Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

O.Danilovas pakomentavo informaciją apie keičiamus kontrpuolimo planus

Pirmadienį CNN paskelbus informaciją, gautą iš artimos Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio aplinkos, apie Ukrainos pastangas keisti kontrpuolimo planus po galimo Pentagono dokumentų nutekinimo, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė abejojantis jos tikrumu ir užtikrino, kad tokios informacijos neturėjo jokios šalies sąjungininkės.
Oleksijus Danilovas
Oleksijus Danilovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Leidiniui „Tagensschau“ O.Danilovas pareiškė abejojantis tikrumu pirmadienį paskelbtos informacijos, kuri pranešė apie tariamus Ukrainos karinių planų pokyčius po slaptų JAV dokumentų nutekinimo. Jis nemano, jog informatorius iš viso turi priėjimą prie tokio pobūdžio informacijos.

„Nežinau, su kuo kalbėjosi CNN. Bet kuriuo atveju galiu pasakyti, kad žmonių, žinančių apie mūsų planus mūsų teritorijoje, yra labai nedaug. Ir nemanau, kad informatorius, kuris bendravo su CNN, turi su tuo ką nors bendro“, – sakė O.Danilovas.

Ukrainos gynybos ministerija pabrėžė, jog oficialiai apie kontrpuolimą gali kalbėti tik šalies prezidentas, gynybos ministras ir vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Jis įsitikinęs, jog tie, kurie turėjo prieigą prie slaptų dokumentų, nieko nesužinojo apie būsimą Ukrainos kontrpuolimą, nes vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir jo štabas sprendimus dėl kontrpuolimo priims „paskutinę akimirką“.

„Jei kas nors mano, kad turime tik vieną galimybę, taip nėra“, – pareiškė O.Danilovas.

Anot sekretoriaus, Ukraina nuolat palaiko ryšius su pagrindinėmis sąjungininkėmis, tokiomis kaip JAV, Didžioji Britanija, Vokietija ir Lenkija, tačiau tai nereiškia, kad jos turi priėjimą prie itin konfidencialios informacijos.

„Duomenys apie tam tikrų operacijų vykdymą, dalinių dydį, kas ir kokia kryptimi dalyvauja – ši informacija yra visiškai slapta. Jei kas nors mano, kad ją turi, galiu jį tik pasveikinti. Nežinau, iš kur jis galėjo ją gauti“, – sakė jis.

O.Danilovas pabrėžė, kad agentūros turėtų labiau rūpintis panašaus turinio informacijos apsauga, taip pat pažymėjo, kad dalis tos informacijos „visai nebuvo slapta“.

„Ją galima rasti viešai prieinamuose šaltiniuose. Dėl kitos dalies informacijos – jei ji iš tiesų buvo slapta – Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės agentūros tiksliai žinos, iš kur ji buvo gauta. Ir kodėl ji iškilo į paviršių tik dabar“, – teigė pareigūnas.

Praėjusios savaitės pabaigoje laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad Pentagonas tiria galimą slaptos informacijos apie Ukrainos kariuomenės būklę ir JAV bei NATO planus paremti Ukrainą nutekėjimą.

Baltieji rūmai dar nenustatė, kas gali būti susijęs su dokumentų nutekinimu, tačiau amerikiečiai jau pabrėžė, kad kai kurie dokumentai neabejotinai buvo suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas