Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: vieno laivo kelionė – kas taps pretekstu atviram Rusijos ir Ukrainos konfliktui?

Tai, kad praėjusią savaitę keletą valandų atrodė, jog vienas ramiai sau plaukiantis, pusę amžiaus skaičiuojantis Ukrainos karinio jūrų laivyno laivas gali sukelti įtampos eskalavimą, rodo, kokie nervingi pastaruoju metu Rusijos ir Ukrainos santykiai.
Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina
Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tas laivas, anot Ukrainos pareigūnų, buvo neginkluotas ir ketvirtadienį dalyvavo paprastose pratybose nedideliame, bet strategiškai svarbiame vandens kelyje, kuris vakaruose ribojasi su Ukraina, o rytuose – su Rusija.

Atrodė, kad tokio laivo naudojimas visų pirma tiesiog iliustruoja Ukrainos karinio jūrų laivyno menkumą, nors gali būti, kad Ukraina taip pat galėjo bandyti peržengti ribą ir išprovokuoti Rusiją.

Bet kuriuo atveju Rusijos saugumo tarnybos ir valstybinė žiniasklaida greitai pasinaudojo šiuo incidentu, pavaizduodamos jį kaip neišvengiamą grėsmę.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) vėlų tos pačios dienos vakarą paskelbė, kad sulaikė laivą, nes jis nepakluso įsakymams.

Kremliaus propagandistai kaipmat sukluso – jie šį žingsnį įvardijo kaip karo įžangą. Rusijos vyriausybinė televizija RT pradėjo tiesioginę transliaciją „YouTube“ kanale su antrašte „UKRAINOS PROVOKACIJA“, o vienas karo analitikas pasiūlė laivą susprogdinti tiesiog vandenyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas