Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NYT: Izraelis sugalvojo gudrų planą tiekti sprogstančius gaviklius „Hezbollah“ nariams

Izraelis įsteigė mažiausiai tris bendroves, kurios padėjo vykdyti „Hezbollah“ narių aprūpinimo sprogstančiais pranešimų gavikliais operaciją, pranešė „The New York Times“, remdamasis trimis Izraelio žvalgybos pareigūnais.
Pranešimų gaviklių sprogimas Libane
Pranešimų gaviklių sprogimas Libane / Stopkadras

Šiuolaikinis Trojos arklys

Laikraštis taip pat rašo, kad kalbėjosi su 12 buvusių ir esamų Izraelio gynybos ministerijos pareigūnų, kurie teigė, kad pranešimų gaviklių operacija buvo sudėtinga ir jai reikėjo ilgai ruoštis. Leidinys šią operaciją vadina „šiuolaikiniu Trojos arkliu“.

Viena iš priedangos bendrovių buvo Vengrijoje įsikūrusi „BAC Consulting“, rašo leidinys. NYT rašo, kad „BAC Consulting“ taip pat gamino įprastus gaviklius, tačiau „vienintelis klientas, kuris iš tikrųjų buvo svarbus“, buvo „Hezbollah“.

Į gaviklius ne implantuoti sprogmenys, o jau specialiai pagaminti tokie

Grupės nariams skirti gavikliai buvo gaminami atskirai. Prietaisų viduje buvo baterijos, pripildytos sprogstamosios medžiagos PETN, teigė šaltiniai.

Šaltiniai teigė, kad Izraelis sukūrė dar bent dvi fiktyvias bendroves, siekdamas nuslėpti tikrąsias Izraelio žvalgybos pareigūnų, kūrusių gaviklius, tapatybes.

Vasario mėn. „Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah pasisakė prieš tai, kad grupuotės nariai naudotųsi mobiliaisiais telefonais, po to, kai buvo nužudyti keli kovotojai, kurių tapatybė buvo nustatyta naudojantis mobiliųjų telefonų tinklais. „Hezbollah“ vadai pradėjo naudoti pranešimų gaviklius. NYT rašo, kad gavikliai su sprogmenimis į Libaną pradėti importuoti dar 2022 m. vasarą, tačiau po H.Nasrallah pareiškimų tiekimas buvo padidintas.

Rugsėjo 17 d. Libane įvyko masinis „Hezbollah“ narių gaviklių sprogimas. Libano valdžios institucijų duomenimis, žuvo dešimtys žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti. „Hezbollah“ ir Libano valdžios institucijos dėl šio išpuolio apkaltino Izraelį. Izraelio valdžios institucijos oficialiai nekomentavo galimo dalyvavimo sprogdinimuose.

Kitą dieną žiniasklaida pranešė, kad Libane ėmė sproginėti „Hezbollah“ narių radijo stotelės – šis incidentas nusinešė dešimtis gyvybių ir sužeidė beveik 500.

VIDEO: Beprecedentė ataka Libane: šimtai pranešimų gaviklių sprogimų, tūkstančiai sužeistų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas