Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Pasipriešinimo Talibanui judėjimas dar gyvas – kokios jo perspektyvos?

Pirmieji ginkluoto pasipriešinimo Talibanui požymiai pasirodė viename siaurame slėnyje, kuriame nuo seno įprasta mesti iššūkį užpuolikams.
Ahmadas Massoudas
Ahmadas Massoudas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus vos keletui dienų po to, kai Talibanas įsiveržė į sostinę ir žaibiškai nuvertė vyriausybę, grupė buvusių mudžahedų ir Afganistano karo vadų pareiškė, kad jie susibūrė ir pradeda pasipriešinimo karą paskutinėje Afganistano teritorijoje, kurios Talibanas dar nekontroliuoja.

Jiems vadovauja Ahmadas Massoudas, 32 metų aukšto rango mudžahedų vado Ahmado Shaho Massoudo sūnus, kuris praėjus dvidešimčiai metų po tėvo mirties žengia jo pėdomis, kad pradėtų sunkią kovą su Talibanu.

Tačiau jo galimybės nugalėti menkos. Kad ir kokia strategiškai palanki būtų jų bazė, pasipriešinimo kovotojai yra atkirsti ir apsupti Talibano, jų atsargos netrukus pradės sekti, be to, jie neturi jokios akivaizdžios paramos iš šalies.

Šiuo metu pasipriešinimo judėjimas turi tik du privalumus: Pandžširo slėnį, esantį už maždaug 112 kilometrų į šiaurę nuo Kabulo, kuris per ilgą šalies istoriją atbaidė daugybę įsibrovėlių, ir legendinę Massoudų pavardę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas