Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nutekinta sutartis, galimai įrodanti, kad Rusija pirko šaudmenų iš Irano

Dar rudenį Ukraina užfiksavo, jog rusų oro atakose daugėja iraniečių gamybos dronų „Shahed“. Tačiau tarptautinė bendruomenė neturėjo konkrečių įrodymų, kad Vakarų sankcijų apribotas Iranas ir Rusija, vykdo prekybą karine įranga, reikalinga brutaliai Rusijos invazijai į Ukrainą paremti.
Irano bepiločių orlaivių saugykla
Irano bepiločių orlaivių saugykla / „AFP“/„Scanpix“

Didžiosios Britanijos televizijos kanalas „Sky News“ pranešė, kad gavo prieigą prie tariamos ginklų tiekimo sutarties, kuri gali būti pirmas tvirtas įrodymas, kad Iranas pardavė šaudmenų Rusijai jos karui Ukrainoje.

Gautas 16 puslapių dokumentas datuojamas 2022 m. rugsėjo 14 d. Jame rašoma apie įvairaus dydžio artilerijos ir tankų sviedinių bei raketų pavyzdžius, kurių bendra vertė šiek tiek viršija 1 mln. dolerių.

Šaltinis pateikė televizijos kanalui šį dokumentą kartu su penkiais puslapiais tariamai susijusios sutarties. Sandorio vertė siekė apie 740 tūkst. JAV dolerių.

„Tai sutartis tarp iraniečių ir rusų dėl šaudmenų... Manome, kad ji yra 100 proc. autentiška“, – sakė britų saugumo šaltinis.

„Sky News“ parodė dokumentus Ukrainos ministrui pirmininkui Denysui Šmyhaliui per jo vizitą Jungtinėje Karalystėje gegužės mėnesį, taip pat Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrui Jamesui Cleverly.

Kyjivas ir Londonas pareiškė, kad planuoja ištirti medžiagos autentiškumą ir imsis veiksmų, jei bus nustatyta, kad ji yra patikima.

„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„AFP“/„Scanpix“/Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amir-Abdollahianas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

„Mes įtarėme, kad kažkas panašaus vyksta. Kai tik ją tinkamai patikrinsime, galėsime imtis atitinkamų veiksmų“, – tvirtino Ukrainos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vadimas Prystaiko.

„Kai mums bus pateikta informacija, stengsimės ją įvertinti ir patvirtinti. Ir, žinoma, remdamiesi ja priimsime sprendimus“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly.

V.Prystaiko teigimu, jei ši sutartis tikra, tai yra įrodymas, kad Rusijai trūksta karinių atsargų.

„Tai, kad kalbama apie tokius paprastus dalykus kaip ginklai, kaip šaudmenys, rodo, kad Rusijos pozicija iš tikrųjų yra gana sudėtinga“, – teigė jis.

Anksčiau CNN tyrimų žurnalistų komanda pasidalino įžvalgomis apie tai, kad, tikėtina, jog būtent per Kaspijos jūrą driekiasi tiesioginis prekybos kelias tarp Irano ir Rusijos, kuriuo vis dažniau gabenami kroviniai, įskaitant, kaip įtariama, iš Teherano į Maskvą gabenamus ginklus.

Tačiau, analitikų teigimu, Ukrainos Vakarų sąjungininkės turėtų mažai galių sustabdyti tokį ginklų tiekimą.

„Irano eksportui Kaspijos jūroje nėra pavojaus dėl pasienio šalių – jos neturi galimybių ar motyvų užkardyti tokio pobūdžio mainų“, – CNN tvirtino saugumo bendrovės „EOS Risk Group“ vyriausiasis žvalgybos analitikas Martinas Kelly.

Tai „puiki terpė šiai prekybai vykti be kliūčių“, – pridūrė M.Kelly.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas