Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Time“: Pavojinga žodžio laisvė – islamą kritikavusiai paauglei grasoma mirtimi

Viena jauna prancūzė (16 m.) savo „Instagram“ paskyroje atskleidė keletą labai asmeniškų dalykų apie asmeninį gyvenimą, įskaitant potraukį moterims. Tik ne juodaodėms ir ne arabėms, patikslino ji.
Demonstracija
Demonstracija / „The New York Times“/Dmitry Kostyukov nuotr.

Į 2020 metų sausį paviešintą įrašą reaguota įžeidinėjimais ir grasinimais mirtimi – kai kurių sekėjų teigimu, ji įžeidė islamą. Paauglė Mila nusprendė netylėti ir greitai paskelbė dar vieną vaizdo įrašą.

„Nekenčiu religijos, – pareiškė ji. – Koranas yra neapykantos religija.“ Kalbėdama apie islamą ir dievą ji taip pat vartojo nešvankybes ir šiurkščius palyginimus.

Po to, kai šis vaizdo įrašas tapo virusiniu ir mergina sulaukė dar vienos grasinimų lavinos, 13 asmenų atsidūrė teisme. Jiems buvo pareikšti kaltinamai priekabiavimu internete.

Šis atvejis atkreipė visuomenės dėmesį į Prancūzijoje verdančias diskusijas apie žodžio laisvę ir šventvagystę, ypač kai kalbama apie islamą.

Ši byla taip pat yra svarbus išbandymas naujiesiems įstatymams, kuriais Prancūzijoje praplečiamas kibernetinio priekabiavimo apibrėžimas. Jis taikomas įžeidinėjimams internete, kur nestinga pagiežos, o diskusijos mažiau moderuojamos, negu tikrovėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento