Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NYT: Ukraina ir Rusija pradėjo paskutinį mūšį fronto linijoje prieš taikos derybas lapkritį

Ukraina tvirtai pareiškė ketinanti jau šį rudenį surengti antrą aukščiausiojo lygio taikos susitikimą, kuriame būtų pasiūlyta galutinė karo užbaigimo formulė. Tikėdamosi to, Ukraina ir Rusija jau dabar stengiasi padaryti kuo didesnę pažangą fronte, kad taikos derybose užimtų tvirtesnę poziciją. Apie tai praneša laikraštis „The New York Times“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / V.Zelenskio „Telegram“ nuotr.

Teksto autoriai teigia, kad šiuo metu tarp Ukrainos ir jos partnerių vyksta „skubiausia diplomatija“, kuria siekiama suteikti ukrainiečiams galimybę formuoti mūšio lauką savo naudai. Tai reikšminga ir dėl to, kad Kremlius neatrodo suinteresuotas derybomis, tačiau jo nuomonė gali pasikeisti pasikeitus padėčiai fronte, teigiama straipsnyje.

Tai rodo, kad diplomatinės diskusijos šia tema buvo atgaivintos prasidėjus Ukrainos operacijai Kursko regione ir suintensyvėjus Ukrainos smūgiams Rusijos naftos objektams. Ir tame pačiame kontekste tęsiasi diplomatinės diskusijos dėl Vakarų raketų smūgių Rusijos teritorijoje apribojimų panaikinimo.

Kyjivo ekonomikos mokyklos prezidentas ir buvęs Ukrainos ekonomikos plėtros ministras Timofijus Milovanovas teigė, kad sustiprinti Ukrainos kariniai pajėgumai ir gebėjimas suduoti greitus smūgius strateginei Rusijos naftos infrastruktūrai galėtų paskatinti V.Putiną sėsti prie derybų stalo.

„V.Putinas netiki jokia diplomatija, jis tiesiog žaidžia žaidimą. Tačiau manau, kad jis taip pat nori matyti įrodymus. Žinote, atneškite čekius. Taigi, ar Ukraina turi galimybių?“ – klausė T.Milovanovas.

Į atsargą išėjęs JAV admirolas Williamas H.McRavenas prisipažino, kad prieš Ukrainos pajėgų operaciją Kurske jis manė, jog geriausias įmanomas taikos variantas Ukrainai – paprastos paliaubos su sąjungininkų saugumo garantijomis ir įšaldytais Rusijos pinigais. Tačiau Kursko invazija jį nustebino ir suteikė Ukrainai kozirį.

V.Zelenskis patvirtino: kitas susitikimas dėl taikos derybų – lapkritį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad kitas pasaulinis aukščiausiojo lygio taikos susitikimas planuojamas 2024 m. lapkritį ir į jį bus pakviesta Rusija. Ukrainos vadovas tai pareiškė penktadienį, rugsėjo 13 d., pranešė „Le Monde“.

Be to, V. Zelenskis pranešė apie naują susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu, kad pristatytų savo „pergalės planą“, kaip užbaigti Rusijos sukeltą karą.

Pažymima, kad jo pasiūlymas apims „tarpusavyje susijusių sprendimų sistemą, kuri suteiks Ukrainai pakankamai galios nukreipti šį karą taikos keliu“.

Karas Ukrainoje: tolesnės perspektyvos

15min primena, kad Rusijos pajėgos toliau tęsia puolimą Donbase, tačiau per artimiausią mėnesį jo intensyvumas gali sumažėti. Kad neprarastų pagreičio, rusams reikia amunicijos ir ginklų, sakė karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras Oleksijus Hetmanas.

Taip pat skelbta, kad Joe Bidenas netrukus gali atšaukti draudimą Ukrainai smūgiuoti į Rusijos gilumą britų sparnuotosiomis raketomis „Storm Shadow“. Tačiau, pasak „The Times“, tai nebūtų taikoma JAV balistinėms raketoms ATACMS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas