Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: JAV pasitraukus Centrinėje Azijoje stiprėja Rusijos įtaka

Kabule žlugus Afganistano vyriausybei, o Jungtinėms Valstijoms stengiantis paspartinti evakuaciją, už šimtų kilometrų, pasienyje su Tadžikistanu, buvo galima aiškiai matyti šimtus Rusijos šarvuočių ir artilerijos.
Uzbekija
Uzbekija / Shutterstock nuotr.

Jie dalyvavo didelio masto karinės pratybose, vykstančiose vos už dvidešimties kilometrų nuo Talibano pozicijų ir jie ten buvo ne atsitiktinai, sakė vienas Rusijos generolas.

„Jie visi puikiai matomi, – sakė pratybose dalyvaujančių pajėgų vadas generolas Anatolijus Sidorovas. – Jie nesislepia.“

Dabar Rusija bus ta šalis, kuri apsaugos Centrinę Aziją nuo galimo smurto – tokia buvo šių pratybų siunčiama žinia.

Per ilgą posovietinio laikotarpio stumdymąsi ir laviravimą siekiant valdžios ir įtakos Centrinėje Azijoje, kartais vadinamą naujuoju Didžiuoju žaidimu, po Afganistano chaoso ir sumaišties iškilo vis daugiau reikšmės regione įgaunantis žaidėjas, bent jau saugumo klausimais – Rusija.

„Nelyginčiau jų su sužeistu gyvūnu, – antradienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apie NATO ir JAV pajėgų pasitraukimą iš Afganistano. – Tačiau tai yra grupė šalių, kurios labai skausmingu ir joms sunkiu būdu atsisako pozicijų pasaulyje, prie kurių daugelį dešimtmečių buvo pripratusios.“

Rusijos, kaip pagrindinės jėgos Centrinės Azijos saugumo reikaluose, stiprėjimas yra platesnių pokyčių, kuriuos sąlygoja Talibano atėjimas į valdžią, dalis. Vakarams atsitraukus, o ir Indijai irgi užleidžiant pozicijas, šiame regione Rusija, Kinija ir Pakistanas gali įgyti daugiau įtakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas