Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

O.Mateenas po Rugsėjo 11-osios teroro aktų džiaugėsi ir sakė, kad O.bin Ladenas – jo dėdė

Omaro Mateeno klasiokai po jo surengtų žudynių Orlande žiniasklaidai papasakojo apie keistą jo reakciją į 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktus JAV, rašo „The Washington Post“.
Omaras Mateenas
Omaras Mateenas / Nuotr. iš „MySpace“

2001 m. jis lankė „Spectrum“ alternatyviąją mokyklą – mokymosi įstaigą, skirtą mokiniams su elgesio problemomis.

Klasėje buvo įjungtas televizorius, visi stebėjo siaubingą ataką Pasaulio prekybos centro bokštuose dvyniuose. Keturi klasiokai teigia, kad O.Mateenas sveikino teroristus, laidė įžeidžiančius komentarus. Už tai jis buvo išvestas iš klasės, ir galbūt dėl to jis netrukus paliko mokyklą.

Robertas Zirkle'as prisiminė, kad po Rugsėjo 11-osios išpuolių O.Mateenas džiaugėsi, juokėsi iš to, kad JAV buvo užpulta. „Paskui jis leido lėktuvo garsus autobuse, vaidino, kad bėga į pastatą, – prisiminė klasiokas. – Nežinau, ar jis taip elgėsi, nes tokių dalykų buvo primokytas namuose, ar tiesiog taip norėjo gauti dėmesio, nes jis neturėjo daug draugų.“

„Po Rugsėjo 11-osios jis pradėjo keistis ir elgtis kitaip“, – teigė buvęs klasiokas.

Kitas buvęs bendraklasis pasakojo Rugsėjo 11-osios rytą prisimenantis labai aiškiai. „Mokytojai pasakė įjungti televizorių. Pamatėme, kaip trenkėsi vienas lėktuvas. Tuomet – kaip trenkėsi antrasis... Jis šypsojosi. Buvo beveik siurrealu, koks laimingas jis buvo dėl to, kas mums nutiko“, – prisiminė jis.

Anot jo, kai lėktuvas trenkėsi į antrąjį bokštą, O.Mateenas atsistojo ir pareiškė, kad Osama bin Ladenas buvo jo dėdė. „Tuo metu mes iš tikrųjų net nelabai žinojome, kas toks buvo Osama bin Ladenas. Bet jis pasakojo apie šaudymą su AK-47s, ir kad jo dėdė išmokė jį šaudyti“, – kalbėjo buvęs bendraklasis, norėjęs išlikti anonimu.

Jis pamena, kad kiti mokiniai vis labiau pyko ant O.Mateeno. „Mokytojas galėjo matyti, kad mes norim jį sumušti, todėl jis jį sugriebė ir išsiuntė į direktoriaus kabinetą“, – sakė jis.

R.Zirkle'as taip pat pasakojo, kad O.Mateeno tėvas, atvykęs pasiimti sūnaus, trenkė jam antausį mokyklos kieme – matant visiems mokiniams.

Anot jo, po tos dienos O.Mateenas „pradėjo elgtis ir kalbėti beprotiškai“.

Anot jo, po tos dienos O.Mateenas „pradėjo elgtis ir kalbėti beprotiškai“. „Tai labai keista. Jis buvo visiškai normalus prieš Rugsėjo 11-ąją, ir tada kažkas pasikeitė“, – sakė jis.

R.Zirkle'as mano, kad O.Mateenas netrukus po to buvo išmestas iš mokyklos.

Tačiau tokiems pasakojimams prieštarauja buvęs O.Mateeno draugas Kennethas Winstanley'us. Jis nebuvo kartu su O.Mateenu toje pačioje klasėje, todėl nematė jo reakcijos, bet sako abejojantis, jog jis taip galėjo elgtis. „Jeigu jis būtų šventęs, jis būtų buvęs sumuštas“, – teigė K.Winstanley'us.

Jis taip pat tikino nematęs jokių radikalizacijos požymių, ir sako esąs tikras, kad O.Mateenas mėgo JAV.

Kartu su O.Mateenu mokyklą lankiusieji prisimena, kad jam mokykloje buvo labai sunku. „Jis buvo apkūnus vaikas, ir jį labai erzino dėl svorio. Jis taip pat buvo vienas vos iš kelių arabų kilmės vaikų mokykloje. Dėl to jis taip pat išsiskyrė“, – sakė Justinas Delancy.

Kai kuriais rytais mokyklos autobuse vaikai neleisdavo O.Mateenui atsisėsti prie jų. Kartais jam trankydavo per galvą. „Jis mėgindavo juokauti ir pasijuokti pats iš savęs, kad nukreiptų dėmesį. Bet jam nepavykdavo“, – pasakojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas