Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

O.Danilovas skelbia, kad Rusija ėmėsi naujos informacinės kovos taktikos

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas ukrainiečių leidinyje „Ukrainska Pravda“ publikuotame tekste pranešė apie naują Rusijos informacinę ataką prieš Ukrainą, kurios tikslas Vakaruose pasėti nepasitikėjimą Ukrainos pergale.
Oleksijus Danilovas
Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis atkreipė dėmesį į žiniasklaidos ir virtualios erdvės apsaugą, kuri šalies gynybai yra ne mažiau svarbi nei vykdoma apkasuose su ginklu rankose.

O.Danilovas pabrėžė, kad Rusijos propagandos mašina veikia neužsikirsdama, septynias dienas per savaitę, dvidešimt keturias valandas per parą.

Sekretorius atkreipė dėmesį, kad „slaviškiems padugnėms“ savo šalyje bent iš dalies pavyksta sukurti vaizdą, kuriame Ukrainoje vyksta pilietinis karas, valdžioje yra neonaciai, organizuojantys genocidą, ir todėl Rusija priversta „vykdyti taikos palaikymo operaciją“, kad apsaugotų rusakalbius.

„Būtina aiškiai suprasti, kad Rusija savo specialiąsias informacines operacijas vykdo nepertraukiamai, lanksčiai prisitaikydama prie naujų situacijų ir aplinkybių, nuolat kurdama daugybę įvairialypio turinio, pritaikyto konkrečioms žmonių ir šalių kategorijoms“, – rašė O.Danilovas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius pateikė keletą Rusijos propagandos retorikos pavyzdžių: „Vakarų ginklų tiekimas kelia branduolinio ginklo panaudojimo riziką“, „Ukrainos kariuomenė yra neefektyvi ir turi žemą moralę“; „Ginkluotųjų pajėgų efektyvumas mažėja, o kariuomenė yra demotyvuota“; „Europa neįmanoma be Rusijos“, „Vakarai pavargo nuo Ukrainos“ ir panašiai.

O.Danilovo teigimu, matyti, jog nuo 2022 m. vasario mėn. Maskva pradėjo vieną galingiausių informacinių kampanijų, pirmiausia nukreiptų į Europos Sąjungą ir JAV.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Jos tikslas – pasėti Vakaruose netikėjimą Ukrainos pergale. Rezultatas, pagal Kremliaus planą, turėtų būti karinės pagalbos susilpninimas ir Ukrainos privertimas derėtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Šiam tikslui visoje Europoje aktyvuojami Rusijos „konservai“ ir įtakos agentai, kurių eliminavimu ES susirūpino tik visai neseniai. Jis pabrėžė, kad į procesą įtraukiami korumpuoti verslo lobistai, suinteresuoti Rusijos žaliavomis ir rinkomis.

„Per pasirinktus kalbėtojus ir „surakintą“ Vakarų žiniasklaidą skleidžiamos tezės apie problemas Ukrainos kariuomenėje, konfliktus aukščiausioje karinėje ir politinėje vadovybėje, išteklių išsekimą ir tolesnių puolamųjų veiksmų negalimumą“, – rašė O.Danilovas.

Maskviečių brėžiama išeitis – „derybos“ ir karo „įšaldymas“.

Jis pridūrė, kad skleidžiamos dezinformacijos naratyve taip pat figūruoja tai, jog Ukraina rengiasi didelio masto provokacijai, kurios metu tariamai bus panaudotos radioaktyviosios atliekos „nešvariai bombai“ pagaminti.

O.danilovas: tik Rusijos pralaimėjimas ir vėlesnis susiskaldymas gali užtikrinti Ukrainos ir pasaulio saugumą.

Siekdama nukreipti Vakarų partnerių dėmesį ir sukelti paniką Europos ir Amerikos bendruomenėse, teigė O.Danilovas, Maskva bando eskaluoti konfliktą kitose Vakarams jautriose srityse, žaidžia branduolinėmis fobijomis ir griebiasi tiesioginio šantažo.

Jis nurodo, kad Maskva deda visas pastangas sukurti kuo platesniam dezinformacijos laukui: nuo Balkanų iki Sahelio regiono.

Tam Rusijos specialiosios tarnybos naudojasi marginaliniais socialiniais ir politiniais judėjimais, organizuoja antiukrainietiškas ir prorusiškas akcijas, diskredituoja Ukrainos ekonomikos sektorių, koreguoja istorinę atmintį.

Viso to tikslas, pasak O.Danilovo, privesti prie karo veiksmų nutraukimo ir pasiruošti naujam puolimui.

Kremlius taip pat mano, kad pasitraukimas iš Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties yra priemonė daryti spaudimą Europai ir Jungtinėms Valstijoms bei būdas priversti partnerius sumažinti karinę paramą Ukrainai ir pripažinti, jog atėjo laikas deryboms V.Putino sąlygomis, atkreipė dėmesį O.Danilovas.

„Kalbėjimas apie konfliktus ir prieštaravimus Ukrainos valdžioje yra Maskvos autotreniruotės forma ir sąmoningos pastangos. Vyriausybė yra vieninga, o ypač maskvėnų naikinimo klausimu“, – pabrėžė sekretorius.

Jis taip pat pridūrė, jog Maskvos ištekliai, nepaisant bet kokios jos retorikos, yra riboti ir tikrai baigtiniai, todėl ragino nepasikliauti dezinformacija, kuria teigiama, jog ukrainiečių kariai yra demotyvuoti ir tinkamai neaprūpinti kovai.

Kalbėdamas apie derybas, kurių oficialiais pranešimais siekia Maskva, O.Danilovas priminė bendrą Ukrainos valdžios politiką.

„Ukraina nesutiks su formule, pagal kurią Rusija turi pasilikti kai kurias savo nereikšmingo kūno dalis. Tik jos pralaimėjimas ir vėlesnis susiskaldymas gali užtikrinti Ukrainos ir pasaulio saugumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas