Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 14 /10:52

Nyderlandai įspėjo JAV žvalgybą dėl planuojamo „Nord Stream“ susprogdinimo

Nyderlandų žvalgyba įspėjo Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos agentūrą (CŽV) apie tariamą Ukrainos sąmokslą atakuoti „Nord Stream“ dujotiekius, pranešė Nyderlandų visuomeninis transliuotojas.
„Nord Stream“ dujotiekio sprogimas
„Nord Stream“ dujotiekio sprogimas / „AFP“/„Scanpix“

Nyderlandų karinė žvalgyba praėjusiais metais įspėjo JAV žvalgybos tarnybą CŽV apie tariamą Ukrainos planą susprogdinti dujotiekius „Nord Stream“ dar likus trims mėnesiams iki jų užpuolimo, antradienį pranešė Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NOS.

Teigiama, kad pranešimas buvo parengtas remiantis bendru NOS, Nyderlandų televizijos naujienų laidos „Nieuwsuur“ ir Vokietijos žiniasklaidos priemonių „Die Zeit“ bei ARD tyrimu.

Praėjusiais metais JAV iš Europos sąjungininkės gavo žvalgybinės informacijos, kad Ukrainos kariuomenė planuoja ataką prieš „Nord Stream“ gamtinių dujų vamzdynus, praėjusią savaitę pranešė Vakarų žiniasklaidos priemonės.

Pernai rugsėjį įvykdytą išpuolį prieš dujotiekius tiek JAV pareigūnai, tiek Vakarų sąjungininkai pasmerkė kaip sabotažą prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą. Šiuo metu incidentą tiria kitos Europos valstybės.

Antradienį leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis su šiuo pasikeitimu informacija susipažinusiais pareigūnais, paskelbė straipsnį, kuriame pranešta, jog CŽV, gavusi informacijos apie tariamą Ukrainos planą, praėjusiais metais įspėjo Kyjivą nepulti „Nord Stream“ dujotiekių.

CŽV gavo vertingą informaciją iš Nyderlandų karinės žvalgybos, leidiniui sakė pareigūnai.

Nyderlandų visuomeninis transliuotojas savo pranešime teigė, kad Nyderlandų karinė žvalgyba sugebėjo ankstyvuoju etapu surinkti išsamią informaciją apie tariamą Ukrainos sąmokslą susprogdinti dujotiekius.

Nord Stream sprogimų vieta
Nord Stream sprogimų vieta

Ši žinia pasirodė praėjus mažiau nei metams po to, kai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose, nutiestuose Baltijos jūros dugnu, kuriais dujos iš Rusijos tiekiamos į Europos Sąjungą, buvo aptiktas nuotėkis, sukeltas povandeninių sprogimų. Prieš prasidedant karui Ukrainoje šie dujotiekiai buvo vertinami prieštaringai ir kėlė susirūpinimą dėl Europos priklausomybės nuo rusiškų dujų.

Tuo metu, kai įvyko nuotėkis, nė vienu iš vamzdynų dujos į Europą nebuvo aktyviai transportuojamos, nors vamzdynai buvo pilni dujų.

Tuo metu Ukraina neigė bet kokią atsakomybę už incidentą. Po „The Wall Street Journal“ straipsnio Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas paskelbtą informaciją pavadino „juokinga sąmokslo“ teorija ir pažymėjo, jog „Ukraina neturi nieko bendra su nelaimingu atsitikimu Baltijos jūroje bei neturi informacijos apie pro[ukrainietiškas] sabotažo grupes“.

Trečiadienio rytą tviteryje jis paskelbė įrašą, kuriame visus pasirodančius tekstus ir informaciją apie galimą Ukrainos sabotažą prieš „Nord Stream“ dujotiekius pavadino „dezinformacijos kurstymo kampanija“.

„Nesibaigiančius anoniminius šaltinius, dirbtinai kurstančius dezinformacijos kampaniją apie tariamą Ukrainos dalyvavimą sugriaunant „Nord Stream“, reikėtų vertinti kaip sąmoningą kampaniją, kuria siekiama pakirsti Ukrainos patikimumą, reputaciją ir balsą pasaulinėje arenoje. Kas už to stovi ir koks galutinis šio žaidimo tikslas? Tai klausimai, kuriuos reikia išsiaiškinti“, – rašė jis.

Švedija tikisi išsiaiškinti kaltininkus iki rudens

Švedija tikisi, kad iki rudens pavyks nustatyti, kas įvykdė „Nord Stream“ dujotiekio sabotažą, trečiadienį Švedijos radijui teigė tyrimui vadovaujantis prokuroras Matsas Ljungqvistas.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Švedijos tyrimui vadovaujantis prokuroras sakė, kad buvo susitikęs su Vokietijos prokuroru ir kad jie dirba kartu, tačiau atsisakė pateikti daugiau informacijos.

„AFP“/„Scanpix“/Dujotiekis „Nord Stream 2“
„AFP“/„Scanpix“/Dujotiekis „Nord Stream 2“

„Tikiuosi, kad bent jau šį rudenį galėsime priimti sprendimą dėl kaltinimų, bent jau toks yra dabartinis siekis“, – Švedijos visuomeniniam transliuotojui SR pareiškė M.Ljungqvistas.

„Manau, kad iš tikrųjų laikui bėgant [kas vykdė sabotažą] bus išaiškinta“, – pridūrė jis.

Vokietija patvirtino, kad jos tyrėjai sausio mėn. atliko reidą laive, kuriuo galėjo būti gabenami sprogmenys, panaudoti dujotiekiams susprogdinti. Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad laivu galėjo naudotis nedidelė ukrainiečių arba proukrainietiška grupuotė.

Balandžio mėn. agentūrai „Reuters“ M.Ljungqvistas sakė, kad pagrindinis scenarijus – už išpuolio stovi valstybė arba valstybės remiama grupuotė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas