Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09 /07:41

Painiava dėl už šūkį „Šlovė Ukrainai“ rusų nužudyto kario: atpažinti du skirtingi žmonės

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Teritorinės gynybos regioninė valdyba „Šiaurė“ skelbia, kad oficialiai nustatytas Ukrainos karys, kurį Rusijos kariai nelaisvėje nušovė už šūkį „Šlovė Ukrainai“. Paaiškėjo, kad jis yra Černihivo srityje veikiančios 119-osios atskirosios teritorinės gynybos brigados 163-iojo bataliono kovotojas Oleksandras Macijevskis. Anksčiau Ukrainos kariuomenė skelbė, kad tai – kitas asmuo, Tymofijus Šadura. Kariuomenė kol kas nepatvirtino, kad anksčiau nurodė ne to kario duomenis.
Sušaudytas Ukrainos karys
Sušaudytas Ukrainos karys / Stop kadras iš video

Žuvo prie Soledaro

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Teritorinės gynybos regioninė valdyba „Šiaurė“, gruodžio 30 d. O.Macijevskis ir dar keturi kariai susigrūmė su gausesnėmis priešo pajėgomis Soledaro apylinkėse.

Apie 12 val. vidurdienį ryšys su Oleksandru dingo. Pastiprinimui į jų pozicijas nepavyko prasiveržti dėl nuolatinės minosvaidžių ugnies ir smarkios šaulių ginklų ugnies.

„Nežinome to mūšio detalių iki galo. Nežinoma, kas ir kaip žuvo, nežinoma, kaip Oleksandras pateko į nelaisvę, liudininkų, deja, neliko, visi žuvo arba dingo be žinios“, – sakoma Teritorinės gynybos pajėgų pranešime.

Atpažino motina, sūnus, kovos draugai

Oleksandro motina, jo sūnus Mychaila ir jo padalinio kariai atpažino Oleksandrą neseniai viešumoje pasirodžiusiame egzekucijos įraše.

O.Macijevskis gimė 1980 m. Moldovoje, kur jo motina buvo pagal paskyrimą išsiųsta dirbti į batų fabriką. Ten Oleksandras vėliau baigė vidurinę mokyklą ir elektrotechnikos koledžą. Vėliau šeima grįžo į Nižyną, jo gimtinę.

Iki 2022 m. vasario mėnesio Oleksandras dirbo pagal savo profesiją. Jau pirmą karo dieną jis pamėgino užsirašyti į kariuomenę, tačiau jam buvo atsakyta. Tada jis padėjo statyti įtvirtinimus, saugojo kelio postą, ruošė Molotovo kokteilius ir vėl atkakliai prašėsi į ginkluotąsias pajėgas.

Kovo 11 d. jis buvo įtrauktas į Nižyno teritorinės gynybos batalioną. Oleksandras uoliai mokėsi karybos ir buvo paskirtas snaiperiu.

Gruodžio mėnesį, kai batalionas ruošėsi išvykti į rytus, Oleksandras nesakė motinai, kad vyks į aktyvios kovos zoną, nes nenorėjo, kad ji nerimautų.

Gruodžio 29 d. Oleksandras paskutinį kartą kalbėjosi telefonu su motina. Sausio 7 d. telefonas vėl „atsidūrė ryšio zonoje“, tačiau tai buvo jo bendražygiai, skambinusieji pranešti šeimai apie jo mirtį.

Vasarį, per apsikeitimą žuvusiųjų kūnais, O.Macijevskio palaikai buvo perduoti Ukrainos pusei. Vasario 14-ąją jis buvo palaidotas gimtinėje. O dabar, prieš kelias dienas, motina savo akimis pamatė, kaip jos sūnus žuv, rašo „Unian“.

Kariuomenė skelbė kitą asmenį

Ukraina antradienį pranešė nustačiusi tapatybę Rusijos pajėgų nužudyto kario, matomo socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše. Bet tai buvo kitas karys, nei dabar minimas.

„Preliminariais duomenimis, žuvusysis yra 30-osios atskirosios mechanizuotosios brigados karys Tymofijus Mykolajovyčius Šadura“, – pranešė Ukrainos sausumos pajėgos platformoje „Telegram“ ir pridūrė, kad jis buvo dingęs be žinios nuo vasario 3 dienos, vykstant kovoms Rytų Ukrainoje.

Preliminariais duomenimis, žuvusysis yra 30-osios atskirosios mechanizuotosios brigados karys Tymofijus Mykolajovyčius Šadura

„Galutinai patvirtinti jo tapatybę bus galima tik pargabenus kūną“, – priduriama pranešime.

Prieš įvardijant kareivio pavardę, T.Šaduros sesuo sakė BBC: „Mano brolis tikrai būtų galėjęs taip pasipriešinti rusams. Jis niekada gyvenime neslėpė tiesos ir tikrai nebūtų to daręs priešo akivaizdoje“.

Kyjivas teigė, kad nužudyto kario palaikai yra šiuo metu Rusijos pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje.

Pranešta, kad sušaudytas karys yra Tymofijus Šadura
Pranešta, kad sušaudytas karys yra Tymofijus Šadura

Vasario pradžioje pasirodė pranešimas apie 1982 m. gimusio Tymofijaus Šaduros dingimą netoli Zaliznianskio kaimo Donecko srityje, kuris yra į šiaurę nuo Bachmuto.

Nužudytą karį atpažino šeima

Apie tai savo „Facebook“ puslapyje pranešė BBC prodiuserė Sofija Kočmar-Tymošenko. Pasak jos, viena ukrainietė vaizdo įraše, kuris sukrėtė Ukrainą, atpažino savo brolį iš jo akių, balso, tik jam būdingo įpročio rūkyti cigaretę.

„Atpažino. Patikrinta. Sesuo sako: „100 procentų tai mano brolis. Tai jo akys, balsas ir tai, kaip jis rūkė cigaretę“. Tačiau prašo neskelbti žinios iki ryto, kol apie tai nebus pranešta jo motinai“, – pirmadienio vakarą rašė S.Kočmar-Tymošenko.

Antradienį ji pridūrė, kad šeši šeimos nariai įsitikinę, kad tai jų brolis ir sūnus. Tačiau šeima prašo konfidencialumo, nes nužudyto kario motina labai serga.

„Aš jau buvau nuvažiavusi pas juos, bet sesuo pasakė: „Mama labai serga, prašau tylėti.“ Gerbiu jų teisę. Taip pat darau viską, kad padėčiau pareigūnams ir vadams jį surasti“, – rašė ji ir pridūrė, kad kitas iššūkis – surasti vietą ir kūną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas