Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 03 /07:24

O.Scholzas artimiausiu metu vyks į Maskvą aptarti krizės Rusijos ir Ukrainos pasienyje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį pareiškė artimiausiu metu vyksiantis į Maskvą aptarti krizės Rusijos ir Ukrainos pasienyje. „Netrukus keliausiu į Jungtines Valstijas,.. o greitai taip pat nuvyksiu į Maskvą derybų“ dėl krizės, interviu transliuotojui ZDF sakė kancleris.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

O.Scholzo vizitas į JAV suplanuotas vasario 7 dieną, bet kancleris nenurodė, kada jis vyks į Rusiją. Vis dėlto jis patikino, kad „apsilankymas nustatytas ir įvyks netrukus“.

Rusija netoli Ukrainos sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių ir daug sunkiosios karinės technikos, taip pat reikalauja užkirsti tokioms šalims kaip Ukraina ir Sakartvelas galimybę tapti Aljanso narėmis ir sumažinti Rytų Europoje dislokuotas pajėgas.

Blokas tvirtina nesiderėsiantis dėl savo „pagrindinių principų“, tokių kaip visų NATO sąjungininkių gynyba ir valstybių partnerių laisvas pasirinkimas.

Kremlius tikina neplanuojantis surengti naujo įsiveržimo, nors prieš beveik aštuonerius metus aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

O.Scholzas trečiadienį pabrėžė „suderintos politikos“ svarbą sprendžiant krizę.

Paklaustas apie galimą karą Europoje, jis atsakė: „Situacija labai rimta ir negalima nepastebėti to, kad Ukrainos pasienyje dislokuota daug karių.“

Kancleris gynėsi nuo augančios kritikos dėl Vokietijos atsisakymo siųsti ginklus Ukrainai ir pakartojo, kad Rusija invazijos atveju sumokės „labai didelę kainą“.

O.Scholzas taip pat neigė, kad jį paveikė buvęs kancleris ir kolega socialdemokratas Gerhardas Schroederis, gynęs Kremliaus pozicijas Ukrainos atžvilgiu ir pasisakęs už prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“, jungiantį Rusiją ir Vokietiją.

„Aš jo neprašiau patarimų ir jis man irgi jų nedavė“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas