Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: PSO ekspertų grupė siekia apriboti eksperimentus su žmonių genais

Pirmadienį ekspertų komisija, bendradarbiaujanti su Pasaulio sveikatos organizacija, paragino pasaulio valstybes nubrėžti griežtesnes ribas itin efektyvių žmogaus genų redagavimo metodų taikymui.
DNR „karpymas“
DNR „karpymas“ / 123RF.com nuotr.

Šiomis rekomendacijomis, pateiktomis po dvejų metų svarstymo, siekiama užkirsti kelią nekontroliuojamiems moksliniams eksperimentams su žmogaus genomu.

Taip pat norima užtikrinti, kad tinkamas genų redagavimo metodų taikymas būtų naudingas plačiajai visuomenei; ne tik turtingų, bet taip pat ir besivystančių šalių žmonėms.

„Aš labai palaikau šią iniciatyvą“, – sakė daktaras Leonardas Zonas, Harvardo universiteto genų terapijos ekspertas, kuris nėra komisijos narys, tačiau teigia, kad ši ekspertų grupė „yra labai protinga“.

Naujausi genų redagavimo rezultatai yra „įspūdingi“, sakė jis, o komisijos rekomendacijos ateityje bus „labai svarbios terapijai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./He Jiankui
AFP/„Scanpix“ nuotr./He Jiankui

PSO komiteto siūlomas gaires daugiausia paskatino Kinijos mokslininko He Jiankui atvejis. Šis tyrėjas 2018 metų lapkritį apstulbino pasaulį paskelbęs, kad pakeitė žmogaus embrionų DNR naudodamas CRISPR – metodą, leidžiantį preciziškai redaguoti genus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai