjo 11 d. viename Kopenhagos viešbučių sprogus užtaisui, niekas rimtai nenukentėjo, iškyrus patį sprogdintoją.
Danijos policijos išplatinta teroristo nuotrauka
Danijos policijos išplatinta teroristo nuotrauka / „Scanpix“ nuotr.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis – 24 metų čečėnų tautybės vyras. Jo kišenėje rastas antrojo pagal dydį Danijos miesto Orhuso žemėlapis. Jame apskritimu pažymėta laikraščio „Jyllands–Posten“ redakcija. Tai – leidinys,  2005 metais publikavęs 12 pranašo Mahometo karikatūrų.

Nors incidentas viešbutyje įvyko rugsėjo 11–ąją, masinės informacijos priemonės apie jį pranešė tik po keturių dienų, teigia „INTERFAX“.

Sprogiklis suveikė viešbučio „Jorgensen“ tualete. Policija vėliau rado sužeistą „šiaurės afrikietį arba pietų europietį“. Nustatyta, kad jis ir buvo sprogimo autorius, tačiau manoma, kad bomba suveikė atsitiktinai.

Šį incidentą pareigūnai kvalifikavo kaip pasiruošimą teroristiniam aktui, siekiant susprogdinti laikraščio „Jyllands–Posten“ redakciją.

Po šio incidento Danijos specialiosios tarnybos dirba itin didelėmis pajėgomis, o pati laikraščio redakcija paversta tvirtove.

Teroristą atpažino bokso treneris

Įdomi detalė: vienakojį teroristą atpažino jo bokso treneris. Po to, kai čečėnas nesutiko bendradarbiauti su policija, teisėsauga išplatino įtariamojo nuotrauką per „Interpolą“. Tuomet jį atpažino buvęs bokso treneris iš Lježo.

Pranešama, kad Sibenas Albertas iš  „Boxing Club Cocktail“ informavo, kad įtariamasis yra 24– erių metų čečėnas, kurio inicialai L.D. Jis lankė bokso treniruotes 5 metus, tačiau pastaruosius aštuonis mėnesius treneris čečėno nematė.

Treneris taip pat patvirtino, kad čečėnas Belgijoje gyveno mažiausiai 6 metus.

Ekspertų nuomone sulaikytas asmuo terorizmo aktui ruošėsi labai rimtai. Jis netgi nuo savo kojos protezo nutrynė serijinį numerį, kad būtų sunkiau identifikuojamas. Šis asmuo taip pat naudojosi trimis vardais, keitė savo išvaizdą. Taip pat stengėi nepalikti jokių elektroninių pėdsakų: nesinaudojo kreditine kortele, telefonu, kompiuteriu. 

 

Scanpix nuotr./Jyllands Posten redakcija
„Scanpix“ nuotr./Jyllands Posten redakcija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas