Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Karo analitikai: Ukrainos kariuomenė atsilaiko – kodėl ir ar ilgai?

Kad sustabdytų besiveržiančias Rusijos sausumos pajėgas, Ukrainos kariai susprogdino tiltus. Jų lakūnai ir oro gynyba neleido Rusijos naikintuvams užkariauti dangaus, o būrys įgudusių ukrainiečių kibernetinių karių kol kas įveikia Maskvą informaciniame kare, įkvėpdami žmones tiek namuose, tiek užsienyje remti Ukrainos kovotojus.

Daugelio karo analitikų nuostabai, Ukrainos kariai stipriau nei tikėtasi pasipriešino Rusijos pajėgoms visoje Teksaso dydžio šalyje, kovodami su tokiu išradingumu ir kūrybiškumu, kuris, pasak JAV analitikų, gali trukdyti Rusijos kariams dar keletą savaičių ar mėnesių.

Ukrainiečiai taip pat išnaudoja nevykusią Rusijos puolimo pradžią. Ginkluoti nuo peties šaudomais prieštankiniais ginklais, jie atakavo daugelio kilometrų ilgio šarvuotą Rusijos vilkstinę, keliaujančią į sostinę Kyjivą, ir taip sustabdė šio ir taip degalų bei maisto trūkumo kamuojamo konvojaus pažangą.

Rusams teko pristabdyti žygį, kurį buvo numatoma baigti per keletą dienų – dabar jis gali trukti savaites.

Žinoma, Rusijos invazija vyksta dar tik savaitę. Šalies pietuose trečiadienį krito strateginis miestas Chersonas, Kremliaus kariuomenė suaktyvino Kyjivo ir kitų miestų bombardavimą ir, nepaisant naujų ginklų siuntų iš Vakarų, Ukrainos lyderiai teigia, kad jiems labai reikia daugiau ginklų, kad galėtų naikinti Rusijos tankus ir numušti Rusijos karo lėktuvus.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Rusijos kariai prie Chersono
Nuotr. iš socialinių tinklų/Rusijos kariai prie Chersono

Ir nors Ukrainos vyriausybė viešina informaciją apie savo pergales ir Rusijos puolimus, per kuriuos žūva civiliai, ji kur kas mažiau kalba apie savo mechanizuotų dalinių nuostolius mūšio lauke.

Savo ruožtu Rusijos pareigūnai nenori pristatyti šios operacijos kaip karo, todėl neskelbia informacijos apie jų pajėgų laimėtas kovas.

Rezultatas pirmosiomis invazijos dienomis yra toks, kad ukrainiečiai informacinėje kampanijoje lenkia rusus.

Mūšio lauke Ukrainos kariuomenė vykdo itin efektyvią ir mobilią gynybą, pasitelkdama žinias apie savo teritoriją, kad sutrukdytų Rusijos pajėgoms įvairiuose frontuose, ketvirtadienį sakė Jungtinio štabo vadų pirmininkas generolas Markas A.Milley.

VIDEO: Kaip atrodė Rusijos įsiveržimas į Ukrainą žemėlapiuose – svarbiausi faktai ir karinių veiksmų seka

Pasak M.A.Milley, viena iš Ukrainos karių taikomų taktikų yra naudoti mobiliųjų ginklų sistemas apgaudinėjant rusus visur, kur tik galima.

Kartu su juo po Europą keliaujantiems žurnalistams jis pasakojo, kad Ukrainos pajėgos „nepaprastai sumaniai ir drąsiai kovoja prieš Rusijos pajėgas“.

Savo ruožtu Rusijos pareigūnai nenori pristatyti šios operacijos kaip karo, todėl neskelbia informacijos apie jų pajėgų laimėtas kovas.

JAV pareigūnai buvo sužavėti ukrainiečių kovinio meistriškumo, tačiau jų vertinimas, kad Rusija turi pranašesnę kariuomenę, nepasikeitė.

Ukrainai pavyko sulėtinti Rusijos veržimąsi į priekį, bet ne ją sustabdyti, pasipriešinimas taip pat nėra pakankamai stiprus, kad pakeistų Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo tikslus.

Pasak JAV pareigūnų, ilgainiui Ukrainai bus vis sunkiau toliau trukdyti Rusijos veržimuisi į priekį.

Tačiau ukrainiečiai virsta ginkluota tauta. „Kova tikrovėje visada skiriasi nuo to, kokia manei, kad ji bus, taip pat toji pusė, kuri greičiau mokysis ir greičiau prisitaikys, laimės, – paaiškino Frederickas B.Hodgesas, buvęs aukščiausias JAV armijos vadas Europoje, dabar dirbantis Europos politikos analizės centre. – Kol kas Ukraina mokosi ir prisitaiko greičiau.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai

Ukraina turi vieną didžiausių kariuomenių Europoje – 170 tūkst. karių, 100 tūkst. rezervistų ir teritorinės gynybos pajėgų, kuriose yra mažiausiai 100 tūkt. veteranų. Tūkstančiai civilių taip pat dabar stoja į tarnybą.

Ukrainos kariuomenė ruošėsi tolesniam Rusijos veržimuisi nuo tada, kai Rusija 2014 metais užėmė Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir pradėjo remti separatistus Donbaso regione, Rytų Ukrainoje. Daugelis Ukrainos veteranų kovėsi tose kautynėse, todėl tam tikras gyventojų pogrupis yra apmokytas ir žino, kaip kovoti su rusais.

JAV specialiųjų operacijų pajėgos taip pat rengė mokymus Ukrainos karinėms pajėgoms. Tada Kyjivo lyderiai tuos karius paskyrė į įprastinius dalinius, leisdami jiems savo ruožtu pasidalinti žiniomis su didesnę kariuomenės dalimi.

Amerikiečių analitikai teigia, kad tiei mokymai duoda rezultatų mūšio lauke.

Nuo 2014 metų Jungtinės Valstijos suteikė Ukrainos ginkluotosioms pajėgomis ginkluotės ir atsargų už daugiau nei 3 milijardus JAV dolerių.

Per tuos aštuonerius metus JAV kariniai patarėjai, įskaitant armijos Žaliąsias beretes ir Nacionalinės gvardijos karius, surengė mokymus daugiau nei 27 tūkstančiams Ukrainos karių Javorivo kovinio rengimo centre netoli Lvovo, vakarų Ukrainoje.

Ketvirtadienį Briuselyje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pastebėjo, kad Ukrainos kariuomenė „veikia geriau ir rodo didesnį pasipriešinimą, nei tikėjosi dauguma ekspertų, be to, tikrai daugiau, nei tikėjosi Rusija“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

„Jie kaunasi, kad apgintų savo žemę“, – sakė J.Stoltenbergas žurnalistams, keliaujantiems su M.A.Milley.

JAV atstovas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje Michaelas Carpenteris ketvirtadienį Vienoje pašlovino Ukrainos jūrų pėstininką Vitalijų Skakuną. Šis jūrų pėstininkas susisprogdino ant tilto pietiniame Chersono regione, kad neleistų pereiti rusų tankų eilėms, pranešė Ukrainos kariuomenė.

Rusams artėjant prie Kyjivo ir Charkivo, ukrainiečiai sugebėjo perkelti savo pajėgas į kritines vietas greičiau nei įsiveržusios pajėgos.

Ukrainiečiai ne tik vikriau judėjo, bet ir gerai pasirinko, kur nukreipti ugnį.

„Mechanizuoto manevrinio karo menas yra gebėjimas sutelkti didžiulę kovinę galią lemiamose fronto dalyse, jūsų pasirinktose vietose, – paaiškino Frederickas Kaganas, karo strategas, pataręs JAV vadovybei Irake ir Afganistane. – Stebėtina, kad rusams to padaryti nepavyko. O ukrainiečiai pasinaudojo savo galimybėmis greitai perkelti pastiprinimą ir kontratakuoti.“

Gynybos žvalgybos įmonės „Janes“ atvirojo kodo analitikas Thomas Bullockas sakė, kad Rusijos pajėgos padarė taktinių klaidų, kuriomis ukrainiečiai galėjo pasinaudoti.

„Panašu, kad ukrainiečiams labiau sekėsi užklupti Rusijos kariuomenę iš pasalų“, – teigia T.Bullockas.

Pasak jo, rusai liko pagrindiniuose keliuose, kad galėtų judėti greitai ir nerizikuotų įklimpti purve. Tačiau jiems tenka važiuoti vingiuotais keliais, o jų flangai ir tiekimo keliai lieka atviri Ukrainos atakoms. Ir čia ukrainiečiams labiausiai sekasi.

Ukrainos pajėgos pasiekė geresnių rezultatų šiaurėje, gindamos Kyjivą ir Charkivą, antrą pagal dydį šalies miestą, nei pietuose, kur geriau apmokytos Rusijos pajėgos Kryme kovojo sėkmingiau.

JAV pareigūnai buvo sužavėti ukrainiečių kovinio meistriškumo, tačiau jų vertinimas, kad Rusija turi pranašesnę kariuomenę, nepasikeitė.

„Pietuose, Krymo fronte, mechanizuotoje kovoje ukrainiečiai pralaimi“, – konstatavo T.Bullockas.

JAV vyriausybės pareigūnai mano, kad V.Putinas greičiausiai puls dar įnirtingiau.

Tačiau kai kurie analitikai teigia, jog augantis Rusijos aukų skaičius, gausėjantys ekonominiai sutrikimai dėl sankcijų ir Ukrainos sukilimo vėlesniu laikotarpiu tikimybė gali sugriauti šią strategiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas