Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos dienos.
Išbandyti

„NY Times“: Rusija gniaužia prisiminimus apie gulagą: koks bus „Memorial“ likimas?

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Rusiją apėmusį sąmyšį bei netikrumą lydėjo ir išlaisvinanti atvirumo atmosfera, kurioje galėjo klestėti laisva saviraiška ir politinių nuomonių įvairovė.
Buvusių gulago kalinių nuotrauka
Buvusių gulago kalinių nuotrauka / „The New York Times“/Emile Ducke nuotr.

Tačiau per du dešimtmečius nuo Vladimiro Putino atėjimo į valdžią šalies vyriausybė vis labiau ir labiau gniaužė šias teises. V.Putinas sutramdė oligarchų klasę, nutildė žiniasklaidą, įkalino religinių grupių narius ir disidentus bei nuslopino politinę opoziciją.

Dabar V.Putinas užsibrėžė tikslą perrašyti vienos skaudžiausių epochų audringoje Rusijos istorijoje atminimą. Kalbama apie gulago laikotarpį, kai milijonai rusų, daugiausia XX amžiaus pirmoje pusėje, sunkiai dirbo ir mirė prievartinio darbo stovyklose.

Rusijos prokurorai ketina likviduoti iškiliausios šios šalies žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ archyvą ir žmogaus teisių centrą, skirtą atminti tuos, kuriuos persekiojo dažnai labai žiaurus Sovietų Sąjungos režimas.

Aktyvistai ir disidentai mano, kad grėsmė organizacijos archyvui yra baugi akimirka nepriklausomiems Rusijos mąstytojams – akivaizdus pavyzdys, kad vyriausybė pasiryžusi nutildyti savo kritikus ir savaip pakoreguoti naratyvą apie Sovietų Sąjungą, kurią V.Putinas laiko Rusijos įtakos ir galios apogėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas